Życie w biegu sprawia, że często rezygnujemy z pożywnego śniadania na rzecz szybkiego łyka kawy. Perspektywa zjedzenia zwykłej kromki chleba z plastrem wędliny lub sera również nie zachęca do celebrowania porannego posiłku. Jednak, aby dobrze rozpocząć dzień, warto poświęcić choć kilka dodatkowych minut na przygotowanie prostego i smacznego śniadania, które nie tylko skutecznie zaspokoi głód, ale też zapewni siłę i dobry nastrój na kolejne godziny.
Wytrawne gofry, naleśniki, tortille czy kanapki pełne kolorowych dodatków to doskonała opcja również na pożywne śniadanie. Ich przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu – część składników można przygotować już poprzedniego wieczoru. Aby zagwarantować daniom doskonały smak, ale też wzbogacić je o dodatkową porcję warzyw, warto włączyć do porannego menu pasty warzywne, przygotowane z najwyższej jakości składników. Takie są właśnie Pasty warzywne Podravka do smarowania, o idealnej kremowej konsystencji, dostępne w czterech smakach: z pomidorami i cukinią, z papryką, bakłażanem i ciecierzycą, z burakami i ciecierzycą oraz z nasionami słonecznika. To, co je wyróżnia to przede wszystkim brak dodatku cukrów i wysoka zawartość warzyw – w swoim składzie mają ich nawet do 70%. Produkty nie zawierają także dodatku konserwantów. Pasty warzywne Podravka do smarowania to doskonały wybór dla osób, które chcą urozmaicić swoją codzienną dietę i włączyć do niej produkty bazujące na naturalnych składnikach. Sprawdzą się w każdej kuchni, również wegetarian i wegan, podczas przygotowywania zarówno smacznych i lekkich śniadań, jak i kolacji oraz szybkich przekąsek.
Chlebek pita z pastą warzywną, szpinakiem i jajkiem sadzonym fot. materiały reklamowe
Składniki:
Sposób wykonania:
Rozpuścić na patelni 2 łyżki masła i usmażyć jajka sadzone. Doprawić solą. W międzyczasie na drugiej patelni rozpuścić pozostałe masło, dodać szpinak, a kiedy zwiędnie dodać do smaku przyprawę Vegeta Natur z czosnkiem i pieprz. Chlebki pita posmarować pastą warzywną Podravka z nasionami słonecznika. Na wierzch ułożyć szpinak oraz jajko sadzone.
Wytrawne gofry z pastą warzywną i tuńczykiem fot. materiały reklamowe
Składniki:
Sposób wykonania:
Wymieszać razem suche składniki, następnie dodać jajka i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Gofry smażyć na dobrze rozgrzanej gofrownicy. Przestudzone
gofry posmarować pastą warzywną Podravka z pomidorami i cukinią, na wierzch wyłożyć kawałki tuńczyka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać świeżą natką.
Podpiekana ciabatta z pastą warzywną, jajkiem i mozzarellą fot. materiały reklamowe
Sposób wykonania:
Jajka ugotować na półtwardo. Ciabattę przekroić na dwie części i podpiec delikatnie na patelni. Po przestudzeniu posmarować pastą warzywną Podravka z papryką, bakłażanem i ciecierzycą. Na wierzchu ułożyć jajka pokrojone w grube plastry, a pomiędzy ułożyć kawałki mozzarelli. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Posypać posiekaną bazylią.
Tosty z pastą z buraka i ciecierzycy oraz kozim serem fot. materiały reklamowe
Składniki:
Sposób wykonania:
Pieczywo posmarować cienką warstwą masła i opiec w tosterze lub na suchej patelni. Przestudzić i posmarować pastą warzywną Podravka z burakami i ciecierzycą. Na wierzchu ułożyć plasterek sera koziego, liście bazylii i orzechy.