Dzieciom często brakuje apetytu, a rodzice dwoją się i troją, by w jakiś sposób przekonać swoje maluchy do zjedzenia posiłku. Nie jest to łatwe, ale wbrew pozorom, są na to sposoby.
Chcąc zachęcić dzieci do jedzenia, trzeba od podstaw pokazać im, co z czym się je. Na początek zabierz swoje pociechy na zakupy i razem wybierajcie warzywa, owoce i inne niezbędne produkty do stworzenia dania. Później nie zapomnij o włączeniu maluchów w sam proces przygotowywania posiłku.
Last but not least – dekorowanie! Finalnie to ten element gotowania bywa tym, który sprawia dzieciom najwięcej frajdy i najbardziej przekonuje do skonsumowania przygotowanego jedzenia. Bo który maluch nie zje kanapki w kształcie wesołej owieczki lub mądrej sówki? Do dekoracji świetnie posłuży nowy ketchup dla dzieci – Kotlinek. Dzięki niemu, w łatwy sposób np. namalujemy buzię zwierzątku. Co więcej, Kotlinek zawiera witaminy A, E, C oraz potas. Idealnie spełni rolę pełnowartościowego uzupełnienia dania, a jego łagodna receptura z pewnością przypadnie do gustu nawet największym niejadkom!
Po wspólnym przygotowaniu jedzenia, czas na jego wspólne skonsumowanie! To okazja, by porozmawiać, opowiedzieć o swoim dniu czy pośmiać się. To z kolei zacieśnia więzi rodzinne, ale też kształtuje właściwe nawyki żywieniowe. Wszyscy jedzą wtedy wolniej i dłużej, a więc szybciej rozpoznają, że są najedzeni. Co więcej, nieprzekonane do pewnych dań dzieci, widzą wówczas, że dorośli jedzą dokładnie to samo i naprawdę im to smakuje – wystarczy spróbować!
Ugotowane, zjedzone, a więc skończone – tak mogłoby się wydawać, ale nic bardziej mylnego! Żeby dziecko do każdego posiłku zasiadało z uśmiechem na buzi i zjadało całe podawane porcje, warto między posiłkami zapewniać mu odpowiednią dawkę ruchu. To tak naprawdę reguła nieprzypisana do żadnego wieku – dobrze jest, gdy aktywność fizyczna towarzyszy zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jedną z korzyści tej strategii jest to, że jedzenie smakuje wtedy jeszcze lepiej!
Jako inspirację, poniżej przedstawiamy przykładowe przepisy na potrawy z wykorzystaniem ketchupu Kotlinek, dzięki któremu na każde, nie tylko poniższe dania, dziecko spojrzy w inny sposób!
Czas przygotowania: 15 min.
Wielkość porcji: 4 szt.
Składniki:
Dodatkowe składniki:
Jaja ugotować na twardo, jeszcze ciepłe drobno posiekać, wymieszać z serkiem i szczypiorem. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
W międzyczasie przygotować chleb w tosterze.
Na ciepłe kromki nałożyć pastę.
Udekorować ketchupem oraz serem i warzywami.
Czas przygotowania: 15 min. + 30 min. pieczenia
Wielkość porcji: ok. 10 sztuk
Składniki na pulpeciki:
Składniki na marchewkę na gęsto:
Dodatkowe składniki:
Pulpeciki:
Mięso i cebulę zmielić w maszynce do mielenia, doprawić i wymieszać z bułką tartą oraz olejem.
Uformować w kulki.
Spód naczynia natłuścić olejem, ułożyć pulpeciki, zakryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec 20 minut, odkryć i dopiekać jeszcze 10 minut.
Upieczone pulpeciki podawać z ryżem i marchewką na gęsto oraz ketchupem.
Udekorować zieleniną i warzywami.
Marchewka na gęsto:
Marchewkę obrać, zalać wodą (wody wlać o 2 cm więcej niż poziom marchewek), wsypać cukier i zagotować.
Kiedy marchewki będą miękkie, wyjąć, pokroić w drobną kosteczkę, a do wody dodać masło oraz mąkę i wymieszać. Włożyć pokrojone marchewki, ponownie zagotować, aż całość lekko zgęstnieje. Doprawić szczyptą soli.