10 trików w kuchni, które dodadzą świątecznym potrawom aromatu i smaku

Przygotowanie świątecznych potraw to nie lada wyzwanie dla organizatorów przyjęcia. Długie godziny spędzone w kuchni, mnóstwo gotowania i pragnienie, by dania na stole pięknie się prezentowały oraz smakowały zaproszonym gościom. Jak sprawić, by smak tradycyjnych potraw, takich jak barszcz czerwony czy karp, długo był wspominany przez bliskich? Podpowiadamy kilka sprawdzonych trików, dzięki którym świąteczne potrawy zrobią oszałamiające wrażenie - zapraszamy!

Najlepsza zupa na święta  

Chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez barszczu czerwonego. To wigilijny must have wśród serwowanych dań. Wystarczy dodać do niego kilka kropel cytryny, a zupa nabierze intensywnego smaku i aromatu. Niektórzy zamiast barszczu podają zupę grzybową. Aby miała kremową konsystencję, dodajmy do niej łyżkę śmietany. 

Barszcz czerwony 

Czas przygotowania: 90 minut 

Liczba porcji: 6  

Składniki: 

  • 1 kg buraków
  • opakowanie Barszczu Czerwonego Ulubione Smaki Knorr
  • 2 marchewki
  • pietruszka 
  • średni seler
  • por
  • średniej wielkości cebula
  • ½ kwaśnego jabłka
  • 2 łyżki majeranku
  • ząbek czosnku
  • szczypta czarnego pieprzu mielonego
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki miodu
  • Kawałek korzenia imbiru 

Sposób przygotowania: 

Umyj dokładnie warzywa oraz jabłka, następnie pokrój je w kostkę i zalej 3 litrami wody.  Dodaj przyprawy i ząbek obranego czosnku. Gotuj barszcz około 1½ godziny, a następnie odcedź. 

Klarowny wywar zagotuj, dodaj Barszcz czerwony Knorr, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia. Dopraw barszcz do smaku miodem i imbirem. 

Zupa grzybowa 

Czas przygotowania: 45 minut 

Liczba porcji: 4 

Składniki: 

  • 250 g cielęciny bez kości
  • 2 Bulionetki Drobiowe Knorr
  • Delikat Przyprawa w Płynie do Zup, Sosów i Sałatek Knorr
  • 100 g kiełbasy
  • 1½  l wody
  • 300 g grzybów
  • 50 g groszku konserwowego
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • szczypta czarnego pieprzu mielonego
  • szczypta gałki muszkatołowej 

Sposób przygotowania: 

Ugotuj wywar z wody i bulionetek Knorr. Zmiel cielęcinę, a następnie zalej ją wywarem. 

Oczyść i pokrój grzyby. Dodaj do wywaru razem z czosnkiem i zagotuj. Pokrój kiełbasę w plasterki. Dodaj groszek wraz z kiełbasą do zupy. 

Gotuj 10 minut i dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr. Zupę grzybową podawaj posypaną natką pietruszki. 

Ryby w świątecznej odsłonie 

Dobrze przyrządzony karp to prawdziwa gwiazda świątecznego wieczoru. Ma wielu zwolenników ze względu na swój charakterystyczny smak, jak i przeciwników, którzy wolą mniej wyraziste ryby. By przekonać do spróbowania tej ryby, proponujemy, przed obróbką termiczną, namoczyć karpia w mleku. Dzięki temu łatwemu zabiegowi będzie bardziej delikatny w smaku. Obok karpia nie może zabraknąć wigilijnego śledzia. Doskonale smakuje serwowany w śmietanie.  

Karp smażony w panierce 

Czas przygotowania: 50 minut 

Liczba porcji: 8 

Składniki: 

  • 1½ kg karpia
  • 300 ml mleka 
  • cebula
  • 100 g mąki
  • 200 g bułki tartej
  • 100 g migdałów w płatkach
  • łyżeczka suszonej papryki słodkiej
  • łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • cytryna
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka Delikat Przyprawa w Płynie do Zup, Sosów i Sałatek Knorr
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g masła
  • 150 ml oleju do smażenia 

Sposób przygotowania: 

Cebulę pokrój w piórka, cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok, drobno pokrój koperek i natkę pietruszki, rozetrzyj ząbki czosnku z odrobiną soli. 

Rybę oczyść z łusek, wytnij z niej grube ości, tworząc dwa duże filety. Każdy filet ponacinaj ostrym nożem od strony mięsa, uważając aby nie uszkodzić skóry. Mięso nacinaj na ukos, a następnie odwróć filet w drugą stronę i czynność powtórz. Powinno być drobno ponacinane na ukos raz przy razie. Dzięki temu drobniutkie ości które znajdują się w mięsie nie będą tak wyczuwalne. Filety przekrój na mniejsze porcje zalej mlekiem z cebulą odstaw do lodówki na co najmniej 6 h. Pozbędziemy się w ten sposób mulistego aromatu, który mają ryby żerujące przy samym dnie. 

W miedzy czasie połącz masło z sokiem z cytryny, czosnkiem, natką pietruszki i koperkiem, delikatnie je posól. Masło przełóż na folię spożywczą, a następnie uformuj z niego wałek, rolując folię. Masło przełóż do lodówki. 

Rybę wyjmij z mleka i osusz ręcznikiem papierowym, polej Delikatem warzywnym, dopraw pieprzem. W mięso wetrzyj skórkę z cytryny. 

Przygotuj w trzech naczyniach mąkę, bułkę tartą wymieszaną ze słodką papryką i pokruszonymi płatkami migdałów oraz z rozkłóconymi jajami. Rybę panieruj delikatnie, obtaczając w mące, a następnie zanurzając w jajkach i bułce. Panierkę dociśnij w dłoniach, aby dobrze połączyła się z rybą. Rybę smaż na złoty kolor w rozgrzanym oleju, z każdej strony. Gotowe filety przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem 

Czas przygotowania: 20 minut 

Liczba porcji: 8 

Składniki: 

  • 500 g matiasów
  • 2 łyżki Majonez Hellmann’s Oryginalny 
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka francuskiej musztardy
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • granat
  • szalotka
  • ½ pęczka natki pietruszki 

Sposób przygotowania: 

Śledzie namocz w zimnej wodzie. Zmień wodę i wypłucz raz jeszcze. Rodzynki zalej wrzącą wodą i pozostaw na kilka minut. Odsącz. 

Wypłukane śledzie odsącz i pokrój w paski pod skosem. Szalotkę pokrój w cienkie paski, natkę posiekaj i obierz owoc granatu. Orzechy upraż na suchej, rozgrzanej patelni. 

Majonez Hellmann’s połącz z jogurtem, rodzynkami, musztardą, szalotką oraz pietruszką. W misce wymieszaj pokrojone śledzie razem z przygotowanym sosem i wyłóż je na półmisek. Całość posyp orzechami oraz owocami granatu. Śledzie udekoruj listkami pietruszki i podawaj, najlepiej schłodzone. 

Świąteczne specjały z kapustą 

Staropolska tradycja głosi, że kapusta jest symbolem życiowej energii. Z pewnością jest też warzywem, które gości w większości polskich domów na stole wigilijnym. Jedną z tradycyjnych potraw jest właśnie kapusta z grochem i grzybami. By uzyskać wyrazisty i pełen aromatu smak, polecamy dodać do niej roztarty w moździerzu kminek.  

Kapusta wigilijna z grzybami i grochem 

Czas przygotowania: 60 minut 

Liczba porcji: 6 

Składniki: 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 150 g ugotowanego grochu
  • kostka Bulionu Warzywnego Knorr
  • 50 g suszonych grzybów (najlepiej borowików)
  • marchewka
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki kminku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml oleju lnianego
  • łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula 

Sposób przygotowania: 

Rozgrzej olej trzepakowy w garnku, a następnie podsmaż na nim posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchewkę, poszatkowaną i przepłukaną w wodzie kiszoną kapustę. Wszystko razem smaż przez krótką chwilę. 

Dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zmielony kminek, a także kostkę bulionu, która nada daniu pełni smaku. Dorzuć grzyby i groch, a całość zalej 2 litrami wody. Gotuj powoli, aż woda prawie zupełnie odparuje, a groch i kapusta staną się miękkie. Na koniec dopraw kapustę do smaku olejem lnianym i majerankiem. 

Królowe stołu – sałatki warzywne 

Na sałatkę jarzynową zawsze znajdzie się miejsce. To absolutna królowa podczas świątecznych uroczystości, również w czasie Bożego Narodzenia. Jej sekretem są pyszne warzywa i sos majonezowy, który sprawia, że jest kremowa i po prostu rozpływa się w ustach! Polecamy majonez wzbogacić  musztardą i ulubionymi przyprawami. Obok tradycyjnej jarzynowej pięknie będzie się prezentować sałatka warstwowa. Robi wrażenie nie tylko wizualne, serwowana w szklanej misce, ale też smakuje naprawdę dobrze.  

Błyskawiczna sałatka jarzynowa 

Czas przygotowania: 15 minut 

Liczba porcji: 4  

Składniki: 

  • 1 ugotowana w rosole marchewka
  • 1 ugotowany w rosole seler
  • 1 ugotowana w rosole pietruszka
  • 3 łyżki Majonezu Hellmann’s Oryginalny 
  • jabłko
  • 120 g zielonego groszku z puszki
  • ogórek kiszony
  • łyżka chrzanu ze słoiczka
  • łyżka musztardy 

Sposób przygotowania: 

Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę. Następnie pokrój w taką samą kostkę obrane jabłko i ogórka. 

Połącz majonez Hellmann’s z musztardą i chrzanem. Do warzyw dodaj odcedzony groszek i wszytko wymieszaj z przygotowanym sosem. 

Świąteczna sałatka warstwowa z jajkiem, buraczkami i śledziem 

Czas przygotowania: 60 minut 

Liczba porcji: 4 

Składniki: 

  • 4 jajka
  • 6 łyżek Majonezu Hellmann’s Oryginalny
  • 2 buraki średniej wielkości
  • pęczek szczypiorku
  • 250 g śledzi matias 

Sposób przygotowania: 

Buraki obierz, zawiń w aluminiową folię i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-60 minut. Wystudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 

Śledzie odsącz i osusz z nadmiaru oleju układając je na papierowym ręczniku. Następnie pokrój w niedużą kostkę. Jajka również pokrój w kostkę o podobnej wielkości. 

Na dnie salaterki ułóż pokrojone śledzie, następnie przykryj je dwoma łyżkami majonezu. Wyłóż starte buraczki i ponownie przykryj majonezem. 

Na majonez wyłóż pokrojone jajka i przykryj pozostałym majonezem. Rozsmaruj równomiernie i posyp drobno pokrojonym szczypiorem. Sałatkę podawaj schłodzoną, najlepiej z pieczywem. 

Święta pachnące cynamonem i słodyczą  

Święta to czas, kiedy pozwalamy sobie na słodkie domowe wypieki. Korzenne pierniczki to tradycyjne ciasteczka, których aromat od razu wprowadza magię świąt. Pięknie udekorowane własnoręcznie przygotowanym lukrem królewskim, nie tylko wyśmienicie smakują, ale też pięknie się prezentują. Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć także sernika. Polecamy w puszystej odsłonie, który jest doskonale delikatny i kremowy. Wierzch posypcie cukrem pudrem i startą skórką pomarańczy. Przepysznych świąt! 

Pierniczki 

Czas przygotowania: 15 minut 

Liczba porcji: 10 

Składniki: 

  • 320 g mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu
  • 170 g cukru
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta cynamonu
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka 

Lukier: 

  • 1 cytryna
  • 20 g cukru pudru 

Sposób przygotowania: 

Na stolnicy wymieszaj cynamon i imbir i dodaj mieszankę do przesianej mąki. Następnie połącz z miodem, cukrem, sodą, masłem i jednym jajkiem.

Zacznij wyrabiać ciasto, dodając stopniowo ciepłe mleko. Gładkie, wyrobione ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5 cm i wycinaj kształty foremkami do pierniczków. 

Gotowe pierniczki ułóż na dużej blaszce wyłożonej pergaminem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku przez 8-10 minut w temperaturze 180°C. 

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Przestudzone pierniczki udekoruj lukrem za pomocą pędzla lub patyczka. 

Sernik 

Czas przygotowania: 90 minut 

Liczba porcji: 7 

Składniki: 

  • 800 g twarogu sernikowego
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 150 ml śmietany 36 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru 

Sposób przygotowania: 

Miękkie masło ubij z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta masa. Po chwili dodaj po jednym żółtku, cały czas mieszając. Następnie dodaj twaróg sernikowy i nadal mieszaj. 

Do powstałej masy dodaj cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz śmietankę. Cały czas mieszaj, aż do połączenia się składników. 

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy serowej. Delikatnie mieszaj, nie za długo, aby masa się nie napowietrzyła. 

Formę na sernik wyłóż papierem do pieczenia. Powstałą masę przełóż do formy i wyrównaj wierzch. Piecz ok. 55 minut w temperaturze ok. 170°C. Wystudź sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.