Wielkanocny słodko-wytrawny obiad z Herbapol-Lublin. Poznaj przepis na kaczkę w sosie malinowym!

Po wielkanocnym śniadaniu, przychodzi czas na rodzinny obiad. Przy tej okazji gospodarze mogą zaprezentować swoją kulinarną kreatywność. Dlatego polecamy przygotowanie mniej klasycznego obiadu z odrobiną polskiej słodyczy. Idealnym przepisem na popołudniowy posiłek jest kaczka w sosie malinowym z puree ziemniaczanym. Spraw by rodzinny obiad był delikatnie owocowy i wyjątkowy.

Kaczka na puree ziemniaczanym z malinowym sosem

Kaczka:

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • szczypta soli

Puree ziemniaczane:

  • 700 g ziemniaków
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g masła

Sos malinowy:

  • 2 łyżki Konfitury z Malin Herbapol
  • 2 łyżki sosu z pieczenia kaczki

Przygotowanie:

  1. Skórę kaczki natnij, natrzyj przyprawami, olejem i odstaw na 30 minut. Na rozgrzanej patelni smaż piersi pod przykryciem, skórą do dołu, przez 8 minut. Następnie odwrócić i smaż przez kolejne 8 minut. Gotowe mięso owiń szczelnie w folię i odstaw na 10 minut.
  2. Dwie łyżki z powstałego wywaru ze smażenia wymieszaj z konfiturą z malin.
  3. Ugotuj ziemniaki, a następnie ubij na puree z masłem i śmietanką
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.