Choć huczne domówki w tym roku zastąpimy innymi formami spędzania karnawałowego czasu, nie możemy zapomnieć o przekąskowym menu. Jaka powinna być idealna przekąska? Prosta w przygotowaniu, doskonała w smaku, efektownie podana. Warto wyjść poza tradycyjne formy, takie jak kanapki czy koreczki i postawić na smakowite i oryginalne propozycje Sante. Sprawdzą się one przy wielu okazjach – zabawie z najbliższymi, wieczorze przy grach planszowych czy domowym seansie filmowym.
Dodatkowym atutem tych przekąsek jest fakt, iż wśród składników potrzebnych do ich przyrządzenia, znajdziemy wiele produktów, które nie tylko są smaczne, ale i dobre dla naszego zdrowia:
Smalec wegański z żurawiną Lovege – w 100% pochodzenia roślinnego, na bazie białej fasoli z dodatkiem żurawiny. Zawiera wartościowe składniki odżywcze, takie jak białko i błonnik. Ma dobry, krótki skład – bez sztucznych dodatków, konserwantów, barwników. Sprawdzi się doskonale do przygotowania tacos, można go też wykorzystać na wiele innych sposobów – do tortilli, wytrawnych gofrów bądź jako farsz do naleśników.
Pasta ze słonecznika z pomidorami Lovege – to naturalny produkt w 100% pochodzenia roślinnego. Nie zawiera sztucznych dodatków czy ulepszaczy smaków. Jest produktem bezglutenowym. Dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak tiamina (witamina B1), witamina E oraz błonnik. Można z nią przygotować pyszny farsz do kruchych babeczek. Może być też stosowana jako przystawka, smarowidło do pieczywa lub jako składnik dipów do ryb i warzyw. Znakomicie smakuje z pieczywem chrupkim Sante lub waflami ryżowymi Sante.
Żurawina Sante Bakalie – żurawina to wyjątkowo wartościowy owoc. Jest polecana osobom, które chcą zadbać o prawidłową, zbilansowaną dietę. Żurawina Sante Bakalie to znakomita alternatywa dla innych przekąsek. Doskonale urozmaici smak domowych muffinek. Warto też spróbować herbaty z jej dodatkiem. Żurawina Sante Bakalie ma wygodne opakowanie ze struną, które zapewnia zachowanie świeżości po otwarciu na dłużej
Orzechy nerkowca Sante Bakalie - orzechy nerkowca to jedne z najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych odżywczo bakalii. Wyróżnia je wysoka zawartość niacyny, fosforu, magnezu, żelaza i cynku. Stanowią ponadto źródło białka, błonnika, potasu i selenu. Idealne do domowych wypieków i deserów. Są zapakowane w wygodne opakowanie ze struną.
Napój owsiany Sante Organic – zachwyca delikatną konsystencją i wspaniałym, owsianym smakiem. Posiada certyfikat BIO, co oznacza, że nie zawiera pestycydów, do upraw składników nie są stosowane nawozy sztuczne, a składniki nie są modyfikowane genetycznie. Ma krótką listę składników. Nie zawiera cukru dodanego. Wyróżnia go niska zawartość soli oraz tłuszczów nasyconych. To nie tylko pyszny dodatek do kawy, herbaty, koktajli czy płatków śniadaniowych. Można go też używać do wielu domowych wypieków.
Masło orzechowe Sante – w wersji „smooth” to zmielone idealnie na gładko prażone orzeszki ziemne. Stanowi źródło błonnika i białka. Nie zawiera oleju palmowego. Doskonale komponuje się ze słodkimi, słonymi oraz pikantnymi smakami. Idealne jako dodatek do owsianki czy naleśników, a także – jako składnik pysznych muffinów.
Kruche babeczki z pastą ze słonecznika
Składniki na 25 babeczek
2 opakowania Pasty ze słonecznika z pomidorami Lovege ½ kg mąki 20 dag masła 2 jajka sól 1-2 łyżki śmietany 18% do zagniecenia
świeży rozmaryn
pieprz czerwony do dekoracji
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy razem z solą i jajkami. Całość szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ciasto na babeczki cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki na babeczki, następnie nakłuwamy widelcem dziurki. Nasze babeczki wkładamy do rozgrzanego do 160°C piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. Ostudzone babeczki faszerujemy naszą pastą słonecznikową, dekorujemy odrobiną świeżego rozmarynu i czerwonego pieprzu.
Tacosy ze smalcem wegańskim z żurawiną
Składniki
Tacosy kukurydziane - 8 sztuk
1 słoik Lovege smalczyku wegańskiego z żurawiną
Na dip kolendrowy:
posiekane 3 łyżki kolendry
60 ml oliwy z oliwek
30 ml soku z limonki
szczypta soli Sante
szczypta pieprzu
Na salsę:
2 pomidory malinowe
1 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
1 cebula czerwona
sól, pieprz do smaku
szczypta chili w płatkach
świeża kolendra do podania
limonka do podania
Przygotowanie
Składniki na dip mieszamy energicznie w miseczce. Odstawiamy do czasu podania. Przygotowujemy salsę. Cebulkę siekamy drobno, pomidory kroimy w 1 cm kostkę, awokado obieramy i również kroimy w 1 cm kostkę. Czosnek siekamy jak najdrobniej. Mieszamy pomidory, cebulę i awokado, doprawiamy. Każdego tacosa smarujemy smalcem, układamy salsę z pomidora i awokado, polewamy kolendrowym dipem i posypujemy kolendrą. Skrapiamy limonką.
Muffiny orzechowe z żurawiną i nerkowcami
Składniki:
320 g mąki orkiszowej jasnej
250 ml napoju owsianego Sante Organic
100 g cukru drobnego trzcinowego nierafinowanego Sante
3 łyżki masła orzechowego gładkiego Sante
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju rzepakowego
60 g żurawiny suszonej Sante Bakalie
60 g nerkowców Sante Bakalie
Przygotowanie:
Suche składniki i połowę nerkowców i żurawiny mieszamy w misce. W dużym kubku łączymy mokre składniki, dokładnie mieszamy, przelewamy do suchych i łączymy. Masę przekładamy do foremek do muffinów do 2/3 wysokości i posypujemy dodatkowo nerkowcami i żurawiną suszoną. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180° z termoobiegiem.
Produkty Sante są dostępne w dużych sieciach handlowych, dobrych supermarketach oraz sklepie internetowym.