Pomysły na świąteczne przepisy z produktami dżemowymi Herbapol

Wraz z nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia i towarzyszącymi im rozmowami na temat potraw wigilijnych, Herbapol przychodzi z propozycjami świątecznych dań i napojów, przygotowanych na bazie wybranych przetworów marki.

Produkty Herbapol charakteryzują się tradycyjnym pochodzeniem i najwyższą jakością składników, z których powstają. Przywodzą na myśl smaki z dzieciństwa, ponieważ od lat zajmują stałe miejsce w polskich domach i stanowią podstawę wielu naszych ulubionych potraw. To ponadczasowe produkty, które łączą pokolenia. Z jednej strony są znane i lubiane przez nasze babcie i dziadków, z drugiej idealnie odpowiadają na aktualne trendy związane z lokalnością, naturalnością oraz świadomym wyborem.

Dżemy, powidła i konfitury Herbapol szczególnie sprawdzą się w czasie Świąt. Mogą zostać wykorzystane zarówno w daniach wytrawnych, takich jak różnorodne pasztety, jak i w słodkich deserach – jabłeczniku z bezą i kruszonką czy pierniczkach z powidłami. Będą także idealnym uzupełnieniem zimowych ogrzewających herbat i naparów. Załączone przepisy to gwarancja dobrego smaku, dzięki składnikom najwyższej jakości od marki Herbapol. Dzięki nim świąteczne gotowanie przyniesie wiele radości i wypełni dom pobudzającym apetyt zapachem ulubionych potraw.

Miękkie pierniczki w polewie czekoladowej z powidłami

Składniki na 30 sztuk:

Pierniczki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 100 g masła
  • 2 jaja
  • 3 pełne łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao i przyprawy do piernika
  • po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia oraz soli

Polewa:

  • • 100 g mlecznej czekolady
  • • 2 czubate łyżki Powideł Węgierkowych Herbapol

Dodatkowo:

  • kolorowa posypka

Przygotowanie:

  1.  Masło roztopić z miodem, ostudzić.
  2. Mąkę wymieszać z przyprawą, kakao, solą oraz sodą i proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka ubić z cukrem na jasną pianę, dodać śmietanę, ostudzone masło, wymieszać.
  4. Do masy przesiać mąkę, połączyć.
  5. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto lekko się klei do dłoni więc warto co jakiś czas zwilżać je wodą), ułożyć na blaszce w odstępach od siebie, lekko spłaszczyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 20 minut.
  6. W międzyczasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą wymieszać z powidłami.
  7. Pierniczki zanurzać w polewie i udekorować posypką

Materiał reklamowy HerbapolMateriał reklamowy Herbapol Materiał reklamowy Herbapol

Jabłecznik z dżemem, bezą i kruszonką

Składniki na 12 porcji:

Ciasto kruche:

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 2 słoiki Dżemu Jabłkowego Herbapol
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 4 białka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Kawałek ciasta (około 1/4 porcji) włóż do zamrażalnika, a resztę ciasta równo rozłóż na blaszce (wcześniej blaszkę 25 x 35 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką). Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz 15 minut.
  3. W międzyczasie obierz jabłka, pokrój w cienkie plasterki, a następnie wymieszaj z dżemem i mąką ziemniaczaną.
  4. Białko ubij z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsyp proszek budyniowy i delikatnie wymieszaj.
  5. Na podpieczony spód wyłóż nadzienie z jabłek, ubitą pianę, a na koniec zetrzyj na tarce ciasto z zamrażalnika.
  6. Piecz 20 minut. Krój po ostudzeniu

Pasztet z wiśniami

Składniki na 10 porcji

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 1 słoik Konfitury wiśniowej Herbapol
  • 5 cebul
  • 330 ml słodkiej śmietany 30%
  • 4 jajka
  • 150 g bułki tartej
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • sól, pieprz, majeranek
  • olej do smażenia
  • mleko do namoczenia wątróbki ok. 1/2 litra

Przygotowanie

  1. Wątróbkę umyj i mocz przez ok 1-2 godziny w mleku.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na małym ogniu do zezłocenia – nie przypalając.
  3. Wątróbkę odsącz z mleka, przelej zimna wodą i usmaż na patelni na oleju, następnie zmiel na gładką masę.
  4. Do wątróbki dodaj jajka, bułkę tartą, konfiturę, śmietanę, cebulę, miód i przyprawy.
  5. Masę przełóż do keksówki.
  6. Piecz w temperaturze 170oC przez 40-45 minut.

Materiał reklamowy HerbapolMateriał reklamowy Herbapol Materiał reklamowy Herbapol

Rozgrzewający napar imbirowy

Składniki na 4 porcje

  • słoik konfitury Malinowej Herbapol
  • Imbir
  • Kora cynamonu
  • Goździki
  • Pomarańcza

Przygotowanie

  1. Cztery talarki obranego korzenia imbiru zalej wrzątkiem w dużym dzbanku.
  2. Dodaj małą laskę cynamonu, 2-3 goździki oraz skórkę z 1/4 pomarańczy.
  3. Odstaw na ok. 20 min.
  4. Napar rozcieńcz 1 l wrzątku i dodaj 2 łyżki Konfitury malinowej Herbapol.

Materiał reklamowy HerbapolMateriał reklamowy Herbapol Materiał reklamowy Herbapol