Przetwory na zimę z cukinii siostry Anastazji

Siostra Anastazja znana jest ze swoich kultowych przepisów, które goszczą u niejednego z nas. Jest autorką wielu książek, z których możemy czerpać inspiracje na dania, desery, sałatki. W związku z okresem letnim, zbiorami i robieniem domowych przetworów chcemy pokazać Wam, co możecie zrobić z cukinii, aby zimą można było rozkoszować się tym warzywem.

Placki z cukinii, faszerowana cukinia, cukinia grillowana..można tak wymieniać i wymieniać i lista ciągle by się powiększała. Kabaczek jest bardzo uniwersalnym warzywem, które możemy różnorako wykorzystać. Jednak skupmy się na wykorzystaniu go w przetworach, które powiększą naszą spiżarnię na okres jesienno-zimowy.

#1 Sałatka z cukinii z marchewką

Składniki:

  • 2 ½ cukinii,
  • 30 dag cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 średnia marchewka,
  • 2-3 łyżki drobno posiekanej pietruszki,
  • sól.

Zalewa składniki:

  • ½ szklanki octu winnego 10%,
  • ½ szklanki wody,
  • ½ szklanki oliwy,
  • ½ szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

Cukinie umyj, poszatkuj, posól i zostaw na około 3 godziny. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W międzyczasie nastaw zalewę. Odciśnij cukinię i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj z przestudzoną zalewą i napełnij słoiki. Dobrze zakręcone gotuj przez około 15 minut.

Marynowane cukinieMarynowane cukinie Fot. łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

#2 Cukinia z buraczkami

Składniki:

  • 3 kg buraczków czerwonych,
  • 3 kg cukinii,
  • 1 kg cebuli,
  • ½ kg papryki,
  • sól.

Składniki na zalewę:

  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka oleju,
  • 3 płaskie łyżeczki soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka listków laurowych.

Sposób przygotowania:

Buraczki oczyść i ugotuj ze skórką. Następnie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podobnie zetrzyj cukinię, ważne jest, abyś jej nie obierał. Posól i odstaw. Cebulę pokrój w kostkę, posól i również odstaw. Paprykę pokrój na drobno. Odciśnij z wody cukinię i cebulę i wymieszaj z buraczkami i papryką. Przygotuj zalewę z wymienionych składników. Dodaj wymieszane warzywa i gotuj przez około 20 minut. Dopraw do smaku i przełóż do słoików. Szczelnie je zakręć i pasteryzuj przez około 10-15 minut.

Buraczki z cukiniąBuraczki z cukinią fot. gkrphoto / shutterstock.com

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.