Królowa włoskiej kuchni na polskim talerzu

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Ikona włoskiej kuchni zagościła na polskich stołach już dawno, a nawet doczekała się lokalnych wersji. Jest łatwa w przygotowaniu, więc bez problemu można ją przyrządzić w domowej kuchni. Z salami czy boczkiem, z oliwkami, a może również z czerwoną cebulką i szynką? Jedyne co nas ogranicza przy wyborze składników to nasza wyobraźnia.

Pizza – chyba nie ma na świecie osoby, które nie zna tego dania. Swoje początki zawdzięcza kucharzowi z dworu królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Przygotował on jej niepozorne danie składające się z pszennego placka, z pomidorami, mozzarellą i bazylią – była to popularna Margarita (nazwana na cześć królowej).

Współcześnie pizza występuje w różnych opcjach. Podawana jest w wersji mięsnej i bezmięsnej, z owocami morza, a nawet na słodko. Również coraz częściej można znaleźć przepisy na to danie w wersji bezglutenowej. Pomysłów na przygotowanie pizzy, królowej włoskiej kuchni jest wiele. Oto kilka z nich. Polecamy!

1. Pizza z kiełbasą

Pizza z kiełbasą
Pizza z kiełbasą fot. materiały reklamowe

Składniki:

  • ciasto na pizzę (gotowe lub można zrobić samemu)
  • kiełbasa (np. Wójtówka od JBB Bałdyga)
  • starta mozzarella
  • rukola
  • 120 ml przecieru pomidorowego
  • suszone oregano
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasto na pizzę przełóż na blachę do pieczenia, uformuj kształt i grubość jaką lubisz. Przecier pomidorowy dopraw ziołami, solą oraz pieprzem. Kiełbasę pokrój w plasterki. Ciasto posmaruj sosem, poukładaj kiełbasę i posyp mozzarellą. Piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Przed podaniem posyp rukolą.

2. Pizza na spodzie z kalafiorem

Pizza z kalafiora
Pizza z kalafiora fot. materiały reklamowe

Składniki:

  • boczek (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • czarne oliwki
  • suszone pomidory
  • ziarna słonecznika
  • parmezan
  • świeża bazylia

Sos do pizzy:

  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, oregano

Spód do pizzy:

  • 600 g kalafiora
  • jajko
  • 200 g startego sera żółtego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kalafior podziel na różyczki, rozdrobnij w melakserze. Rozdrobniony kalafior gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, często mieszając. Odcedź i odstaw do wystudzenia, następnie odciśnij w ściereczce z nadmiaru wody. Dodaj jajko oraz ser żółty. Dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj okrąg na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 190 °C piekarniku przez 20 minut. Składniki na sos wymieszaj. Posmaruj upieczony spód. Na wierzchu ułóż pozostałe składniki. Na koniec posyp startym parmezanem. Piecz jeszcze przez 15 minut.

3. Mini pizze na cieście francuskim

Mini pizze
Mini pizze fot. materiały reklamowe

Składniki:

  • szynka (np. Biebrzówka od JBB Bałdyga)
  • ciasto francuskie
  • passata
  • oliwa z oliwek
  • koncentrat pomidorowy
  • pomidorki koktajlowe
  • czerwona cebula
  • ser mozzarella
  • ketchup
  • rukola
  • bazylia
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Szklanką wykrój kółka z ciasta francuskiego. Każde z kółek posmaruj sosem. Następnie ułóż na nich pokrojoną szynkę, pomidorki, starty ser i czerwoną cebulę. Całość przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku przez około 15-20 minut. Mini pizze udekoruj rukolą i świeżą bazylią. Podawaj z ulubionymi sosami.

Smacznego!

Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na: https://www.facebook.com/JBBBaldyga oraz http://przepisy.jbb.pl/