Każde śniadanie powinno być odżywcze i energetyczne, by szybko pobudzić organizm do działania. Zimą dodatkowo warto zadbać o to, żeby pierwszy posiłek był ciepły, a także zawierał odpowiednią porcję witamin z owoców i warzyw. W sezonie grypowym naszemu organizmowi przyda się większa dawka witaminy C, którą znajdziemy np. w sokach z pomarańczy. Sok jest zresztą dobrym źródłem wielu korzystnych substancji odżywczych, a 1 jego szklanka może być 1 z 5 zalecanych dziennych porcji owoców i warzyw w diecie.
Warzywa i owoce dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych w najlepiej przyswajalnej przez organizm formie. Dlatego szczególnie zimą pamiętajmy, by stanowiły połowę talerza w każdym posiłku. – mówi dietetyk dr Justyna Bylinowska. Zadbajmy o to, aby pojawiały się we wszystkich daniach, czy to w postaci świeżej, czy w formie szklanki soku. Oprócz witamin w zimowym śniadaniu powinna znaleźć się reprezentacja wszystkich innych grup składników odżywczych: węglowodanów, białka, tłuszczy. Czyli jeśli kanapka, to z dodatkiem warzywnym i szklanką soku, jeśli owsianka – to na mleku i z owocami, a jeśli sałatka, to z dodatkiem sera i pełnoziarnistego pieczywa. – radzi dietetyk dr Justyna Bylinowska.
***
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
Pieczywo delikatnie opiekamy w tosterze lub na patelni. Awokado obieramy, rozgniatamy, przyprawiamy solą i pieprzem i rozsmarowujemy na tostach. Na każdy tost kładziemy plasterek łososia. W międzyczasie w garnku gotujemy 2 l wody i dodajemy ocet. Gdy woda zacznie wrzeć, mieszamy energicznie, by powstał wir i wbijamy do niej po 1 jajku. Jajka wyjmujemy po 2,5 min łyżką cedzakową i kładziemy na toście. Posypujemy szczypiorkiem. Podajemy na sałacie i ze szklanką soku pomarańczowego Tymbark.
KOMENTARZ DIETETYKA
Ten prosty i szybki przepis uwzględnia dobre źródła białka, zdrowe tłuszcze, pełne ziarna oraz witaminy. Ilość witamin można zwiększyć, podając jako dodatek pomidory, ogórki lub właśnie szklankę soku owocowego lub warzywnego.
***
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
Pomidora obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Podsmażamy. Cukinię obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w średnią kostkę. Dodajemy na patelnię i smażymy ok. 4 min aż zmięknie. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojoną w kostkę fetę. Na patelni robimy 3 dołeczki, w które wbijamy po 1 jajku. Jajka solimy. Całość przykrywamy i podgrzewamy do ścięcia jajek. Podajemy posypaną szczypiorkiem, z pełnoziarnistym pieczywem i szklanką ulubionego soku Tymbark.
KOMENTARZ DIETETYKA
Szakszuka to bardzo urozmaicony posiłek, obfity w warzywa i produkty białkowe. Szybki w przygotowaniu, odpowiedni dla młodszych i starszych domowników. Pamiętajmy, by podać ją z dodatkiem węglowodanowym, np. pełnoziarnistym pieczywem lub z grzankami czosnkowymi, które w weekend możemy zjeść bez obaw o zapach.
***
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Twaróg mieszamy z żółtkami, budyniem w proszku, cukrem i cukrem waniliowym. Na koniec do masy budyniowej dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy. Z masy formujemy małe placuszki i smażymy je na patelni na złoto z obu stron. Podajemy z ulubionymi owocami: np. pokrojonym jabłkiem, bananem oraz ze szklanką soku multiwitamina lub jabłkowego.
KOMENTARZ DIETETYKA
Takie śniadanie dostarczy dziecku energii na kilka godzin i zapewni niezbędne białka i węglowodany, szczególnie ważne, gdy dziecko się uczy. Pamiętajmy o owocowym i sokowym dodatku, który wzbogaci śniadanie o witaminy.
***
Śniadanie to najważniejszy posiłek, który daje nam siłę do mierzenia się z wyzwaniami jakie czekają nas w ciągu dnia. Zimą zadbajmy o to, by zapewniało wartościowe składniki odżywcze, których szczególnie wtedy potrzebuje nasz organizm. Uzupełniajmy poranne posiłki produktami z zawartością witamin – np. szklanką soku pomarańczowego Tymbark, który świetnie pasuje do przedstawionych powyżej przepisów. Taki sok to nie tylko smak, ale też witamina C wspierająca odporność, podana w wygodnej formie. A do tego szklanka soku to 1 z 5 zalecanych przez ekspertów dziennych porcji warzyw i owoców, które pomogą nam w zdrowiu dotrwać do wiosny.