Sernik z orzechami, który uświetni świąteczny stół I Haps.pl
Sernik z orzechami, który uświetni świąteczny stół
REKLAMA
Materiał partnera
Świąteczny sernik musi być wyjątkowy! Wypróbuj przepis przygotowany przez szefów kuchni OSM Piątnica i upiecz sernik o orzechowym smaku!
Materiał reklamowy Piątnica
REKLAMA
REKLAMA
Składniki na spód:
REKLAMA
300 g ciastek korzennych
80 g migdałów blanszowanych
100 g Masła 83% Piątnica
Polewa:
150 g mlecznej czekolady z orzechami
90 g Śmietanki 30% OSM Piątnica
Masa serowa:
240 g orzechów włoskich
130 g cukru muscovado
250 g mlecznej czekolady
200 g Śmietanki 30% UHT Piątnica
420 g serka Mascarpone Piątnica
420 g Twarogu Sernikowego Piątnica
4 jajka
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 170°C.
W wysokim naczyniu zmiksować ciastka korzenne z migdałami.
Masło roztopić i zalać nim wcześniej przygotowane ciastka z migdałami – wymieszać i wyłożyć spód tortownicy oraz boki do połowy. Można opcjonalnie użyć ciasteczek Oreo.
Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki, dodać cukier muscovado i połamaną mleczną czekoladę, dodać śmietankę i podgrzać do rozpuszczenia składników. Następnie przestudzić i dodać 120 g serka Mascarpone – wymieszać.
Pozostałe 300 g serka Mascarpone, twaróg sernikowy i jajka zmiksować na wolnych obrotach w celu połączenia składników – połączyć z masą czekoladową i przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy.
Piec 17 minut na 170°C, następnie zmniejszyć temp. do 120°C i piec 100 minut.
Po tym czasie otworzyć piekarnik i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia.
Przygotować polewę - rozpuścić połamaną czekoladę w podgrzanej śmietance i polać schłodzony sernik.