Na wyciągnięcie ręki mamy dziś smaki z całego świata, ale pomimo różnorodności oferty gastronomicznej w Polsce, nasze rodzime, tradycyjne dania nadal cieszą się dużą popularnością. W 2021 roku Pyszne.pl odnotowało 15% wzrost liczby zamówień potraw kuchni polskiej. Rok później była ona trzecią najpopularniejszą kuchnią w serwisie. Pozostajemy wierni tradycjom nie tylko pod względem smaku, ale także przyzwyczajeń. Jak wynika z badań Pyszne.pl, aż 46% Polaków spożywa posiłki zgodnie z tradycyjnymi przyzwyczajeniami - na przykład w piątki je rybę, a w niedzielę - rosół i schabowego. Z drugiej strony, jesteśmy coraz bardziej otwarci na nowe, kulinarne doświadczenia i zwyczaje żywieniowe. Blisko połowa ankietowanych w badaniu Pyszne.pl (44%) wskazała, że lubi jeść tradycyjne potrawy z kuchni mam i babć w nowoczesnej odsłonie, na przykład z nietypowymi dodatkami lub w przygotowane i serwowane w alternatywny sposób.
Jedną z potraw, którą restauratorzy szczególnie upodobali sobie w kontekście kulinarnych eksperymentów jest ta, której święto obchodzimy 7 listopada - kotlet schabowy.
Kotlet schabowy jest niemalże synonimem niedzielnych obiadów z rodziną, wspólnego oglądania popularnych teleturniejów i starych komedii. I pod tym względem… nic się nie zmieniło. Zgodnie z danymi Pyszne.pl niedziela nadal jest dniem, w którym potrawę tę zamawiamy najczęściej. Wyjątkiem są województwa łódzkie i zachodniopomorskie - jedyne, w których więcej schabowych zjada się na tygodniu, niż w weekend.
Co ciekawe, za spożycie ponad połowy wszystkich kotletów schabowych w Pyszne.pl odpowiadają tylko trzy województwa: mazowieckie (20%), małopolskie (18%) i śląskie (13%). Na drugim biegunie tego zestawienia jest województwo opolskie, którego mieszkańcy zamawiają mniej niż 1% wszystkich schabowych.
Najpopularniejszy dodatek to oczywiście gotowane ziemniaki, które jednak w czterech województwach - pomorskim, śląskim, świętokrzyskim i wielkopolskim przegrywają z frytkami. Chętnie dobieramy do kotleta także kapustę zasmażaną i zestaw surówek (czy tylko nas dziwi brak w tym zestawieniu marchewki z groszkiem i buraczków?).
Schabowego w ciekawym towarzystwie spotkamy dziś już w wielu restauracjach. Według danych Pyszne.pl, najczęstsze, nietypowe wariacje dodatków to gnocchi i kasza jęczmienna, ale także surówki colesław, z selera czy smażony szpinak. Aby jednak zaprezentować wyjątkową, schabową różnorodność, odwołamy się do konkretnych przykładów potraw serwowanych w restauracjach z całej Polski dostępnych w Pyszne.pl. Oto i one!
Dania kuchni polskiej, w tym różnorodne kotlety schabowe, zamówisz z dostawą do domu w serwisie Pyszne.pl.