Sekret długowieczności Japończyków. Co jeść, żeby być fit w każdym wieku?

Japońska dieta to nie tylko dobrze znane nam sushi. To przede wszystkim holistyczne podejście do dbania o ciało i umysł. Dzięki odpowiedniemu odżywianiu mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni cieszą się długowiecznością - to tu występuje największy na świecie odsetek osób, które ukończyły 85 lat. Szef kuchni w restauracji Sakana Browary Warszawskie opowiada, jak wygląda dieta Japończyków, czy podobne dania możemy znaleźć w Polsce oraz jak przygotować się do sezonu letniego smacznie i zdrowo. Po japońsku.

- Dieta japońska to przede wszystkim głęboki szacunek dla natury, dlatego skupia się głównie na naturalnych i świeżych składnikach. Nierzadko zresztą surowych. Jednym z kluczowych elementów diety japońskiej jest umiar. Kultura japońska zachęca do jedzenia aż do poczucia pełności w 80 proc. Porcje serwowane tam są mniejsze niż te europejskie, bardziej estetyczne, a jedzone pałeczkami pozwalają świadomie rozkoszować się jedzeniem - mówi szef kuchni restauracji Sakana Browary Warszawskie, Bartosz Leszczyński.

Tradycyjna dieta japońska

Dieta Kraju Wschodzącego Słońca jest bogata w ryby, owoce morza i produkty roślinne, na dodatek zawiera niewiele białka zwierzęcego, cukru i tłuszczu. Opiera się na tradycyjnej kuchni japońskiej, znanej jako washoku, która bazuje na małych porcjach oraz prostych i świeżych składnikach. Japońska metoda przyrządzania potraw akcentuje naturalne smaki i zachowuje wartości odżywcze składników, a tradycyjne techniki, takie jak gotowanie na parze, duszenie czy grillowanie, pozwalają na minimalne przetwarzanie składników, dzięki czemu ich walory odżywcze pozostają niemal nienaruszone.

Ryż, ryby, tofu, wodorosty, natto (sfermentowana soczewica), czy pędy bambusa to tylko część bogactwa japońskiej kultury jedzenia. Można je bez problemu zamówić w dowolnej restauracji japońskiej w Polsce, a nawet przygotować samodzielnie zaopatrując się w odpowiednie składniki. Potrawy Japończyków dostarczają wiele witamin i minerałów, takich jak wapń, żelazo, potas oraz cynk. Dodajmy do tego bogate w kwasy omega-3 ryby i algi, które są doskonałym źródłem jodu, a otrzymamy najzdrowszą kuchnię świata, bogatą w antyoksydanty zwalczające wolne rodniki i opóźniające procesy starzenia.

- Kuchnia japońska jest nie tylko jedną z najpopularniejszych na świecie, ale przede wszystkim jedną z najzdrowszych. Ma doskonały wpływ na kondycję serca, układ odpornościowy, tarczycę, kości, wspiera także kontrolę cholesterolu. Cudownie wręcz wpływa na trawienie, detoksykację organizmu, a do tego dzięki małym porcjom jedzonym pałeczkami daje poczucie sytości, co może pomóc w kontroli masy ciała. W restauracji Sakana dbamy nie tylko o jakość składników, ale także o idealnie zbilansowane porcje jedzenia na talerzu. Sashimi z serioli z sosem yuzu-zuke z pudrem z miso czy łosoś sake podawany z warzywami w sosie Teriyaki to świetne propozycje, jak zjeść smacznie i z umiarem - opowiada Bartosz Leszczyński. Jeśli chcemy oczyścić organizm po okresie zimowym, warto pomyśleć i diecie japońskiej.

Fermentowana żywność, czyli jak wzbogacić dietę

Fermentacja jest jedną z najstarszych technik konserwacji żywności, którą wyjątkowo sobie upodobali Japończycy. - Miso, czyli pasta z fermentowanej soi, to klasyk i podstawa wielu zup i dań, ponieważ nadaje im głęboki, lekko kwaśny smak umami. Natto z kolei to sfermentowana soja, wykorzystywana w diecie codziennej, popularna ze względu na dużą zawartość białka. I znany oczywiście wszystkim sos sojowy, tak chętnie wykorzystywany do urozmaicenia smaku sushi – podaje przykłady fermentowanej żywności Leszczyński z Sakany.

Fermentowane produkty nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również przynoszą korzyści zdrowotne. Dzięki procesowi fermentacji, produkty te są bogate w probiotyki, które wspierają zdrową mikroflorę jelitową, poprawiają trawienie, wzmacniają system odpornościowy, przekształcają minerały w rozpuszczalną i lepiej przyswajalną dla naszego organizmu formę.

Zielona herbata - tylko tradycja czy coś więcej?

Herbata to jeden z najważniejszych punktów japońskiego stylu życia. Zielona herbata, znana jako sencha, jest najpopularniejszym napojem i towarzyszy niemal każdemu posiłkowi. Jej delikatny, lekko gorzkawy smak idealnie komponuje się z tradycyjnymi japońskimi potrawami. W Japonii jedną z podstawowych odmian zielonej herbaty jest modna od pewnego czasu i u nas Matcha, czyli lekko gorzka herbata w proszku. Inne ważne rodzaje zielonego naparu to Genmaicha, czyli liść zielonej herbaty prażony w brązowym ryżu oraz Ryokucha, herbata poddana działaniu pary wodnej. Wszystkie te napary są bogate w antyoksydanty, które pomagają neutralizować wolne rodniki.

- W tokijskich restauracjach często możemy też spotkać herbatę sakurę – jest to napój z marynowanych kwiatów wiśni o ciekawym, słonawym smaku. A mleko sojowe, które w Japonii jest dostępne aż w 50 smakach, możemy posmakować gorące, prosto z garnka od ulicznego sprzedawcy. W naszej restauracji stawiamy jednak na klasykę – już od wejścia delikatnie wyczuwalny jest zapach świeżo parzonej zielonej herbaty - śmieje się szef kuchni z Sakany w Browarach Warszawskich

Sakana Browary Warszawskie, ul. Grzybowska 56, wejście od Haberbuscha i Schielego

Materiał promocyjny Public Relations restauracji Sakana Browary Warszawskie