Schabowy z ajvarem, a może w burgerze? Polacy są wierni tradycjom, ale lubią kulinarne eksperymenty

Kuchnia polska jest jedną z najpopularniejszych w Pyszne.pl, ale blisko połowa Polaków (44%*) lubi jeść tradycyjne potrawy w nowatorskiej odsłonie - wynika z badań serwisu. Polska kuchnia ewoluuje, a kreatywność restauratorów sprawia, że coraz chętniej sięgamy po nieznane, awangardowe połączenia i eksperymentujemy z tradycyjnymi smakami. 7 listopada obchodzimy Dzień Kotleta Schabowego - to dobra okazja, by o zmianach w polskich kulinariach opowiedzieć na przykładzie tego pysznego, rodzimego "klasyka".

Na wyciągnięcie ręki mamy dziś smaki z całego świata, ale pomimo różnorodności oferty gastronomicznej w Polsce, nasze rodzime, tradycyjne dania nadal cieszą się dużą popularnością. W 2021 roku Pyszne.pl odnotowało 15% wzrost liczby zamówień potraw kuchni polskiej. Rok później była ona trzecią najpopularniejszą kuchnią w serwisie. Pozostajemy wierni tradycjom nie tylko pod względem smaku, ale także przyzwyczajeń. Jak wynika z badań Pyszne.pl, aż 46% Polaków spożywa posiłki zgodnie z tradycyjnymi przyzwyczajeniami - na przykład w piątki je rybę, a w niedzielę - rosół i schabowego. Z drugiej strony, jesteśmy coraz bardziej otwarci na nowe, kulinarne doświadczenia i zwyczaje żywieniowe. Blisko połowa ankietowanych w badaniu Pyszne.pl (44%) wskazała, że lubi jeść tradycyjne potrawy z kuchni mam i babć w nowoczesnej odsłonie, na przykład z nietypowymi dodatkami lub w przygotowane i serwowane w alternatywny sposób.

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Schabowy ala pizza? Schabowy bez mięsa?

Jedną z potraw, którą restauratorzy szczególnie upodobali sobie w kontekście kulinarnych eksperymentów jest ta, której święto obchodzimy 7 listopada - kotlet schabowy.

Kotlet schabowy jest niemalże synonimem niedzielnych obiadów z rodziną, wspólnego oglądania popularnych teleturniejów i starych komedii. I pod tym względem… nic się nie zmieniło. Zgodnie z danymi Pyszne.pl niedziela nadal jest dniem, w którym potrawę tę zamawiamy najczęściej. Wyjątkiem są województwa łódzkie i zachodniopomorskie - jedyne, w których więcej schabowych zjada się na tygodniu, niż w weekend.

Co ciekawe, za spożycie ponad połowy wszystkich kotletów schabowych w Pyszne.pl odpowiadają tylko trzy województwa: mazowieckie (20%), małopolskie (18%) i śląskie (13%). Na drugim biegunie tego zestawienia jest województwo opolskie, którego mieszkańcy zamawiają mniej niż 1% wszystkich schabowych.

Z czym jemy panierowane kotlety?

Najpopularniejszy dodatek to oczywiście gotowane ziemniaki, które jednak w czterech województwach - pomorskim, śląskim, świętokrzyskim i wielkopolskim przegrywają z frytkami. Chętnie dobieramy do kotleta także kapustę zasmażaną i zestaw surówek (czy tylko nas dziwi brak w tym zestawieniu marchewki z groszkiem i buraczków?).

Schabowego w ciekawym towarzystwie spotkamy dziś już w wielu restauracjach. Według danych Pyszne.pl, najczęstsze, nietypowe wariacje dodatków to gnocchi i kasza jęczmienna, ale także surówki colesław, z selera czy smażony szpinak. Aby jednak zaprezentować wyjątkową, schabową różnorodność, odwołamy się do konkretnych przykładów potraw serwowanych w restauracjach z całej Polski dostępnych w Pyszne.pl. Oto i one! 

  • Wrocław: Restauracja Kotlet Schabowy - znajdziemy tu kotlety w aż 18 różnych wersjach, które nawiązują do… pizzy! To między innymi kotlet w panierce zapiekany w czterech serach (ser żółty, camembert, feta i oscypek), z ananasem, inspirowany kuchnią bałkańską (z pastą ajvar i fetą), a także wersje z nietypowymi dodatkami - na przykład panierowanym serem camembert, żurawiną i rukolą albo boczkiem i krążkami cebulowymi.
  • Lublin: Schabowy Bar Catering - w Schabowym Barze skosztujemy schabowego z wyjątkowymi dodatkami. W zestawie drwala dwa kotlety przywędrują do nas z plackami ziemniaczanymi, sosem kurkowym i zestawem surówek. Dostępny jest także zestaw z pierogami zamiast ziemniaków czy schabowy faszerowany boczkiem, cebulą i papryką chilli.
  • Warszawa: Beefy n’ Leafy - to jedno z miejsc w Warszawie, w których zjemy polskiego klasyka w roślinnej odsłonie. W tej wegańskiej restauracji na warszawskiej Saskiej Kępie serwuje się kotlet schabowy z gotowanego seitanu w panierce z mąki kukurydzianej.
  • Katowice: Bar pod Siódemką - w ścisłym centrum Katowic warto wybrać się na placek bacy. Co kryje się pod tą góralsko brzmiącą nazwą? To placki ziemniaczane z kapustą zasmażaną, sosem pieczeniowym i serem, przekładane solidną porcją schabowego w panierce.
  • Łódź: Bistro Schabowy czy Mielony - lokal serwuje schabowe w kilku ciekawych odsłonach, serwowanych w postaci burgera lub na talerzu z dodatkami. Co ciekawego tu zjemy? Na przykład zestaw włoski, w którym panierowany kotlet serwowany jest w sosie śmietanowym z serkiem mascarpone i suszonymi pomidorami. Inną interesującą propozycją jest burger amerykański ze schabowym, serem cheddar, boczkiem, sałatą, autorskim sosem czosnkowym i sosem luizjana, którego smak na pewno kojarzą fani klasycznych, amerykańskich buffalo wings.

Dania kuchni polskiej, w tym różnorodne kotlety schabowe, zamówisz z dostawą do domu w serwisie Pyszne.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.