Dzięki temu nie tylko my będziemy mogli cieszyć się jej walorami, ale umożliwimy to również przyszłym pokoleniom. Chcąc mieć gwarancję, że wybrany przez nas tuńczyk spełnia standardy zrównoważonego i identyfikowalnego rybołówstwa, sięgajmy po produkty z certyfikatem MSC, oznaczone niebieskim logo ze znakiem ryby. Poniżej proponujemy kilka przepisów z wykorzystaniem tuńczyka.
Cukinia faszerowana tuńczykiem
Czas przygotowania: 35 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Cukinię gotuj w całości w osolonej wodzie przez około 12 minut, licząc od momentu wrzenia. Wyciągnij ostrożnie warzywo, usuń końcówki i przetnij je wzdłuż na pół. Wydrąż łyżką miąższ i nasiona. Zetrzyj je na tarce.
2. Posiekaną cebulę podsmaż na złoty kolor, używając oliwy z oliwek. Dodaj miąższ cukinii, pozostaw na kilka minut do wchłonięcia smaków, a następnie zdejmij z ognia. Delikatnie rozgnieć miąższ widelcem, dodaj odsączonego tuńczyka, natkę pietruszki i starty Parmigiano Reggiano. Dokładnie wymieszaj.
3. Cukinie faszeruj przygotowaną mieszanką i zapiekaj w piekarniku pod grillem przez około 10 minut.
Tuńczykowy hamburger
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Z chleba usuń skórki i umieść go w misce. Dodaj tuńczyka i drobno posiekaną cebulę, pietruszkę, jajko, musztardę i majonez. Dopraw do smaku i dobrze wymieszaj.
2. Z powstałej masy uformuj kulki, zgnieć je, nadając im wygląd burgera i usmaż na patelni.
3. Podaj w opiekanej bułce lub z frytkami wraz z zieloną sałatką z sezonowymi warzywami.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Usuń zdrewniałe końcówki szparagów i gotuj je we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 20 min. W międzyczasie przygotuj jajka, gotując je przez 8 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.
2. Zetrzyj odrobinę skórki z pomarańczy, uważając, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej części. Następnie obierz pomarańczę i pokrój ją na małe kawałeczki.
3. Rozdrobnij migdały, obierz ugotowane jajka i pokrój w małe kawałeczki. Następnie obierz i drobno pokrój czerwoną cebulę.
4. Ugotowane szparagi przekrój wzdłuż na dwie części i rozłóż na talerze. Na wierzch wyłóż odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka, miąższ z pomarańczy, jajka, cebulę, a danie obsyp migdałami i skórką z pomarańczy. Całość dopraw sporą ilością pieprzu