Świąteczne ciasto marchewkowe w 30 min? I to z jaką dekoracją!

Ciasto marchewkowe to idealna propozycja na każdą okazję, także na Wielkanoc. Długo zachowuje swoją świeżość, jest puszyste i wilgotne. Co najważniejsze możemy je doprawić czymkolwiek chcemy - zarówno przyprawami korzennymi, jak i chilli czy ekstraktami cytrusowymi. My doprawiamy je miłością, bo wiemy, że w tej formie zdecydowanie szybciej znikną z talerzy.

Ciasto marchewkowe z orzechami i „nacią”

Składniki:

3 marchewki startej na dużych oczkach

50 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich

250 ml oleju

220 g Cukru Drobnego Diamant

2 jajka

150 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

szczypta przypraw – np. imbir i cynamon

łyżeczka ekstraktu z wanilii

130 ml oleju rzepakowego

gałązki miętki do dekoracji

Rękaw cukierniczy do ozdobienia

Krem:

? 15 g serka Philadelphia

? 50 g masła

? 1/8 szklanki Cukru Pudru Diamant

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 160 st. C. W międzyczasie obierz i zetrzyj na tarce marchewki lub rozdrobnij w blenderze kielichowym na gładką masę. Dodaj po chwili ok. 130 ml neutralnego oleju, Cukier Drobny Diamant, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i opcjonalnie szczyptę przypraw oraz posiekane wcześniej orzechy. Dodawaj stopniowo kolejne jajka, stale mieszając. Przełóż masę do miski i dodaj powoli pszenną mąkę najpierw ją przesiewając. Delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut, do suchego patyczka. W międzyczasie przygotuj krem. Masło i cukier Diamant w umieść w misie miksera i miksuj do momentu, aż masa będzie puszysta i jasna. Dodaj serek w trzech turach, cały czas ucierając. Skosztuj i dosłodź w razie potrzeby. Na koniec, ostudzone ciasto udekoruj według własnej fantazji. My posmarowaliśmy wierzch kremem, a do rękawa cukierniczego przełożyliśmy barwiony na pomarańczowo lukier i krótkimi kreskami imitującymi wzór marchewki ozdobiliśmy ciasto. Na koniec dodaj zielone listki mięty.

Ciasto marchewkowe z czekoladową polewą po brazylijsku

Nieco innym przepisem, ale równie pysznym i prostym w wykonaniu, jest ciasto marchewkowe w wydaniu brazylijskim. Nie ma w nim żadnych dodatków (orzechów czy bakalii), mimo tego jest puszyste z wyjątkowym, pomarańczowym kolorem dzięki rozdrobnionej i później zblendowanej marchewce. Dekoracją jest czekoladowa polewa, którą bez problemu można zastąpić lukrem. Dodaj na koniec marchewkową dekorację. Smacznego!

Składniki:

3 marchewki

250 ml oleju

220 g cukru drobnego Diamant

4 jajka

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta przypraw – np. imbir i cynamon

Przygotowanie:

Obierz i pokrój na mniejsze części lub w plasterki marchewki i rozdrobnij w blenderze kielichowym na gładką masę. Dodaj po chwili ok. 250 ml neutralnego oleju, cukier drobny Diamant, jajka, proszek do pieczenia i opcjonalnie szczyptę przypraw. Przełóż masę do miski i dodaj powoli pszenną mąkę najpierw ją przesiewając. Delikatnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Wyłóż papierem do pieczenia formę (najlepiej 25 cm), wlej masę, a następnie piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, bez termoobiegu. Gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe. Po wystudzeniu oblej ciasto roztopioną czekoladą lub lukrem. Gotowe!

Gotowanie to także pomaganie! Komu? SOS Wioskom Dziecięcym!

Przed spróbowaniem obu przepisów, zadbaj o wszystkie składniki! Między innymi o Cukier Drobny Diamant, niezastąpiony do tego typu wypieków. Bardzo szybko się rozpuszcza w kremach i polewach oraz świetnie łączy się też z produktami sypkimi. Dzięki temu oszczędzasz czas i energię potrzebne do przygotowania innych świetnych deserów. Dodatkowo jest wyjątkowo wydajny – sypiesz mniej, a słodycz ta sama. Jest też wytworzony z polskich, najsłodszych buraków cukrowych.

Wielkanoc to idealny czas na pomaganie potrzebującym. Dlatego w te święta marka Diamant zdecydowała się osłodzić chwile podopiecznym SOS Wiosek Dziecięcych. Ogólnopolska akcja CSR Drobna, Wielka Moc pokazuje, że drobny gest przy sklepowej półce może nieść wielkie dobro, tak potrzebne w tych trudnych czasach.

Każdy zakup Cukru Drobnego jest symboliczną „cegiełką”, będącą wkładem we wsparcie finansowe, które Pfeifer & Langen Polska, producent cukru marki Diamant przekaże Stowarzyszeniu SOS Wioski Dziecięce. Diamant, jako partner słodkich momentów wyśle także rodzinom SOS symboliczne paczki, które staną się motorem do przygotowania świątecznych mazurków czy muffinek tak przecież kochanych przez dzieci.

Równocześnie social media zostaną zaktywizowane do wsparcia akcji poprzez prosty mechanizm – każdy kto opublikuje na swoim Instagramie zdjęcie ze wspomnianym produktem i hashtagami #drobnawielkamoc oraz #slodkielaczy – pomaga podwójnie. Bowiem za każde opublikowane zdjęcie Diamant przekaże organizacji dodatkowo 1 zł! Drobne kryształki mają wielką moc, o których przeczytają Państwo na – wiosna.slodkielaczy.pl.

– Otrzymane wsparcie od marki Diamant zostanie przeznaczone na potrzeby edukacyjne naszych podopiecznych. Dzieci, które trafiają pod naszą opiekę, są często zaniedbane pod wieloma względami. Zdarza się, że wykazują poważne deficyty w mówieniu, pisaniu czy czytaniu. Wspierając edukację naszych podopiecznych, co jest kluczowe dla ich rozwoju, zapewniamy im dobry start w samodzielne życie – mówi Justyna Kalita z SOS Wiosek Dziecięcych w Polsce.

***

Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce w Polsce od ponad 36 lat pomaga dzieciom pozbawionym opieki rodziców oraz tym z rodzin w trudnej sytuacji życiowej. Obecnie ma pod opieką 1505 potrzebujących dzieci. Jest częścią międzynarodowej organizacji SOS Children’s Villages, obecnej w 136 krajach świata.

Stowarzyszenie prowadzi cztery SOS Wioski Dziecięce, gdzie opuszczone i osierocone dzieci znajdują troskliwy dom i opiekę. Równolegle do opieki zastępczej rozwijane są również działania profilaktyczne, w ramach Programu „SOS Rodzinie”, którego celem jest ochrona dzieci przed utratą opieki i zapewnienie im kompleksowego wsparcia.

Copyright © Agora SA