Święta ze śródziemnomorską nutą - pomysł na oryginalny bożonarodzeniowy obiad z Ajvarem Podravka

Każdy moment jest dobry, aby odkrywać nowe smaki. Świąteczny obiad nabierze całkiem innego wymiaru, gdy poza tradycyjnymi bożonarodzeniowymi potrawami, przygotujesz też ich alternatywną wersję. Dzięki Ajvarowi Podravka, powstałemu z najwyższej jakości papryk i bakłażanów dojrzewających w słońcu Południowej Europy, stworzysz niezwykłe dania, które przywołają wakacyjne wspomnienia w samym środku zimy

Typowe bożonarodzeniowe potrawy mają wielu zwolenników, jednak poznawanie nowych połączeń smakowych jest równie ekscytujące co otwieranie gwiazdkowych prezentów. Dlatego wspólny świąteczny obiad jest doskonałym pretekstem do zaproponowania gościom dań w zupełnie innej odsłonie, które zachwycą ich doskonałym i wyrazistym smakiem i aromatem.

Święta w chorwackim stylu

Na świątecznym stole w niemal każdym domu prym wiodą pieczone mięsa oraz ryby. Kluczem do ich doskonałego smaku są odpowiednie dodatki. Wielbiciele nowych i oryginalnych rozwiązań kulinarnych mogą sięgnąć po składniki typowe dla… gorącego południa Europy i rozsmakować się w świętach po chorwacku. Dzięki pastom warzywnym Ajvar Podravka dania zyskają niezwykły, śródziemnomorski charakter. Przygotowane zostały zgodnie z oryginalną chorwacką recepturą, w oparciu o unikalne gatunki papryk uprawiane przez Podravka. Pasty warzywne Ajvar Podravka powstają w 100 proc. z naturalnych składników, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku. To idealne połącznie najwyższej jakości czerwonych papryk i bakłażanów, dojrzałych w południowym słońcu, zebranych i przetworzonych w pełni sezonu, oraz starannie dobranej mieszanki przypraw. Doskonale podkreślają smak pieczonych mięs, ryb oraz warzyw. Ajvar Podravka występuje w kilku wariantach smakowych - łagodnym i ostrym, a także z sosem chrzanowym, z cebulką oraz BBQ. Tak bogaty wybór past daje szansę na przygotowanie różnorodnych dań - sprawdzą się świetnie także jako dodatek sosów, gulaszów, na kanapkę, tosty, a nawet pizzę. Są idealnym wyborem w kuchni miłośników mięsa, a także wegetarian i wegan.

Poznaj nasze inspiracje!

Zrazy wołowe zawijane z cebulą, ogórkiem i ajvarem

Zrazy wołowe zawijane z cebulą, ogórkiem i ajvaremZrazy wołowe zawijane z cebulą, ogórkiem i ajvarem fot. materiał reklamowy

Składniki:

  • 2 plastry wołowiny zrazowej
  • Vegeta Natur do mięs
  • mąka
  • olej do smażenia
  • słoiczek Ajvaru ostrego Podravka
  • rosół wołowy Vegeta Natur
  • Vegeta Natur z koperkiem
  • torebka ryżu Podravka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego Podravka
  • 2 cebule czerwone
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 marchewka

Sposób przygotowania:

Mięso rozbić na cienkie płaty, następnie oprószyć przyprawą Vegeta do mięs i odłożyć na 15 minut. Ogórki i marchewkę pokroić w słupki. Cebulę pokroić w pióra, a następnie zeszklić na oleju. Płaty mięsa posmarować Ajvarem ostrym Podravka, dodać cebulę z patelni i ogórki. Zwinąć zrazy. Zwinięte mięso obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu. Podlać przygotowanym wcześniej rosołem wołowym Vegeta Natur. Na drugiej patelni podsmażyć marchewki, oprószyć przyprawą Vegeta Natur, dodać podgotowany ryż i 2 łyżki przecieru pomidorowego Podravka.

Aromatyczny dorsz w nowej odsłonie z ajvarem

Aromatyczny dorsz w nowej odsłonie z ajvaremAromatyczny dorsz w nowej odsłonie z ajvarem fot. materiał reklamowy

Składniki:

  • 2 filety z dorsza
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki Vegety Natur z czosnkiem
  • olej do smażenia
  • połowa cytryny
  • pęczek koperku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami
  • słoiczek Ajvaru łagodnego Podravka
  • 2 łyżki śmietany
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania:

Masło w temperaturze pokojowej wymieszać z przyprawą Vegeta Natur z czosnkiem i posmarować rybę z obu stron. Smażyć, w trakcie skropić sokiem z cytryny i posypać świeżym koperkiem. Obrane ziemniaki gotować około 10 minut i pokroić w ćwiartki. Przełożyć na patelnię, kropić oliwą i posypać przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami. Przygotować sos - Ajvar przełożyć do garnka i bardzo delikatnie podgrzać, dodać śmietanę i posiekaną kolendrę, wymieszać.

Kuleczki z komosy ryżowej z ajvarem

Kuleczki z komosy ryżowej z ajvaremKuleczki z komosy ryżowej z ajvarem fot. materiał reklamowy

Składniki:

  • komosa ryżowa
  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • natka pietruszki
  • słodka papryka
  • cynamon
  • ziemniaki
  • jajko
  • słoiczek Ajvaru łagodnego Podravka
  • słoiczek Ajvaru z cebulką Podravka
  • żurawina suszona
  • bułka tarta
  • migdały
  • Vegeta Natur
  • skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

Komosę ryżową zalać wrzątkiem, przykryć folią i odstawić na 5 minut do napęcznienia. W tym czasie na oliwie zeszklić pokrojoną drobno cebulę, dodać posiekaną natkę pietruszki i słodką paprykę. Dolać oliwy z oliwek i dodać cynamon. Wymieszać. W misce rozgnieść ugotowane wcześniej ziemniaki, dodać surowe jajko, komosę ryżową, suszoną żurawinę, przyprawy z patelni, bułkę tartą i posiekane migdały. Posypać przyprawą Vegeta Natur oraz startą skórką z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z masy formować niewielkie kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z Ajvarem łagodnym i z cebulką Podravka oraz mieszanką sałat.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.