Niezależnie czy w tym roku planujecie spędzić sylwestra przed telewizorem, czy w kameralnym gronie z rodziną lub przyjaciółmi, pozwólcie sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa i zabawę… ze smakiem. Poniżej serwujemy przepisy na proste, ale jakże smakowite dania! Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Awokado obierz i pokrój na grubsze paski. Boczek z beczki pokrój na cieniutkie plasterki. Ser camembert pokrój na małe kawałki. Na paski awokado połóż camembert i owiń całość boczkiem. Piecz około 20 minut w temperaturze 180°C.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Podsmaż na patelni pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone wcześniej kiełbaski. Dodaj pozostałe składniki (oprócz sera i papryczek jalapeno). Z tortilli wytnij kółka o średnicy
ok. 12 cm i umieść w formie na muffiny wysmarowanej tłuszczem. Napełnij tortille farszem, posyp startym żółtym serem, a na wierzch połóż plasterki papryczek jalapeno. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w cienkie plasterki. Następnie nadziewamy śliwki małymi kawałkami orzecha włoskiego. Śliwki zawijamy w boczek i przebijamy wykałaczką. Całość smarujemy płynnym miodem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C na papierze do pieczenia, aż do zarumienienia boczku (około 15 minut).
Składniki:
Sposób przygotowania:
Szpinak podsmaż na maśle wraz z posiekanym czosnkiem. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Następnie przestudzony farsz wymieszaj z ricottą, wyłóż na tortillę. Na całość nałóż plastry wędliny i zawiń w rulon. Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 15 minut. Podawaj pokrojone w kawałki.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie smarujemy pesto z suszonych pomidorów i kroimy na kwadraty wielkości około 5 cm. Następnie układamy na nie kolejno ser oraz talarki z kiełbasy. Pieczemy na blasze z papierem do pieczenia około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na: https://www.facebook.com/JBBBaldyga oraz http://przepisy.jbb.pl/