Tradycyjne przepisy w niecodziennym wydaniu. Zainspiruj się i zaskocz najbliższych!

Wśród świątecznych przygotowań, obok porządków i poszukiwania prezentów, wiele czasu zajmuje przygotowywanie świątecznych potraw. I choć nie wszyscy są mistrzami gotowania, to jednak każdy może czerpać z tego prawdziwą przyjemność. Jak to zrobić? Korzystać z prostych i pysznych przepisów, a nawet pozwolić sobie na małe eksperymentowanie. Tradycyjne, świąteczne potrawy są równie smaczne w nowoczesnym wydaniu. Wystarczy tylko użyć odpowiednich składników, takich jak produkty marki Łowicz, które polecają się na Święta!

W świątecznym gotowaniu ważny jest także plan – jakie potrawy przygotujemy i jakich produktów będziemy chcieli do tego użyć. Warto spisać je na liście zakupów – dzięki temu unikniemy częstych wizyt w sklepie i skupimy się na łączeniu składników w taki sposób, aby efektami gotowania zachwycić naszych domowników przy świątecznym stole. Dzięki właściwemu przygotowaniu magia Świąt rozgości się w naszej kuchni, a przedświąteczna gorączka nas ominie.

Warto wykorzystać proste, kilkuskładnikowe przepisy, które pozwolą nam rozdzielić kuchenne obowiązki. Możemy nawet zaangażować w nie dzieci. Wspólne gotowanie sprawi jeszcze większą przyjemność z późniejszego próbowania świątecznych pyszności.

A co z tradycją? Dodanie kilku nowych składników do świątecznych potraw sprawi, że nawet specjaliści od gotowania poczują przyjemny dreszczyk emocji przy tworzeniu nowych, ale i dobrze znanych, tradycyjnych dań. Przygotowując potrawy nie musimy trzymać się klasycznego przepisu – śledzie możemy przykryć pierzynką z sosu pomidorowego, a tradycyjny piernik przełożyć pysznymi powidłami Łowicz!

Jakie są pyszne i proste sposoby na tradycję w niecodziennym wydaniu? Poniżej znajdziesz kilka propozycji na słodko i wytrawnie!

PRZEPISY NA SŁODKO

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi Łowicz

10 porcji

290 g Powideł Węgierkowych Łowicz

100 g masła

110 g płynnego miodu

100 ml mleka

2 jajka

200 g mąki tortowej Lubella

1 łyżka kakao DecoMorreno

1 łyżka przyprawy do piernika

100 g drobnego cukru

1 łyżeczka sody

szczypta soli

1 łyżeczka cukru pudru

Masło przekładamy do rondelka wraz z miodem. Podgrzewamy, aż się roztopi, po czym dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Mąkę przesiewamy z cukrem, kakao, sodą i solą. Dodajemy do niej przyprawę do piernika, przestudzone masło z miodem i mlekiem oraz jajka. Mieszamy do połączenia składników i przelewamy do keksówki.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut (do suchego patyczka – sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone). Studzimy na kratce.

Wystudzony piernik przekrawamy wzdłuż. Dolną część smarujemy Powidłami Węgierkowymi Łowicz i przykrywamy górą ciasta. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Makaron z makiem i konfiturą z wiśni Łowicz

6 porcji

150 g Konfitury Extra z Wiśni Łowicz

300 g makaronu Kokardki Lubella

300 ml wody

200 ml mleka

200 g zmielonego maku

5 łyżek miodu

1 łyżka masła

1 łyżka startej skórki z pomarańczy

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki suszonej żurawiny

3 łyżki posiekanych dowolnych orzechów

Wodę z mlekiem zagotowujemy. Dodajemy mak i na małym ogniu, często mieszając, gotujemy 20 minut.

Napęczniały mak dokładnie odsączamy i mieszamy go z masłem, miodem, cynamonem, skórką z pomarańczy, żurawiną i posiekanymi orzechami. (Jeśli chcemy ułatwić sobie pracę, pomijamy wcześniejsze etapy i wykorzystujemy gotową masę makową.)

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mieszamy go z masą makową.

Podajemy z Konfiturą Extra z Wiśni Łowicz

Ciasteczka cynamonowe z dżemem truskawkowym Łowicz

Około 20 sztuk

200 g dżemu truskawkowego Łowicz o obniżonej zawartości cukrów

260 g mąki tortowej Lubella

1 płaska łyżka cynamonu

50 g cukru pudru

130 g masła

1 łyżka śmietany

1 jajko

Mąkę i cukier przesiewamy. Dodajemy cynamon i siekamy z nimi masło. Dodajemy jajko oraz śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Odkładamy je do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i z połowy wycinamy pełne gwiazdki, a z drugiej gwiazdki z dziurką. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 12 minut w 180 stopniach.

Wystudzone przekładamy dżemem truskawkowym Łowicz.

PRZEPISY WYTRAWNE

Bigos z wędzoną śliwką

6 porcji

400 ml Passaty Classica Łowicz

750 g kiszonej kapusty

duża cebula

1 łyżka masła klarowanego

1,5 l wody

180 g wędzonej kiełbasy myśliwskiej

12 sztuk suszonych wędzonych śliwek

kieliszek czerwonego wytrawnego wina

1 łyżka musztardy

4 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżeczka mielonego kminku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka lubczyku

1 łyżeczka pieprzu mielonego

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej) i zalewamy wodą.

Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając.

Następnie dodajemy passatę pomidorową Łowicz, posiekane śliwki, pokrojoną w plasterki kiełbasę i wino. Gotujemy 2-3 godziny, w razie potrzeby podlewając wodą.

Na koniec doprawiamy przyprawami i musztardą i gotujemy jeszcze godzinę.

Wegetariański pasztet pomidorowy

10 porcji

3 łyżki Koncentratu Pomidorowego Łowicz

150 g zielonej soczewicy

100 g czerwonej soczewicy

50 g kaszy jaglanej

duża cebula

50 ml oleju rzepakowego

3 łyżki sosu sojowego

120 g suszonych pomidorów

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

1 łyżeczka majeranku

0/5 łyżeczki lubczyku

sól i pieprz do smaku

Kaszę jaglaną i soczewicę czerwoną zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy w jednym garnku do miękkości (15 minut).

Zieloną soczewicę zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy do miękkości 40 minut.

Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy się zeszkli, wyciągamy przyprawy i przekładamy ją do ugotowanej kaszy.

Dodajemy olej, sos sojowy, zioła, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory i koncentrat pomidorowy Łowicz. Całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku, mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Odstawiamy w formie na całą noc. Na następny dzień wyjmujemy z formy i podajemy.

Śledzie w sosie pomidorowym

8 porcji

500 g kartonik Przecieru Pomidorowego Łowicz

3 łyżki oleju rzepakowego

średnia cebula

czerwona papryka

marchewka

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

szczypta soli

szczypta pieprzu

1 łyżeczka cukru

500 g filetów śledziowych (bez skóry, z zalewy octowej)

Cebulę kroimy w piórka, paprykę w drobne paseczki, a marchewkę ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Wraz z liściem laurowym i zielem angielskim podsmażamy je na oleju, aż cebula się zeszkli, a reszta warzyw zmięknie.

Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy 5 minut. Odstawiamy do przestudzenia.

Filety śledziowe kroimy w 4-5 cm kawałki. Mieszamy je z wystudzonym sosem i podajemy.