Dlaczego warto robić domowe przetwory? Nie tylko dla ich doskonałego smaku – większość ludzi wykonuje na co dzień zawody niezwiązane z wytwarzaniem, a w ludzkiej psychice potrzeba takiej działalności jest bardzo mocno zakorzeniona. Nie każdy chce realizować ją np. na warsztatach garncarskich, ale może się spełniać we własnej kuchni – robiąc przetwory. Są nie tylko lepsze, ale i tańsze niż te gotowe – za niewielki słoiczek dobrej jakości dżemu czy korniszonów trzeba zapłacić nawet kilkanaście złotych, a za tę kwotę w szczycie sezonu można kupić 2–3 kg owoców i nawet 5 kg ogórków i zapełnić nimi przynajmniej kilka słoików.
UWAGA: o ile same słoiki mają niemal nieograniczony okres przydatności do używania, zakrętki najlepiej co roku kupować nowe. Im więcej mają zaczepów (wypustki pod spodem, blokujące pokrywkę i gwint słoika), tym szczelniej zamykają zawartość, chroniąc ją przed dostępem powietrza i zepsuciem.
Do wekowania nadaje się niemal każde warzywo i owoc. Polską kuchnię najtrudniej wyobrazić sobie bez kiszonych i marynowanych ogórków oraz grzybków w octowej zalewie. To także idealne przetwory dla początkujących, tym łatwiejsze do zrobienia, że marka Appetita ma w swojej ofercie wiele przypraw i mieszanek, które uczynią ich smak idealnym. Są to przede wszystkim Mieszanka do ogórków kiszonych oraz Mieszanka do ogórków konserwowych, oraz gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, niezbędne do marynowanych grzybków.
Obojętnie, czy do przygotowania są ogórki małosolne, kiszone czy marynowane, jakość surowca jest tu najbardziej kluczowa. Najlepiej wybierać odmiany: Śremski, Andrus, Julian i Borus.
Oto kilka sprawdzonych przepisów Appetity ze strony smakistyl.pl, szczególnie dla początkujących. Oby stały się początkiem pysznej przygody z domowymi przetworami!
Składniki (na 3 słoiki 1-litrowe): 1 kg ogórków średniej wielkości, ok. 1,5 l wody, sól, gałązki kopru, Mieszanka do ogórków kwaszonych i małosolnych Appetita
Wykonanie: umyte ogórki umieścić ciasno w słoikach o pojemości 1 l. Do każdego dołożyć gałązki kopru i wsypać po 2 łyżki stołowe Mieszanki do ogórków kwaszonych i małosolnych Appetita. Ogórki zalać przestudzoną, letnią solanką, przygotowaną z soli rozpuszczonej w wodzie (1 łyżka soli na 1 litr wody). Słoiki przykryć ściereczką i odstawić na 2 dni w chłodne, zacienione miejsce.
Składniki (na 3 słoiki 1-litrowe): 1 kg niedużych, świeżych ogórków, zalewa octowa: 1,5 l wody, 250 ml octu 10 proc., 3 łyżki cukru, 1 łyżka soli, Mieszanka do ogórków konserwowych Appetita
Wykonanie: Umyte ogórki ułożyć w słoikach o pojemności 1 l. Do każdego słoika wsypać po 2 łyżki stołowe Mieszanki do ogórków konserwowych Appetita. Przygotować zalewę (wodę połączyć z octem, solą i cukrem, następnie zagotować). Ogórki zalać zalewą i zakręcić słoiki. Słoiki pasteryzować.
Składniki: 1 kg małych podgrzybków lub prawdziwków, 2 marchewki, obrane i pokrojone w talarki, 2 cebule, obrane, pokrojone w krążki lub mała dymka, Gorczyca biała Appetita, zalewa: 3 szklanki wody, 1 szklanka octu 10 proc., 1/2 szklanki cukru, 4 łyżeczki soli, 3 liście laurowe Appetita, 6 ziaren Ziela angielskiego Appetita, 10 ziaren Pieprzu czarnego Appetita
Wykonanie: grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i obgotować przez ok. 15 min w lekko osolonej wodzie. Cebulę sparzyć, a marchewki lekko zblanszować. Na dno każdego wygotowanego lub wyparzonego słoiczka wsypać po ok. ½ łyżeczki ziaren gorczycy. Następnie układać na przemian grzyby, cebulę i marchewkę. Z podanych składników zagotować zalewę, gorącą zalać słoiki. Zakręcić i pasteryzować.
W wersji bez pasteryzacji: obgotowane grzyby wrzucić do wrzącej zalewy razem z cebulą i marchewką, gotować ok. 15 min. Gorące wraz z zalewą przełożyć do wyparzonych słoiczków, szybko zakręcić i ustawić do góry dnem do ostygnięcia.
UWAGA! pasteryzację można przeprowadzić na 3 sposoby:
1. W garnku: słoiki ustawić w dużym, szerokim garnku wyłożonym ręcznikiem tak, aby się nie dotykały, zalać gorącą wodą pod nakrętki (nie mogą być zakryte), doprowadzić do wrzenia i gotować 20 min. Ostrożnie wyjąć, ustawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
2. W piekarniku: jeśli zawartość słoików jest zimna – wstawić je do zimnego, jeśli ciepła lub gorąca, do nagrzanego. Urządzenie nastawić na temp. 120–130°C i pasteryzować słoiki 20 min od chwili osiągnięcia tej temperatury, po czym wyłączyć i zostawić do ostygnięcia.
3. W zmywarce: słoiki ustawić do góry dnem, wybrać program z najwyższą temperaturą (oczywiście nie dodawać żadnych detergentów). Po zakończeniu wyjąć, ustawić do góry dnem na rozłożonej ściereczce i zostawić do ostygnięcia.