Kasza gryczana, powstająca z gryki, obfituje w mnóstwo składników odżywczych, które wspierają działanie naszego organizmu. Jest nie tylko źródłem błonnika, wspierającego trawienie i odpowiadającego za uczucie sytości – zawiera także potas, który reguluje ciśnienie krwi, a także magnez, świetnie wpływający na koncentrację. Do tego kasza gryczana zawiera krzem, który wspiera nasze włosy i paznokcie. Kasza gryczana to też świetne rozwiązanie dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż ma indeks glikemiczny na średnim poziomie 54. Do tego nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać osoby chore na celiakię bądź mające alergię na ten składnik. Niemniej kasza gryczana zawiera także łatwo przyswajalne, wartościowe białko, podstawowy budulec ciała, którego dostarczanie jest szczególnie ważne w diecie roślinnej.
Wiemy już, dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do codziennego menu, a jak to zrobić? Powiedzmy wprost: kasza nie jest jedynie zamiennikiem ziemniaków czy dodatkiem do sosów. To źródło kulinarnych inspiracji, które można z łatwością zastosować w codziennym menu, poznaj kilka przykładowych sposobów:
To tylko niektóre z możliwości, by odkryć kaszę gryczaną na nowo. Warto to robić, bo zgodnie z zaleceniami żywieniowymi produkty zbożowe powinny stanowić ¼ talerza – o czym przypomina kampania edukacyjna Dobre Zboże Wiele Może, pokazująca praktyczne sposoby na wprowadzenie kasz i płatków do codziennego menu.
Więcej informacji na stronie www.dobrezboze.pl