Rio Mare i Fundacja WWF Polska kolejny raz RAZEM DLA OCEANÓW

Już blisko 90% ryb w produktach Rio Mare w skali globalnej pochodzi ze zrównoważonych połowów. To efekt współpracy firmy z organizacją WWF w ramach kampanii Razem dla Oceanów.

Marka Rio Mare konsekwentnie realizuje zobowiązanie, które podjęła w 2016 roku, deklarując, że do końca 2024 roku wszystkie ryby i owoce morza wykorzystywane w produktach firmy pochodzić będą z połowów posiadających certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC lub z wiarygodnych i kompleksowych projektów udoskonalania rybołówstwa (ang. Fisheries Improvement Projects, FIPs) [1]. Dzięki działaniom skupiającym się wokół poprawy zrównoważonego charakteru swoich łańcuchów dostaw, zarówno dla rybołówstwa przybrzeżnego, jak i przemysłowego, firmie udało się wykonać już blisko 90% tego zobowiązania.

"Obecnie już ponad 90% dziko żyjących stad ryb na świecie jest nadmiernie eksploatowanych bądź poławianych na najwyższym możliwym poziomie. Na firmach z branży rybołówczej, producentach i reprezentantach biznesu sektora żywności pochodzenia morskiego, ciąży odpowiedzialność za zachowanie dobrego stanu mórz i oceanów, z których bogactwa korzystają. Konsumenci powinni natomiast wspierać transformację w kierunku zrównoważonego rybołówstwa poprzez odpowiedzialne wybory produktów rybnych." - tłumaczy Justyna Zajchowska, Starsza Specjalistka ds. Ochrony Ekosystemów Morskich w Fundacji WWF Polska.

Wybierajmy mądrze!

Pamiętajmy, że to, jak będzie wyglądać nasza planeta, nasze morza i oceany, zależy także od nas i naszych codziennych wyborów, począwszy od segregacji śmieci, poprzez oszczędzanie zasobów, w tym wody, aż po to co znajdzie się na naszym stole. Kupując produkty z dzikich ryb wybierajmy mądrze. Rio Mare pozyskuje tuńczyka ze zdrowych stad i wspiera działalność połowową o jak najmniejszym wpływie na środowisko. Świadczy o tym certyfikat MSC (Marine Stewardship Council), który gwarantuje, że ryby pochodzą ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk. Niebieski znaczek MSC jest rozpoznawalny już przez blisko 1/3 Polaków (32%) [2] i cieszy się ich dużym zaufaniem. Obecnie znajdziemy go już na trzech produktach w portfolio marki w Polsce: tuńczyku w oliwie z oliwek oraz sałatkach Insalatissime z ciecierzycą i tuńczykiem, i Insalatissime z komosą ryżową i tuńczykiem. Produkty te doskonale sprawdzą się jako przekąska, szybkie danie lub lunch. Mogą być również składnikiem innych potraw.

Portfolio produktów Rio Mare z certyfikatem MSC

Tuńczyk w oliwie z oliwek MSC 3x80g

Niezwykły i niepowtarzalny smak tuńczyka Rio Mare z certyfikatem MSC zapewniającym, że produkt spełnia standardy zrównoważonego i identyfikowalnego rybołówstwa, od morza po stół. Limitowana edycja z etykietą Razem dla Oceanów nawiązuje do partnerstwa Rio Mare i WWF w trosce o zasoby tuńczyka i zdrowie oceanów. Więcej na riomare.pl

Cena sugerowana: 19,99 zł

Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem 160 g

Wypróbuj sałatkę Rio Mare Insalatissime z ciecierzycą, idealną dla tych, którzy lubią jeść smaczne i zbilansowane danie gotowe od razu. Wyjątkowy smak tuńczyka Rio Mare doskonale komponuje się z ciecierzycą, żółtą i pomarańczową marchewką oraz cukinią, tworząc pyszny i bogaty w składniki odżywcze posiłek.

Cena sugerowana: 14,99 zł

Sałatka z komosą ryżową i tuńczykiem 160 g

Rio Mare Insalatissime Sałatka z komosą ryżową i tuńczykiem łączy w sobie delikatne kawałki najlepszego tuńczyka Rio Mare z warzywami (ciecierzycą, marchewką i zieloną fasolką) oraz przyprawami.

Pyszny wariant tuńczyka i komosy ryżowej jest idealny dla miłośników delikatnego i lekkiego smaku, w którym smak tuńczyka doskonale łączy się z warzywami i komosą ryżową.

Cena sugerowana: 14,99 zł

Materiał promocyjny

Przepisy z produktami z MSC

Smażona dynia z Insalatissime z tuńczykiem i soczewicą

Składniki na 4 porcje:

  • 4 x Rio Mare Insalatissime z tuńczykiem i soczewicą
  • 800 g świeżej dyni pokrojonej na kawałki
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 60 g oliwy extra vergine
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli kawałki dyni są zbyt duże, pokrój je na mniejsze części. Podsmaż na nieprzywierającej patelni z oliwą z oliwek, szczyptą soli i kilkoma gałązkami rozmarynu, aż będą miękkie i złociste.
  2. Ugotowaną dynię ułóż na 4 talerzach. Dobrze wymieszaj Insalatissime, a następnie rozłóż łyżką na każdym talerzu obok dyni.
  3. Podawaj na ciepło.

Materiał promocyjny

Makaronowa zapiekanka z serem i tuńczykiem

Składniki na 4 porcje:

  • 150 g tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek
  • 400 g makaronu
  • 200 g sera np. cheddar
  • 50 g parmezanu
  • 50 g masła
  • 40 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 150 ml śmietany
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente. Masło rozpuść w garnku i dodaj mąkę. Przez chwilę podgrzewaj.
  2. Do garnka z roztopionym masłem i mąką wolno wlewaj mleko, cały czas mieszając sos aby nie powstały grudki.
  3. Po zagotowaniu wymieszaj sos ze śmietaną, startym serem, makaronem i tuńczykiem. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp parmezanem.
  4. Zapiekaj go około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Udekoruj zapiekankę posiekaną natką pietruszki.

Materiał promocyjny

Wrap z tuńczykiem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 tortille
  • 4 x 80 g tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 marchewki
  • 50 g mieszanych sałat
  • ½ cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i zetrzyj marchewki, pomidory pokrój w kostkę. Obierz awokado, usuń pestkę i pokrój.
  2. Podgrzej patelnię nieprzywierającą na małym płomieniu, dodawaj pojedynczo tortille i smaż na sucho przez ok. 30 sekund po obu stronach. Zdejmij z patelni.
  3. Rozsmaruj łyżkę majonezu na każdej tortilli, ułóż plasterki awokado i odsączonego tuńczyka, udekoruj pokrojonymi w kostkę pomidorami, startą marchewką i sałatką.
  4. Dopraw kilkoma kroplami soku z cytryny, szczyptą soli i posyp pieprzem. Zwiń ciasno tortille, upewniając się, że nadzienie się nie wydostanie. Podgrzej szybko na patelni, przetnij na pół, na ukos i podawaj.

Materiał promocyjny

Makaron z tuńczykiem, mozzarellą i pomidorami

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek (160 g)
  • 350 g krótkiego makaronu
  • 200 g mozzarelli
  • 30 g tartego parmezanu
  • 100 ml śmietanki
  • 100 g krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta oregano kilka listków bazylii
  • 20 g oliwy z oliwek extra vergine
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
  2. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę, posiekaj bazylię, zgnieć czosnek. Na patelni o nieprzywierającej powierzchni podsmaż na oliwie czosnek, dodaj pomidory, dopraw solą, gotuj przez kilka minut. Dodaj makaron ugotowany al dente i kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu.
  3. Dodaj mozzarellę, śmietankę, odsączonego tuńczyka, parmezan, szczyptę oregano i bazylię. Mieszaj wszystko przez minutę, ciągle podgrzewając, aż makaron stanie się śliski od sosu. Podawaj od razu.
  4. Możesz też połączyć wszystkie składniki, przełożyć do naczynia do zapiekania i podpiec przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.

Materiał promocyjny

Chrupiące tosty z tuńczykiem i serem

Składniki na 4 kanapki:

  • 3 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 160 g sera cheddar lub emmentaler
  • 1 łodyga selera
  • gałązka pietruszki
  • 1 twardy pomidor
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 30 g masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Drobno posiekaj seler, cebulę i pietruszkę. Włóż do miski. Dodaj odsączonego tuńczyka, majonez i musztardę - dokładnie wymieszaj widelcem. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  2. Ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Pomidora pokrój w cienkie plasterki, posmaruj jedną stronę kromek chleba masłem i połóż je na arkuszu papieru pergaminowego masłem do dołu.
  3. Rozgrzej dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką i upiecz cztery kromki chleba masłem do dołu. Na wierzchu dodaj odrobinę sera, mieszankę z tuńczyka, plasterki pomidora i więcej sera. Zamknij pozostałymi czterema kromkami chleba, upewniając się, że posmarowana masłem część jest skierowana do góry.
  4. Delikatnie ułóż kanapki na patelni. Smaż na złoto najpierw z jednej strony, a potem z drugiej. Lekko dociskaj szpatułką, aż ser będzie lepki. Zdejmij z ognia, przekrój na pół i podawaj od razu.

Materiał promocyjny

***

RIO MARE

Rio Mare to marka Bolton Food z Grupy Bolton. Misją Rio Mare zawsze było poszukiwanie doskonałości na wszystkich poziomach: w doborze surowców, w rygorystycznych kontrolach jakości w całym łańcuchu dostaw, w ciągłej komunikacji z konsumentem końcowym w jasny, przejrzysty i skuteczny sposób. Rio Mare stale unowocześnia swoje portfolio, dostosowując tym samym swoją ofertę do zapotrzebowania rynku, poszerzając ją w zakresie smacznych, zdrowych i łatwych w użyciu produktów. Od 2011 roku Rio Mare promuje i komunikuje swoje zaangażowanie na rzecz zrównoważonego rozwoju poprzez przyjmowanie zrównoważonych praktyk połowowych i poszanowanie praw człowieka w całym łańcuchu dostaw, działając na rzecz poprawy zdrowia oceanów. Więcej informacji: www.qualitaresponsabile.it

BOLTON GROUP

Bolton Group od 70 lat produkuje i dystrybuuje szeroką gamę wysokiej jakości towarów konsumpcyjnych. Grupa jest obecna w 146 krajach i może pochwalić się portfolio wielu prestiżowych marek, w tym 50 linii Food, Home Care, Adhesives, Personal Care i Cosmetic, które są dystrybuowane w supermarketach, perfumeriach i marketach budowlanych. Grupa zatrudnia 11 000 osób w 59 biurach, 15 zakładach i na 16 statkach rybackich na całym świecie, którzy z pasją pracują nad dostarczaniem wysokiej jakości produktów spełniających potrzeby dzisiejszych konsumentów. Grupa Bolton mocno wierzy w zrównoważony rozwój społeczny i środowiskowy. Dzięki programowi „We Care" zobowiązuje się do działania z poszanowaniem zasobów planety, przyczyniając się do bardziej zrównoważonego rozwoju, aby chronić przyszłe pokolenia.

WWF 

WWF jest niezależną organizacją pracującą na rzecz ochrony środowiska, wspieraną przez ponad 35 milionów ludzi, której globalna sieć jest aktywna w niemal 100 krajach. W dobie kryzysu klimatycznego i ginącej różnorodności biologicznej mamy jeden cel - doprowadzić do tego, by ludzie żyli w harmonii z naturą. Podczas 60 lat swojego istnienia WWF zainicjował, przeprowadził lub pomógł w realizacji kilkunastu tysięcy przedsięwzięć na rzecz ochrony przyrody na całym świecie.

Od ponad 20 działamy również w Polsce. Jesteśmy organizacją dialogu. Pracujemy z lokalnymi społecznościami, politykami oraz biznesem po to, by wspólnie urzeczywistnić naszą misję: zatrzymać zmianę klimatu, ocalić dziką przyrodę i doprowadzić do korzystania z zasobów naszej planety w zrównoważony sposób. Na stronie media.wwf.pl znajdziesz najnowsze informacje i materiały dla mediów.

[1] https://wwfint.awsassets.panda.org/downloads/wwf_bolton-2021-report__1.pdf

[2] Dane na podstawie badania przeprowadzonego na zlecenie MSC przez niezależną agencję badawczą GlobeScan od stycznia do marca 2022 r. Cykliczne badania przeprowadzane w 23 państwach przez GlobeScan to jedne z największych na świecie badań konsumentów ryb i owoców morza, obejmujące ponad 25 tys. respondentów z całego świata, w tym ponad 20 tys. konsumentów ryb i owoców morza. Powyższe dane dotyczą wyników dla Polski, gdzie przebadanych zostało 734 respondentów, w tym 610 konsumentów ryb i owoców morza.

Materiał promocyjny PR marki Rio Mare.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.