Makaron, jedno z flagowym dań kuchni śródziemnomorskiej, równie często gości na stołach w polskich domach. Jego smak docenia każdy, zarówno dorośli, jak i dzieci, dlatego sprawdza się doskonale podczas rodzinnych obiadów, ale nie tylko. W czym tkwi jego tajemnica? Makaron stanowi doskonałą bazę do przygotowania wielu pożywnych posiłków – świetnie smakuje zarówno jako dodatek do zupy, z pesto, w towarzystwie świeżych warzyw, jak i w formie zapiekanki. Czasem wystarczy po prostu połączyć go ze swoimi ulubionymi składnikami. W zależności od dania, warto wybrać też odpowiedni kształt makaronu, część bowiem idealnie prezentuje się i smakuje np. w sałatkach, inne z kolei doskonale komponują się z różnymi sosami, mięsnymi lub warzywnymi.
Dla jakości potraw z makaronem, poza smakiem, znaczenie ma też jego kolor oraz odpowiednia sprężystość po ugotowaniu czy pieczeniu, dlatego warto wybierać te przygotowane z najlepszych składników. Doskonale sprawdzą się makarony Podravka, wyprodukowane z wysokogatunkowej pszenicy 100% durum, typu włoskiego. Ich jakość znacznie przewyższa te ze zwykłej pszenicy. Charakteryzują się wysoką wartością odżywczą – mąka z pszenicy durum jest bogatsza w białko, tłuszcze, a także witaminy i składniki mineralne niż zwykła mąka pszenna. Ponadto ma też niższy indeks glikemiczny, co powoduje, że wyrzut cukru i insuliny jest mniejszy niż po zjedzeniu zwyczajnej oczyszczonej mąki pszennej. Produkty z niej wykonane mają też zdecydowanie wyższe walory kulinarne: nie rozgotowują się, nie sklejają, a po ugotowaniu pozostają sprężyste. Bogaty wybór kształtów makaronów Podravka 100% durum – m.in. spaghetti, pióra, świderki, gwiazdki czy łazanki, w tym makarony Kids Pasta zwierzątka Zoo oraz literki ABC – dają szansę na tworzenie niezliczonej ilości potraw, które zachwyciłyby nawet prawdziwego Włocha!
Klasyczny makaron z zielonym Pesto Genovese fot. materiały reklamowe
Klasyczny makaron z zielonym Pesto Genovese
Składniki:
Sposób wykonania:
Makaron ugotować al dente. Do miseczki przełożyć pesto, dodać posiekaną cebulę dymkę, skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Do sosu dodać makaron i dokładnie wymieszać. Makaron serwować z dodatkiem pokrojonych pomidorków koktajlowych.
Makaronowa zapiekanka a la pizza fot. materiały reklamowe
Składniki:
Sposób wykonania:
Makaron gotować nieco krócej niż al dente. Na patelnię dodać niewielką ilość oliwy z oliwek, włoski sos pomidorowy Podravka, wyciśnięty przez praskę czosnek, cukier, przyprawę Vegeta Natur i pokrojone w plasterki oliwki. Zagotować, po czym gotować jeszcze przez ok. 15 minut na małym ogniu. Gotowy sos wymieszać dokładnie z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać większością tartego sera. Na wierzch ułożyć plasterki salami. Zapiekać pod przykryciem przez 15 min. w temperaturze 180 st. Posypać resztą sera i posiekaną bazylią i zapiekać przez kolejne 5 minut bez pokrywki.
Prosty makaron z krewetkami w białym winie fot. materiały reklamowe
Składniki:
Sposób wykonania:
Makaron bucatini Podravka ugotować al dente. Krewetki doprawić Vegetą Natur do ryb i owoców morza, i smażyć na rozgrzanej oliwie ok. 10 minut. W międzyczasie podlać białym winem i sokiem z cytryny. Do ciepłego makaronu dodać ser i wymieszać, dodać usmażone krewetki. Udekorować świeżą bazylią.