Pyszne i zdrowe śniadanie każdego dnia
Każdy powód jest dobry, aby świętować Dzień Zdrowego Śniadania. Odpowiednie nawyki żywieniowe, wsparte produktami wysokiej jakości, to idealny przepis na energię i dobre samopoczucie. Znaleźć je można między innymi na Ryneczku Lidla oraz w Piekarni Lidla. Świeże warzywa i owoce oraz chrupiące, jeszcze ciepłe bułeczki to idealna baza do pożywnego śniadania. Dla wielbicieli słodkości w ofercie Lidla znalazły się również lokalne miody, dżemy czyi granole. Miłośnicy mięsa znajdą w ofercie sieci tylko to najwyższej jakości, a w trosce o podniebienia osób wybierających diety bezmięsne, stale poszerzany jest asportyment produktów wegetariańskich i wegańskich. Do tego wiele rodzajów aromatycznej kawy i herbaty, a także soków, przecierów, nabiału… wszystko to w niezmiennie doskonałej jakości i niskich cenach znaleźć można na półkach sieci.
Certyfikowana jakość potwierdzona tytułem „Retailer of the Year"
Lidl Polska oferuje szeroką gamę produktów śniadaniowych. Zdrowe i smaczne składniki gwarantują sukces w kuchni. Warto jednak pamiętać, że równie ważne, jak smak, są natomiast standardy produkcji, a także przechowywania. Sprawdzone i bezpieczne produkty to podstawa, którą zapewniają liczne kontrole i certyfikaty jakości. Wpływ hodowli i upraw na środowisko naturalne oraz bioróżnorodność czy dobrostan zwierząt to obszary, którym stara się obecnie sprostać Lidl Polska. Mają one szczególne znaczenie dla naszego zdrowia, nie tylko bezpośrednio – poprzez produkty ostatecznie trafiające na nasze stoły, ale również w sensie globalnym, przyczyniając się do lepszej jakości życia nas wszystkich.
Wszyscy producenci owoców i warzyw dostarczający swoje produkty do sklepów Lidl Polska posiadają certyfikację GLOBALG.A.P. oraz GRASP, potwierdzające ich jakość oraz wysokie standardy rolnictwa.
Normy Lidla są bardziej restrykcyjne od prawa unijnego. Sieć dopuszcza o 2/3 mniejszą zawartość pozostałości środków ochrony roślin w warzywach i owocach, niż pozwalają regulacje Unii Europejskiej. Marka dba również o dobrostan zwierząt, przeprowadzając liczne niezapowiedziane inspekcje wśród dostawców, a także oferuje szeroką gamę produktów wegetariańskich i wegańskich, również wśród marek własnych. Dbałość o każdy etap produkcji i logistyki została doceniona nagrodą „Retailer of the Year 2020 – Wybrany przez dostawców."
Niezawodne przepisy na rozpoczęcie dnia
Kiedy już mamy pewność, że produkty, po które sięgamy, są starannie wyselekcjonowane w trosce o nasze zdrowie, a my mamy komfort wyboru wśród samych jakościowych propozycji, możemy z łatwością zabrać się do działania. Chociaż Dzień Zdrowego Śniadania powinniśmy obchodzić codziennie, szczególnie 8. listopada warto szczególnie zadbać o to, aby pełen wartości spożywczych posiłek był również wyjątkowo smaczny. Wiele inspirujących przepisów (nie tylko na śniadanie) znajdziemy na stronie kuchnialidla.pl.
Poniżej przykłady dwóch z nich:
· TOSTY Z GRUSZKAMI I SEREM
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
Kromki pieczywa smarujemy z jednej strony masłem i odwracamy je nieposmarowaną stroną do góry. Drugą stronę smarujemy musztardą. Na 4 kromkach układamy plasterki szynki oraz pokrojony w plastry camembert. Gruszkę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki, które następnie układamy na serze. Na wierzchu układamy nieco rukoli po czym wszystkie 4 kromki przykrywamy pozostałym chlebem (masłem na zewnątrz).
Tak przygotowane pieczywo układamy na patelni grillowej, smażymy z obu stron. Gdy tosty się przyrumienią, a ser w środku zacznie się roztapiać, zdejmujemy z patelni.
· BEZGLUTENOWE BAJGLE Z TWAROŻKIEM
SKŁADNIKI
BAJGLE
TWAROŻEK
DEKORACJA
PRZYGOTOWANIE
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BAJGLE
Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Roztapiamy ją w rondelku wraz z serkiem twarogowym. Mieszamy aż do powstania gładkiej masy. Studzimy.
W misce mieszamy mielone migdały, proszek do pieczenia i siemię lniane. Do mozzarelli dodajemy roztrzepane jajko oraz suche składniki. Całość dobrze mieszamy. Jeśli ciasto będzie za luźne, dodajemy więcej mielonych migdałów. Ciasto zagniatamy rękoma.
KROK 2: PIECZEMY BAJGLE
Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałeczek. Końce wałeczka łączymy i tak powstają bajgle. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bajgle smarujemy wodą, oprószamy sezamem oraz czarnuszką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 20 minut.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK
Serek wiejski wraz ze śmietanką przekładamy do miseczki. Ogórki kiszone oraz pomidora kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekany szczypiorek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Bajgle przekrawamy na pół i podajemy z twarożkiem. Dekorujemy kiełkami.