Kuchenni pomocnicy

Piekarnik parowy, który umożliwi nam przygotowanie dań sous-vide, pieczenie na kilku poziomach jednocześnie, a nawet rozmrażanie produktów. Robot planetarny, który potrafi niemal wszystko: zmiksuje i zblenduje produkty, zagniecie ciasto, posieka warzywa, ubije pianę, a nawet zmieli mięso. Frytkownica powietrzna, która nie potrzebuje oleju do smażenia. Podpowiadamy, jakie sprzęty mogą wyręczyć nas w intensywnych przedświątecznych przygotowaniach.

Piekarniki parowe

Piekarniki z funkcją pary to modele z najwyższej półki technologicznej. Dzięki parze potrawy zachowują naturalną soczystość, wyrazisty smak, kolor oraz niezbędne dla naszego organizmu składniki odżywcze. Wszystkie piekarniki parowe Gorenje umożliwiają pieczenie metodą sous-vide z dokładnością do jednego stopnia. Dzięki metodzie długiego gotowania potraw zamkniętych w opakowaniach próżniowych możemy przygotować dania w znacznie niższej temperaturze. Warzywa przygotowuje się w temperaturze ok. 80°C, wieprzowinę w 65°C, a ryby w ok. 60°C. W tak niskich temperaturach produkty zachowują smak, delikatność oraz witaminy i minerały.

Materiał reklamowyMateriał reklamowy Gorenje

W połączonym piekarniku parowym żywność jest przygotowywana znacznie szybciej niż w konwencjonalnym piekarniku, ponieważ możemy przygotowywać kilka potraw jednocześnie na różnych poziomach. A zatem w tym samym czasie możemy piec schab, wielkanocną babę oraz domowy pasztet i to bez mieszania aromatów.

Piekarniki z funkcją pary mają dodatkowe udogodnienia jak: pieczenie chleba, rozmrażanie produktów, wyrastanie ciasta, pieczenie pizzy, ogrzewanie talerzy, a nawet przygotowanie domowego jogurtu.

Roboty planetarne

Roboty planetarne to wielofunkcyjne urządzenia kuchenne, przypominające miksery, ale różnią się od nich znacząco zakresem funkcjonalności. Takie urządzenia pomagają w przygotowaniu posiłków na wiele sposobów. Roboty planetarne potrafią bowiem miksować, blendować, trzeć, siekać, kroić w kostkę lub plastry, ubijać pianę, zagniatać ciasto, wyciskać soki, mielić mięso.  Zastępują zatem wiele innych urządzeń tj. blendery, wyciskarki do soków czy maszynki do mielenia mięsa. Roboty MMC100RL, MMC100RLBK, MMC100RLR marki Gorenje wyposażone są aż w cztery końcówki. Trzepaczka napowietrza i miesza składniki, aby osiągnąć gładką i puszystą konsystencję. Hak służy do zagniatania ciężkich ciast np. ciasta na chleb, pizzę czy domowego makaronu. Duża trzepaczka w kilka minut ubije białko na bezę czy suflet, śmietanę do deseru czy jajka na biszkopt. Trzepaczka flex jest doskonałym narzędziem do najbardziej kremowych mieszanek i polew do ciast. Dzięki dodatkowym przystawkom urządzenia typu „wszystko w jednym" (modele MMC100RLR oraz MMC1500BK marki Gorenje) mają możliwość krojenia warzyw oraz mielenia mięsa. Przy wyborze robota planetarnego warto wziąć pod uwagę moc urządzenia. Robot o mocy 600W poradzi sobie z ubiciem piany, ale nie zagniecie ciasta na chleb. Optymalnym wyborem będzie zatem moc 1000 – 1500W. Takie parametry gwarantują niezawodną pracę z najbardziej wymagającymi składnikami.

Frytownice powietrzne

Fani chrupiących ziemniaków i innych potraw przygotowywanych tradycyjnie we frytownicy, mają możliwość zredukowania ilości tłuszczu i ograniczenia liczby kalorii do minimum. Przykładem takiego urządzenia jest deep fryer marki Gorenje. Jest to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Gorące powietrze cyrkuluje w takim urządzeniu dzięki specjalnej technologii Quick Air, która sprawia, że do przygotowania potraw nie jest potrzebny olej. Jest to idealna technologia do wytwarzania chrupiącej skórki i zatrzymania wilgoci w środku produktu. Frytownica powietrzna może być również używana do pieczenia słodkich deserów tj. ciasteczka, babeczki, brownie, ciasta, a nawet do pieczenia orzechów.

Materiał reklamowyMateriał reklamowy Gorenje

Każda pomoc w kuchni jest przydatna, zwłaszcza podczas przedświątecznych przygotowań. Sprawdź czy te urządzenia nie wyręczą Cię w pracy i nie zaoszczędzą trochę Twojego czasu!

Copyright © Agora SA