Stylowe przepisy w stylu street food dla Ciebie i przyjaciół!

Tęsknisz za atmosferą jedzenia na mieście i poznawaniem nowych smaków? Możesz urządzić festiwal street foodowych smaków w swoim domu, kiedy tylko zechcesz. Dwie popularne blogerki kulinarne z Czech, Marketa i Kaya, jako pierwsze podjęły wyzwanie gotowania z nowościami w stylu streefood od McCain i zapragnęły podzielić się swoimi inspiracjami do stworzenia pysznych dań. Przepisy zostały stworzone z myślą o najnowszych światowych trendach, uwzględniających świadome gotowanie i zapobieganie marnowaniu żywności #nowastingfood i wiele innych.

Unikalne doznania kulinarne i pyszna zabawa gwarantowana!

Przepisy przygotowała Markéta v troube

MINI SZASZŁYKI DROBIOWE

  • 1 paczka frytek McCain Crispers
  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 opakowanie pomidorków cherry
  • ½ brokułu
  • 1 czerwona papryka
  • sól i pieprz
  • olej
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • świeże zioła (np. szczypiorek)

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić i szybko obsmażyć na patelni w małej ilości oleju.

Paprykę, cebulę oraz zblanszowane różyczki brokułu pokroić na mniejsze kawałki. Na patyczek do szaszłyków nadziewać naprzemiennie warzywa i obsmażone mięso z kurczaka.

Frytki McCain Crispers przygotować w piekarniku według przepisu umieszczonego na opakowaniu. W międzyczasie szybko usmażyć szaszłyki na patelni grillowej, uważając, by warzywa pozostały chrupiące.

Gotowe mini szaszłyki podajemy z frytkami McCain Crispers oraz dipem, który przygotowujemy mieszając kwaśną śmietanę z posiekanymi ziołami, solą i pieprzem.

NADZIEWANE PIECZARKI ZAPIEKANE Z SEREM

  • 1 paczka frytek McCain Crispers
  • 8 szt. większych pieczarek
  • 200 g żółtego sera - gouda albo cheddar
  • 200 g szynki w jednym kawałku
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie pomidorków cherry
  • 1 kubek kwaśnej śmietany
  • 1 czerwona cebula
  • sól i pieprz

Kapelusze pieczarek należy oczyścić i usunąć nóżki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.

Przygotować farsz: pokroić w kostkę szynkę, ser, czerwoną cebulę i pomidorki, następnie wymieszać z jajkiem. Nadziewać kapelusze pieczarek farszem i piec w piekarniku około 20 minut.

Frytki McCain Crispers przygotować według przepisu umieszczonego na opakowaniu.

Serwujemy jako jedno danie z dodatkiem dipu, przyrządzonego z kwaśnej śmietany i reszty drobno pokrojonej czerwonej cebuli, soli i pieprzu.

Więcej informacji o firmie McCain można znaleźć na stronie www.mccain.pl