Tradycyjne desery świąteczne - czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Według tradycji, jednym z typowych wielkanocnych deserów jest pascha. Przygotowuje się ją tylko raz do roku – z twarogu i bakalii. Zobacz jakie to proste!
Wielkanocna pascha migdałowa
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
- 200 g cukru pudru
- 5 żółtek twardych
- 2 żółtka płynne
- 120 g masła extra Mazurski Smak
- 2 łyżki sera mascarpone Mlekpol
- laska wanilii
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 2 krople esencji migdałowej
- 50 g rodzynek
Przygotowanie:
W malakserze mieszamy zmielony twaróg z cukrem i ugotowanymi jajkami, na koniec dodajemy jajka surowe i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy masło (o temperaturze pokojowej), mascarpone, nasiona wanilii, pokrojone migdały i esencję. Mieszamy na najmniejszych obrotach do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy do niego namoczone w wodzie rodzynki i mieszamy ponownie do połączenia. Formę wykładamy masą i dokładnie uciskamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy udekorowane płatkami migdałów.
Więcej przepisów na tradycyjne wielkanocne desery znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.
Innym, wartym uwagi, tradycyjnym wielkanocnym przepisem jest oczywiście mazurek. Tym razem to sekretny przepis członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Dzierzbi, dzięki któremu z łatwością przygotujesz czekoladowego, kruchego i pysznego mazurka.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- masło extra Mazurski Smak
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
Wszystkie składniki zagniatamy i gotowe ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.
Składniki na masę:
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
- 15 dkg orzechów włoskich
- 0,5 kostki masła extra Mazurski Smak
- 2 łyżki kakao
- skórka z pomarańczy
- migdały
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkowujemy na blaszce 28 cm, podnosząc trochę brzegi. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy masę – z cukru i wody gotujemy syrop. Dodajemy masło, czekoladę oraz kakao i mieszamy aż się rozpuszczą. Na upieczonym cieście rozrzucamy posiekane orzechy (wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Na to wykładamy masę czekoladową. Po zastygnięciu ścieramy na to skórkę pomarańczową i migdały. Możemy także udekorować innymi bakaliami. Smacznego!
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
- Sezon na pokrzywy trwa. A co z nich zrobić? Leśnicy z Lasów Państwowych podpowiadają: ciasto!
- Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?
- Grill na balkon: na jaki rodzaj urządzenia najlepiej się zdecydować?
- Grillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę
- Grillowany bakłażan w domu i w ogrodzie. Jak go przygotować?