Typowe bożonarodzeniowe potrawy mają wielu zwolenników, jednak poznawanie nowych połączeń smakowych jest równie ekscytujące co otwieranie gwiazdkowych prezentów. Dlatego wspólny świąteczny obiad jest doskonałym pretekstem do zaproponowania gościom dań w zupełnie innej odsłonie, które zachwycą ich doskonałym i wyrazistym smakiem i aromatem.
Na świątecznym stole w niemal każdym domu prym wiodą pieczone mięsa oraz ryby. Kluczem do ich doskonałego smaku są odpowiednie dodatki. Wielbiciele nowych i oryginalnych rozwiązań kulinarnych mogą sięgnąć po składniki typowe dla… gorącego południa Europy i rozsmakować się w świętach po chorwacku. Dzięki pastom warzywnym Ajvar Podravka dania zyskają niezwykły, śródziemnomorski charakter. Przygotowane zostały zgodnie z oryginalną chorwacką recepturą, w oparciu o unikalne gatunki papryk uprawiane przez Podravka. Pasty warzywne Ajvar Podravka powstają w 100 proc. z naturalnych składników, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku. To idealne połącznie najwyższej jakości czerwonych papryk i bakłażanów, dojrzałych w południowym słońcu, zebranych i przetworzonych w pełni sezonu, oraz starannie dobranej mieszanki przypraw. Doskonale podkreślają smak pieczonych mięs, ryb oraz warzyw. Ajvar Podravka występuje w kilku wariantach smakowych - łagodnym i ostrym, a także z sosem chrzanowym, z cebulką oraz BBQ. Tak bogaty wybór past daje szansę na przygotowanie różnorodnych dań - sprawdzą się świetnie także jako dodatek sosów, gulaszów, na kanapkę, tosty, a nawet pizzę. Są idealnym wyborem w kuchni miłośników mięsa, a także wegetarian i wegan.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mięso rozbić na cienkie płaty, następnie oprószyć przyprawą Vegeta do mięs i odłożyć na 15 minut. Ogórki i marchewkę pokroić w słupki. Cebulę pokroić w pióra, a następnie zeszklić na oleju. Płaty mięsa posmarować Ajvarem ostrym Podravka, dodać cebulę z patelni i ogórki. Zwinąć zrazy. Zwinięte mięso obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu. Podlać przygotowanym wcześniej rosołem wołowym Vegeta Natur. Na drugiej patelni podsmażyć marchewki, oprószyć przyprawą Vegeta Natur, dodać podgotowany ryż i 2 łyżki przecieru pomidorowego Podravka.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Masło w temperaturze pokojowej wymieszać z przyprawą Vegeta Natur z czosnkiem i posmarować rybę z obu stron. Smażyć, w trakcie skropić sokiem z cytryny i posypać świeżym koperkiem. Obrane ziemniaki gotować około 10 minut i pokroić w ćwiartki. Przełożyć na patelnię, kropić oliwą i posypać przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami. Przygotować sos - Ajvar przełożyć do garnka i bardzo delikatnie podgrzać, dodać śmietanę i posiekaną kolendrę, wymieszać.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Komosę ryżową zalać wrzątkiem, przykryć folią i odstawić na 5 minut do napęcznienia. W tym czasie na oliwie zeszklić pokrojoną drobno cebulę, dodać posiekaną natkę pietruszki i słodką paprykę. Dolać oliwy z oliwek i dodać cynamon. Wymieszać. W misce rozgnieść ugotowane wcześniej ziemniaki, dodać surowe jajko, komosę ryżową, suszoną żurawinę, przyprawy z patelni, bułkę tartą i posiekane migdały. Posypać przyprawą Vegeta Natur oraz startą skórką z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z masy formować niewielkie kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z Ajvarem łagodnym i z cebulką Podravka oraz mieszanką sałat.