Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur

Wraz z Nowym Rokiem wdrażamy w życie postanowienia, które często dotyczą zmiany nawyków żywieniowych. Aby dieta nie stała się monotonna i uporczywa, warto wzbogacić ją o nowe smaki. Pomogą w tym produkty z serii Vegeta Natur, które sprawią, że potrawy będą aromatyczne i różnorodne, a przy tym łatwe do przyrządzenia.

Nowy Rok, niczym nowy rozdział zachęca nas do przemyśleń, co powinniśmy zmienić na lepsze lub co poprawić. Bardzo często te przemyślenia skutkują zmianą nawyków żywieniowych. Staramy się jeść zdrowiej, ale i bardziej różnorodnie. Szczególnie po okresie świątecznym, gdzie na naszych stołach znajdowały się głównie pierogi, paszteciki i mnóstwo ciast, nasz organizm wzywa o pomoc. Zdrowy jadłospis wcale nie oznacza nudy. Zamiast męczyć się różnymi dietami odchudzającymi lub, co gorsze, głodować, postaw na potrawy pełne wartości odżywczych. Aby osiągnąć sukces, najlepiej zacząć wprowadzać zmiany małymi krokami - zacznij od wprowadzenia do diety warzyw. Istnieje ogromna liczba przepisów na pyszne, aromatyczne, a przede wszystkim zdrowe potrawy. Odrobina fantazji doprawiona przyprawami Vegeta Natur pozwolą stworzyć doskonałe dania z warzywami w roli głównej.

Jedz zdrowo z pomocą Vegeta Natur

Wszystkie produkty z linii Vegeta Natur zostały przygotowane pod okiem ekspertów do spraw żywieniowych oraz profesjonalnego szefa kuchni. Dzięki temu są one stworzone w 100% z naturalnych składników - nie zawierają konserwantów oraz glutaminianu sodu. Właściwie dobrana kompozycja ziół, przypraw i warzyw nada potrawom charakteru i pomoże w uzyskaniu wyrazistego, pysznego smaku. Dzięki czemu zdrowe posiłki przestaną być mdłe, monotonne i mniej smaczne od tych tradycyjnych, a Tobie uda się wytrwać w postanowieniu.

Pyszne i zdrowe inspiracje z Vegeta Natur

Łosoś w sosie limonkowo- kokosowym

Łosoś w sosie limonkowo- kokosowymŁosoś w sosie limonkowo- kokosowym fot. materiał reklamowy

Składniki:

  • 500 g fileta z łososia
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka startego czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • starta skórka z limonki i sok z 1/2 limonki
  • 1/2 papryczki chili
  • Vegeta Natur z koperkiem
  • do podania: np. makaron lub ryż posypany szczypiorkiem

Sposób wykonania:

Filet z łososia porcjujemy i krótko smażymy - ok. 1 min. z każdej strony, na 2 łyżkach oliwy. Zdejmujemy z patelni, patelnię wycieramy i dodajemy pozostałą łyżkę oliwy oraz starty czosnek i imbir, chwilę smażymy. Dodajemy mleko kokosowe, słodki sos chili, sos rybny, przyprawę Vegeta Natur z koperkiem oraz startą skórkę i sok z limonki. Gotujemy pod przykryciem na patelni. Do gorącego sosu wkładamy podsmażonego wcześniej łososia i chwilę gotujemy na małym ogniu (ok 2 minuty), następnie przewracamy na drugą stroną i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem ze szczypiorkiem. 

Kurczak curry z ryżem

Kurczak curry z ryżemKurczak curry z ryżem fot. materiał reklamowy

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Vegeta Natur z curry
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz
  • ryż
  • olej

Sposób wykonania:

Filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w plasterki. Cebulę podsmażamy na oleju do zeszklenia. W miseczce mieszamy jogurt z przyprawą Vegeta Natur z curry i dodajemy kurczaka, wszystko łączymy. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek i zawartość miseczki. Smażymy do czasu aż sos będzie gęsty. Podajemy z ryżem.

Frytki z warzyw

Frytki z warzywFrytki z warzyw fot. materiał reklamowy

Składniki:

  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 batat
  • 1 buraczek
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • Vegeta Natur do pieczonych warzyw

Sposób wykonania:

Wszystkie warzywa oprócz cukinii obieramy i kroimy w słupki. Układamy pokrojone warzywa na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i dodajemy przyprawę Vegeta Natur do pieczonych warzyw. Za pomocą pędzelka smarujemy z wierzchu oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy przez 30 minut. Następnie, delikatnie przewracamy warzywa drewnianą łopatką i pieczemy przez kolejne 15 minut.

Frytki z warzyw możemy jeść w ramach przekąski lub jako dodatek do mięsa lub ryby.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.