Najlepsze letnie koktajle, których spróbujesz podczas World Class Cocktail Festival - PRZEPISY!

Do 1 sierpnia trwa czwarta edycja World Class Cocktail Festival. To doskonała okazja do spróbowania światowej klasy koktajli stworzonych przez mistrzów sztuki barmańskiej. Rezerwacje trwają na https://cocktailfestival.pl/. Autorskimi przepisami na letnie i orzeźwiające kompozycje podzielili się z nami barmani z warszawskich, lubelskich i rzeszowskich koktajlbarów, biorących udział w Festiwalu. Jesteście ciekawi jak je przygotować? Sprawdźcie!

NOCNY PORTIER - LUBLIN

Mango KongMango Kong fot. materiały prasowe

Koktajl Mango Kong

Przyjemnie orzeźwiający koktajl z owocową słodyczą.

Składniki:

  • 40 ml Captain Morgan White Rum
  • 40 ml kordiału mango-limonka
  • 8 listków bazyli.

Wykonanie:

Wszystkie składniki wlewamy do shakera, bazyli dajemy klapsa i dorzucamy do shakera. Całość energicznie wstrząsamy i przelewamy przez double strainer do szklanki typu tiki, na kruszonym lodzie. W upalny dzień koktajl można dopełnić lemoniadą bądź tonikiem.

Dekorujemy szczytem bazylii.

ZEST - RZESZÓW

VioletViolet fot. materiały prasowe

Koktajl VIOLET

Bardzo charakterystyczny i zróżnicowany w smaku koktajl. Zdecydowanie dedykowany płci pięknej. Violet łączy w sobie słodkie smaki kokosa i fiołka zgrabnie ukrywając moc jaką daje mu Biały Rum i wino musujące.

Składniki:

  • 40 ml Captain Morgan White (infuzowany herbatą Butterfly Pea Tea)
  • 20 ml likieru kokosowego
  • 20 ml soku z limonki
  • 10 ml syropu violet (monin)
  • 10 ml syropu coco (monin)
  • Top up - wytrawne wino musujące lub gazowane

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz wina wlewamy i mieszamy w shakerze z lodem, następnie przelewamy całość do schłodzonego wcześniej kieliszka do szampana. Dopełniamy winem musującym, i mieszamy za pomocą łyżki barmańskiej.

INFUZ: Na 500 ml Białego rumu dodajemy około 12-14 gram Butterfly Pea Tea i pozostawiamy na około 6 godzin.

LAS - WARSZAWA

LasLas fot. materiały prasowe

Koktajl BURGUND

Owocowy i mocno orzeźwiający. W sam raz na upalne dni!

Składniki na koktajl:

  • 40 ml Bulleit Bourbon
  • 10 ml likieru fiołkowego
  • 10 ml soku z limonki
  • 50 ml syropu porzeczkowego

Składniki na syrop porzeczkowy:

  • 500 g czarnej porzeczki
  • 200 g cukru
  • 500 ml wody
  • 10 g cukru fiołkowego
  • skórka z grapefruita

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop porzeczkowy. Wszystkie składniki na syrop gotujemy, cedzimy przez sitko, a następnie chłodzimy. Tak powstały płyn mieszamy na lodzie wraz ze wszystkimi składnikami na koktajl. Koktajl przelewamy do szkła i dekorujemy według uznani

Listę koktajlbarów oraz szczegółowe menu znajdziecie na stronie festiwalu www.CocktailFestival.pl

Daty Festiwalu: 7 lipca - 1 sierpnia 2021 r. Rezerwacje: https://cocktailfestival.pl