Trzy zdrowe, letnie przekąski, które pokochają dzieci

Koniec roku szkolnego zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że już za moment nasi najmłodsi rozpoczną długo wyczekiwane wakacje. Nieodłącznym elementem letnich wyjazdów i pieszych wycieczek stają się przekąski, które pakujemy dzieciom do lunchboxów i plecaków. Jak jednak sprawić, aby nasze dzieci sięgały częściej po ich zdrowe warianty? Wystarczy nieco kreatywności, ulubionych warzyw i apetycznego hummusu! Sprawdź trzy przepisy na letnie przekąski dla dzieci!

Według ekspertów dzieci po ukończeniu 1 roku życia powinny spożywać ok. 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia. Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia sugerują, że jest to minimum 400 g owoców i warzyw dziennie w ich diecie. Wkomponowanie ich w jadłospis najmłodszych nie jest jednak tak proste w chwili, kiedy zewsząd kuszą je słodkie, niezdrowe przekąski. Szczególnie w czasie wakacji, gdy większość czasu spędzają w domu, warto zadbać o budowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.

Sezon letni to czas, kiedy dostęp do świeżych, chrupiących warzyw i owoców jest niezwykle duży, dlatego wykorzystać je w codziennych posiłkach. Jak to zrobić, gdy nasze dziecko za nimi nie przepada? Sprawdź nasze zdrowe przepisy na pyszne przekąski na bazie warzyw i aksamitnego hummusu!

Mini roladki z hummusem

Mniejsza wersja uwielbianych przez dorosłych wrapów. Łatwe w przygotowaniu roladki sprawdzą się w roli drugiego śniadania czy lekkiej kolacji. Możesz zaserwować je także podczas letniego przyjęcia urodzinowego lub spotkania przyjaciół Twoich dzieci!

Składniki (na 2-3 porcje):

  •  opakowanie hummusu Trio od Perla Pełna Dobra,
  •  2 placki tortilli,
  •  garść mixu młodych listków,
  •  1 duży ogórek,
  •  ½ awokado,
  •  1 papryka żółta,
  •   ? cebuli czerwonej,
  •   sok z cytryny,
  •   sól i pieprz.

Dodatkowo: opakowanie wykałaczek.

Przygotowanie:

  • Warzywa dokładnie umyj i obierz ze skórek. Ogórka pokrój w plastry, paprykę w słupki, a awokado w kostkę.
  • Na każdą tortillę połóż po 2 łyżki ulubionego hummusu Pełna Dobra i równomiernie rozsmaruj po całej powierzchni.
  • Dodaj po małej garści zielonych listków,  a także pozostałe pokrojone warzywa.
  • Dodaj nieco soli i pieprzu, skrop wszystko sokiem cytryny.
  • Tortille zwiń w roladę. Potnij ją na 2-3 mniejsze kawałki i wbij wykałaczkę w każdy zawijas.

Warzywne słupki z hummusem

Szybka, zdrowa i wartościowa przekąska, która doskonale sprawdzi się w ciepłe dni, gdy dzieci stronią od ciepłych posiłków. Jest to także świetna propozycja do lunchboxa podczas wycieczki czy pikniku!

Składniki (na 2-3 porcje):

  • opakowanie klasycznego ulubionego hummusu Perla Pełna Dobra,
  • 2 duże ogórki,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 papryka czerwona.

Przygotowanie:

  • Warzywa dokładnie umyj. Z papryk usuń gniazda nasienne.
  • Wszystkie warzywa pokrój w słupki.
  • Do miseczki przełóż hummus Pełna Dobra, a na talerzu umieść słupki warzywne.

Kanapeczki z bagietki

Małe kanapki, które zmieszczą się w każdą rączkę to propozycja, która gości w menu wielu milusińskich. Sprawdź, jak przygotować je na bazie chrupiących, sezonowych warzyw, świeżej bagietki i aksamitnego hummusu!

Składniki (na 2 porcje):

  • bagietka francuska,
  • opakowanie hummusu klasycznego Perla Pełna Dobra,
  • 3 średnie ogórki kiszone,
  • 2 rzodkiewki,
  • garść szpinaku baby,
  • 5 plastrów sera żółtego,
  • garść pomidorków cherry.

Przygotowanie:

  • Bagietkę pokrój na małe kromeczki.
  • Rzodkiewki, pomidorki i szpinak dokładnie umyj.
  • Pomidorki przekrój na pół, rzodkiewki i ogórki kiszone na plastry.
  • Ser żółty pokrój na mniejsze kawałki.
  • Każdy kawałek bagietki posmaruj hummusem pomidorowym Pełna Dobra, nałóż szpinak, ser i świeże warzywa.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.