Jak sprawić, by życie było smaczniejsze? 5 przepisów na oryginalne kanapki

Jak sprawić, by życie było smaczniejsze? Mogą nam w tym pomóc kanapki. Takiego zdania jest zwycięzca programu "MasterChef" Mateusz Zielonka. I to właśnie tej tematyce poświęcił swój debiutancki e-book.

- Jeśli chodzi o mnie, to kanapka jest jedną z moich ulubionych form jedzenia - prosta, szybka i daje nieskończenie wiele kombinacji. Zazwyczaj jest to potrawa, którą jemy rękoma, co czyni ją jeszcze bardziej zmysłową. Bez kanapek nie istnieje świat gastronomii. Jest w nich coś domowego, coś pierwotnego, co działa na nas jak miękka pierzynka w chłodny, deszczowy dzień. Kanapki poprawiają humor, dają poczucie bezpieczeństwa, są idealnym początkiem i zakończeniem dnia - mówi Mateusz Zielonka. 

Jego debiutancki e-book "#Kanapki" to kopalnia kulinarnych inspiracji i absolutny must-have każdego, kto chciałaby urozmaicić swoje poczynania w kuchni. Zielonka w tym multimedialnym e-booku dzieli się kilkudziesięcioma przepisami na oryginalne kanapki. Wybraliśmy pięć receptur, które koniecznie musicie poznać. 

Makrela - słonecznik - kolendra

Składniki:

  • wędzona makrela – 200 g
  • ziemniaki fioletowe – 4 szt.
  • pieczarka portobello – 1 szt.
  • ziarna słonecznika, prażone – 1 łyżka
  • kolendra, świeża – pół pęczka
  • jajko ugotowane na twardo – 2 szt.
  • cebula szalotka – 1 szt.
  • limonka – 1 szt.
  • majonez – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • piklowana czerwona cebula (najlepsza zrobiona w domu)
  • bagietka

Sposób przygotowania: Mięso makreli dokładnie oddzielamy od ości i wkładamy do miski. Dodajemy pokruszone i ugotowane fioletowe ziemniaki, posiekaną w drobną kostkę pieczarkę portobello, szalotkę, ziarna słonecznika, posiekaną kolendrę i pokrojone w grubą kostkę ugotowane jajko. Dodajemy sok z limonki, oliwę z oliwek, domowy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Pastę układamy na małych, lekko grillowanych kromkach bagietki. Dekorujemy słonecznikiem i piklowaną czerwoną cebulą.

Mateusz Zielonka
#Kanapki
Mateusz Zielonka #Kanapki materiały prasowe

Bakłażan - mango - halloumi

Składniki:

  • bakłażan – 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • imbir – 2-cm kawałek
  • oliwa
  • mango – 1 szt.
  • miód – 1 łyżka
  • ser halloumi – 200 g
  • orzechy laskowe, prażone – 20 g
  • chilli – 1 szt.
  • limonka – 2 szt.
  • kolendra – pęczek
  • sos sojowy
  • pieprz
  • piklowana czerwona cebula (najlepsza jest własnej roboty)
  • chleb żytni razowy

Sposób przygotowania: 

  • Bakłażan. Bakłażana kroimy na podłużne plastry grubości około 1 cm i nacinamy w drobną kratkę. Tak przygotowanego bakłażana posypujemy solą, aby puścił wodę. Po 20 minutach spłukujemy nadmiar wody, osuszamy warzywo. Miażdżymy obrany czosnek, mieszamy go z oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Nacieramy nim bakłażana i odstawiamy na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy bakłażana przez 25 minut.
  • Mus z mango. W rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy drobno posiekane 2 ząbki czosnku, posiekany imbir i odrobinę chili. Smażymy 3 minuty i dodajemy pokrojone w drobną kostkę mango. Smażymy 3 minuty i dodajemy łyżkę miodu oraz łyżkę sosu sojowego. Smażymy całość na małym ogniu przez 7 minut, na koniec doprawiamy solą i sokiem z połowy limonki.
  • Dodatki. Ser halloumi grillujemy na patelni. Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, a następnie rozdrabniamy w moździerzu. Układamy kanapkę. Na kromkach chleba żytniego razowego kładziemy dwa plastry pieczonego bakłażana, następnie ser halloumi, mus z mango, piklowaną cebulę. Wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami laskowymi i kolendrą.
Mateusz Zielonka
#Kanapki
Mateusz Zielonka #Kanapki materiały prasowe

Łosoś - rzepa - wasabi

Składniki: 

  • łosoś, wędzony na zimno – 3 plastry
  • serek typu philadelphia – 200 g
  • wasabi – 1 łyżeczka
  • pomidor – 1 szt.
  • żółta rzepa do sushi – 20 g
  • sezam do posypania
  • roszponka – do ułożenia na kanapce
  • ogórek zielony – 1 szt.
  • sos sriracha mango mayo – 1 łyżka (do zrobienia samemu)
  • limonka – 1 szt.
  • szczypiorek – pęczek
  • koperek – pęczek
  • bajgiel – 1 szt.

Sposób przygotowania: Japońską marynowaną rzepę do sushi można kupić, ale można ją również zrobić samemu – do czego pysznie zachęcam. Składniki do zamarynowania rzepy: woda, ocet ryżowy, sól, cukier, trawa cytrynowa, imbir, kurkuma. Marynowaną rzepę kroimy na cienkie plastry. Zielonego ogórka, pokrojonego na plastry, można podać na surowo lub szybko zamarynować w soku z limonki, soli, brązowym cukrze i odrobinie chili. Serek typu philadelphia mieszamy z wasabi – jeśli używamy gotowej pasty, na 200 g serka dajemy jedną jej łyżkę. Dolną bułeczkę smarujemy serkiem z wasabi. Następnie kładziemy roszponkę, dwa cienkie plastry pomidora, kilka plasterków ogórka, łososia, japońską rzepę, szczypiorek, koperek. Wszystko posypujemy sezamem. Wnętrze górnej części bajgla smarujemy sosem sriracha mango mayo. Smacznego!

Mateusz Zielonka
#Kanapki
Mateusz Zielonka #Kanapki materiały prasowe

Krewetki - majonez cytrynowy - pieprz

Składniki:

  • różowe krewetki – 400 g
  • cytryna – 1 szt.
  • sól morska, gruba
  • pieprz, świeżo mielony
  • jajko – 1 szt.
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • masło – 200 g
  • cukier – 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne – 1 szczypta
  • kiszone cytryny – 1 szt.
  • koperek – część pęczka
  • croissant – 1 szt.

Sposób przygotowania:

  • Krewetki. Wybieramy różowe krewetki z głowami i pancerzykami, najlepiej niemrożone. Takie krewetki były już poddane pierwszej obróbce termicznej na kutrze, zaraz po wyłowieniu. Nie trzeba ich już smażyć ani gotować. Są idealne do spożycia. Obieramy z pancerzy i odstawiamy na moment.
  • Majonez cytrynowy. Najprostszy sposób na majonez cytrynowy to zmieszać majonez z sokiem z cytryny. Ale możemy też zrobić go od podstaw samemu – do czego zachęcam. Wystarczy zmiksować żółtko z sokiem z połowy cytryny, łyżką musztardy, dodać szczyptę soli, cukru i pieprzu. Dla zaostrzenia dania, bo krewetki uwielbiają chili, proponuję dodać szczyptę pieprzu cayenne albo chipotle w proszku. Ubijamy wszystko trzepaczką do białek lub blendujemy i stopniowo dodajemy rozpuszczone masło. Dodając tłuszcz powoli, będziemy mieć pewność, że majonez się nie rozdzieli.
  • Układamy kanapki. Krewetki kroimy na trzy części i mieszamy z majonezem. Oryginalna norweska kanapka serwowana jest na kromce białego pieczywa. Ja proponuję użyć francuskiego croissanta przekrojonego na pół. Na spód kładziemy kilka plasterków cienko pokrojonej kiszonej cytryny. Następnie nakładamy solidną porcję krewetek. Całość posypujemy gruboziarnistą solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeszcze tylko kilka gałązek koperku i gotowe.
Mateusz Zielonka, #Kanapki
Mateusz Zielonka, #Kanapki materiały prasowe

Ośmiornica - chipsy - groszek

Składniki:

  • ośmiornica, mrożona – 1 szt.
  • liść laurowy – 2 szt.
  • ziele angielskie – 3 szt.
  • cebula – pół do wywaru
  • seler – pół do wywaru
  • marchewka – 1 szt.
  • sproszkowana papryka (opcjonalnie)
  • ziemniaki klasy C – 6 szt.
  • olej
  • świeże zielone chili – 1 szt.
  • domowy majonez
  • miód – 1 łyżka
  • cytryna – 1 szt.
  • świeża mięta – pęczek
  • groszek zielony, mrożony – 1 szklanka
  • czosnek – 4 ząbki
  • masło – 1 łyżka
  • miękkie maślane bułeczki - 3 szt.

Sposób przygotowania:

  • Ośmiornica. W dużym garnku zagotowujemy wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, cebulą, czosnkiem, rozmarynem, selerem, marchewką. We wrzącej wodzie powoli, na trzy razy, zanurzamy ośmiornicę. Za trzecim razem zanurzamy ją całkowicie. Gotujemy około 50 minut.
  • ChipsyZa pomocą mandoliny kroimy ziemniaki na równe milimetrowe plasterki. Ziemniaki powinny być klasy C, czyli mieć największą zawartość skrobi – będą wtedy najbardziej chrupiące. Gotujemy plastry ziemniaka w osolonym wrzątku przez niecałą minutę. Następnie wyjmujemy je i osuszamy. Zaraz będziemy smażyć je w głębokim oleju.
  • Olej rozgrzewamy do 170 stopni i smażymy ziemniaki partiami do uzyskania złocistego koloru. Po wyjęciu chipsów z oleju od razu doprawiamy je solą. W tym momencie możemy też nadać chipsom inny smak, na przykład posypać je sproszkowaną papryką.
  • Znów ośmiornica. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy macki ośmiornicy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Po 5 minutach dodajemy posiekany czosnek, trochę skórki z cytryny i łyżkę masła. Polewamy ośmiornicę roztopionym masłem. Dodajemy łyżkę miodu. Gdy macki się lekko zrumienią, zdejmujemy je z patelni.
  • Groszek. Na tę samą patelnię, z której zdjęliśmy ośmiornicę, wrzucamy szklankę mrożonego zielonego groszku. Dodajemy jeden posiekany ząbek czosnku, garść posiekanej mięty, część posiekanego zielonego chili. Smażymy całość około 6 minut, delikatnie rozgniatając część groszku widelcem. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z połowy cytryny. Przekładamy groszek do miseczki, dodajemy jedną łyżkę domowego majonezu, mieszamy.
  • Układamy kanapkę. Bułeczki przysmażamy na patelni, kroimy na pół, załadowujemy solidną porcję groszku, chipsy i mackę ośmiornicy.
Mateusz Zielonka #Kanapki
Mateusz Zielonka #Kanapki materiały prasowe