Tegoroczne Walentynki są dla zakochanych większym wyzwaniem niż dotychczas. Choć panująca epidemia koronawirusa nieco ograniczyła możliwości zakochanych, to bez problemu tego dnia można zaplanować coś specjalnego w domowych warunkach. Może idealnym pomysłem będzie wspólny wieczór przy romantycznej komedii i pysznej kolacji? Jeśli nie masz pomysłu co zaserwować 14 lutego, zainspiruj się przepisami na pyszne dania w stylu #nowastingfood od czeskich blogerek, Markety i Kayi. Do dzieła!
Kapelusze pieczarek należy oczyścić i usunąć nóżki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
Przygotować farsz: pokroić w kostkę szynkę, ser, czerwoną cebulę i pomidorki, następnie wymieszać z jajkiem. Nadziewać kapelusze pieczarek farszem i piec w piekarniku około 20 minut. Frytki McCain Crispers przygotować według przepisu umieszczonego na opakowaniu.
Serwujemy jako jedno danie z dodatkiem dipu, przyrządzonego z kwaśnej śmietany i reszty drobno pokrojonej czerwonej cebuli, soli i pieprzu.
Najpierw należy przygotować marynatę do skrzydełek. W misce wymieszać keczup, przecier pomidorowy, sos sojowy, cukier trzcinowy, wędzoną paprykę i olej. Skrzydełka rozciąć na dwie części – górną i dolną, włożyć do marynaty i dobrze zamieszać.
Zamarynowane skrzydełka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na drugą blachę wysypać frytki Crispers. Piec dwie blachy razem, w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 30 minut, do osiągnięcia złotego koloru.
W trakcie pieczenia skrzydełek i frytek przygotować surówkę z kapusty. Białą kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo cienko poszatkować nożem. Kapustę dokładnie ugnieść rękoma, by zmiękła. Następnie dodać posiekaną kolendrę, olej, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
Przed podaniem surówkę ponownie mieszamy. Serwujemy ze skrzydełkami i upieczonymi frytkami.
Więcej informacji o firmie McCain można znaleźć na stronie www.mccain.pl