Przepisy przygotowała Markéta v troub
Zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach, posolić i odczekać 20 minut. Następnie odcisnąć cukinię i wylać cały uzyskany sok. Dodać grubo starte marchewki, ser pokrojony w kostkę, jajka, posiekane zioła, pieprz i tartą bułkę. Formować cienkie placki i smażyć na patelni z każdej strony, aż ładnie się zrumienią. W międzyczasie przygotować frytki McCain Crispers według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Placki serwujemy z sałatką z roszponki i rzodkiewek oraz z prostym dipem, przygotowanym z kwaśnej śmietany, drobno posiekanego czosnku, soli i pieprzu.
Mielone mięso wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, posiekanymi ziołami, solą, pieprzem, jajkiem i tartą bułką. Formować z masy małe kulki wielkości piłki pingpongowej. Pulpeciki obsmażyć na patelni z każdej strony, następnie dopiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upiec frytki McCain Crispers według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Przygotować dip z pomidorów z puszki albo świeżych, sparzonych pomidorów, obranych ze skórki. Wsypać do miksera pomidory, posiekany czosnek, zioła, łyżeczkę cukru, sól, pieprz, ewentualnie kawałek papryczki chili i zblendować na gładką masę. Kulki mięsne serwujemy z pomidorowym dipem i streetfoodowymi frytkami McCain Crispers.
Smacznego! :)
Więcej informacji o firmie McCain można znaleźć na stronie www.Mccain.pl