Kiedy przychodzi ochota…
Nie raz w życiu opieramy się ze zrezygnowaniem o drzwi lodówki, refleksyjnie wpatrując się w jej wnętrze. Szukając kulinarnego szczęścia, powoli zerkamy w szuflady z warzywami, z nadzieją przeglądamy półki, jednak w naszej głowie nie pojawia się żaden genialny pomysł. Nie raz zapominamy, że to co najlepsze, kryje się często w prostych przepisach. Wystarczy, aby zawsze w domowej półce znalazł się jeden produkt, który można przygotować na tysiące sposobów – makaron! Stanowiący idealną bazę, kochający wszelkie wariacje, wybitnie smakujący ze słodkimi i słonymi dodatkami. Lista możliwości jest nieskończona – od najprostszego aglio olio, poprzez zapiekankę ze wszystkiego co znajduje się w naszych zapasach, aż do deserowego makaronu z owocami. Bądźmy przygotowani!
Najważniejsze jest spotkanie…
Jedzenie jest doskonałym towarzyszem w budowaniu relacji. Rozmowa przy stole, wspólne biesiadowanie to idealny sposób na relaks, pielęgnowanie przyjaźni i delektowanie się wolnym czasem w gronie najbliższych. Gotowanie zbliża ludzi, jest kreatywną formą spędzania wolnego czasu, a co więcej – zawsze kończy się nagrodą. Bo czy jest coś lepszego niż uwieńczenie dnia przy talerzu aromatycznego spaghetti przyrządzonego z bliską osobą? Z roku na rok przybywa sympatyków/fanów makaronowej uczty – nie dziwi więc fakt, że na jego cześć, dzięki inicjatywie 40 producentów z całego świata ustanowione zostało święto. Od 1994 roku, 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu.
Makaron i basta!
Dziś już wiadomo, że makaron nie tylko pozwala urozmaicić codzienną dietę, ale jest szybki w przygotowaniu oraz doskonale przyjmuje smak wszelkich potraw. Bez względu na to z jakimi dodatkami postanowimy go przyrządzić, warto wybierać ten z najlepszej jakości pszenicy. Proces produkcji makaronu wymaga lat doświadczeń i sprawdzonych sposobów – makarony Lubella produkowane są od przeszło 140 lat i cieszą podniebienia sympatyków makaronowych uczt.
Miłość do makaronu niejedno ma imię, a jeszcze więcej kształtów (w niebieskich opakowaniach Lubelli kryje się ich aż 30!) – dania z jego udziałem mogą towarzyszyć nam podczas śniadania, obiadu jak i kolacji. Specjalnie dla Was, z okazji Dnia Makaronu Lubella przygotowała dwa pyszne i proste przepisy, które pozwolą wyczarować smaczne i efektowne dania. To jak? Gotowi na świętowanie? Tak jak lubicie!
PRZEPISY OD LUBELLA NA PYSZNE MAKARONOWE DANIA
Sałatka z makaronem mini świderki
Składniki:
· 400g makaronu Lubella mini świderki
· mix sałat
· 1 awokado
· 150 g pomidorków koktajlowych
· garść orzechów
· 2 łyżki oliwy z oliwek sól/pieprz
Przygotowanie: 1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do miski. 2. Awokado pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe przekroić na pół i dodać do makaronu. 3. Następnie dodać posiekane orzechy. Całość skropić oliwą z oliwek, dodać garstkę mix sałat a na koniec doprawić solą i pieprzem.
Spaghetti z kurczakiem w sosie pomidorowo paprykowym
Składniki:
· 500 g makaronu Lubella spaghetti
· 300g piersi z kurczaka
· 3 papryki (po jednej z każdego koloru - czerwona, żółta i zielona)
· 3 pomidory malinowe
· 1 cebula
· olej do smażenia
przyprawy
· 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
· 1 łyżeczka suszonek bazylii
· sól/pieprz
· kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu .
2. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
3. Następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, szczyptę soli, pieprzu i dalej smażyć.
4. Do usmażonego kurczaka dodać pokrojone w kostkę papryki. Pomidory sparzyć gorącą
wodą, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dodać przyprawy,
doprawić do smaku solą i pieprzem, całość wymieszać.
5. Na koniec dodać makaron i listki świeżej bazylii.