Afrodyzjaki, których nazwa nie bez powodu pochodzi od imienia greckiej bogini miłości i piękna – Afrodyty, to dodatki i przyprawy wzmacniające smak potraw, nastrój oraz... podnoszące libido. Oprócz popularnych truskawek i czekolady możemy do nich zaliczyć różnego rodzaju owoce morza. Obecność fosforu, wapnia, jodu, żelaza, witaminy B i glikofosforanu sprawia, że czujemy ekscytację i zwiększone podniecenie. Co ciekawe, właśnie te witaminy i minerały można znaleźć w większości stworzeń zamieszkujących morza – szczególnie skorupiakach. Z czym je łączyć i jak serwować w walentynki?
Walentynkowa kolacja to doskonała okazja, by połączyć smaki z innymi zmysłowymi doznaniami i przygotować kolację w kolorach miłości – różu oraz czerwieni. Można dobrać składniki w tych kolorach lub zastosować kilka sztuczek, np. obok pasty z krewetek lub mięsa z kraba czy hummusu z burakami możemy przygotować jajka z akcentem kawioru, ale wcześniej zabarwić je sokiem z buraków.
- Jako główne danie zaproponowałabym czerwony makaron z krewetkami, pastą truflową bądź kremowym sosem winnym z dodatkami owoców morza wzbogacone płatkami chili i neutralnymi jadalnymi kwiatami. Zmysłowe produkty jak małże, ostrygi czy ślimaki – szybkie, eleganckie i pełne smaku – będą idealnym wyborem – proponuje Dominika Reich, ambasadorka smaku. Reich podpowiada też, że dobrze jest znać kulinarne preferencje ukochanej osoby, by móc podać jej ulubione danie w niecodziennej odsłonie. Podanie posiłku w oryginalnej formule, zaskoczenie partnera nie tylko smakiem, ale i wyszukanym wyglądem dań to prosty sposób, aby wieczór nabrał wyjątkowego charakteru.
Tematyczna kolacja to świetny sposób na zaskoczenie ukochanej osoby i zabranie jej w podróż po ulubionych smakach świata. Dominika Reich podpowiada, że dla miłośników kuchni azjatyckiej idealne będą dania z woka, makaron ryżowy z owocami morza lub pieczona kaczka w sosie pomarańczowym z dodatkiem przypraw będących afrodyzjakami: imbiru, pieprzu kajeńskiego, chili czy czosnku. Do dań azjatyckich i sushi doskonale pasuje różowe wino. Kuchnia grecka to także doskonała opcja – musaka, grillowane bakłażany z fetą, tapenada z oliwek i jagnięcina. Włoskie smaki to domowy makaron z pikantnym sosem z ndują, krewetkami smażonymi z imbirem, czosnkiem i chili. Tematyczna kolacja może także przypominać romantyczną podróż, którą wspólnie przeżyliście lub zapowiadać tę, która dopiero nadchodzi. Wspólne gotowanie to kolejna fantastyczna okazja, by spędzić czas razem, tworząc pyszne dania i wzmacniając więzi.
Na deser Dominika Reich proponuje romantyczne klasyki: czekoladowe fondue z czerwonymi owocami, lody z białej czekolady z musem truskawkowym, tiramisu z malinami. Warto wybrać desery z kakao i czekoladą, która od wieków uważana jest za afrodyzjak, ponieważ zawiera związki chemiczne, takie jak fenyloetyloamina i teobromina, które wpływają na poprawę nastroju oraz sprzyjają pobudzeniu uczucia przyjemności. Podobno dzięki swoim właściwościom stymulującym i delikatnie euforycznym, czekolada może zwiększać pożądanie. Dopełnieniem będą napoje w odpowiednich barwach: koktajle ze zmiksowanych świeżych lub mrożonych czerwonych owoców, czerwone lub różowe wino, dostępnej w Polsce także w wersji bezalkoholowej albo uznawany za afrodyzjak szampan w kolorach miłości.
Walentynki to wyjątkowa okazja, by celebrować miłość, delektując się wspólnymi chwilami podczas romantycznej kolacji we dwoje. Dzięki kulinarnym wskazówkom Dominiki Reich stworzycie atmosferę pełną smaku, romantyzmu i niezapomnianych doznań. Pamiętajcie, że liczy się nie tylko to, co podacie na talerzu, ale również magia wspólnego gotowania, rytuał jedzenia i dzielenia się tymi wyjątkowymi momentami.
Dominika Reich - ambasadorka, pasjonatka oraz edukatorka dobrych smaków. Propagatorka fondue i raclette w Polsce. Sommelierka posiadająca liczne certyfikaty z zakresu wiedzy o winie w tym Wine and Spirit Edcation Trust. Jak nikt inny opowiada o tym, jak łączyć ze sobą różne smaki oraz na co zwracać uwagę na etykiecie, aby kupić dobry jakościowo produkt. Organizatorka warsztatów oraz eventów winiarskich i degustacyjnych, podczas których dzieli się w przystępny sposób swoją wiedzą. Od lat tłumaczy, jak łączyć ze sobą produkty, aby wydobyć z nich głębię smaku, pokazuje, jak wybrać wyroby wysokiej jakości, opowiada o ich produkcji, a także uczy, w jaki sposób najlepiej wykorzystać ich potencjał. Degustatorka z kilkunastoletnim doświadczeniem zdobywanym podczas szkoleń w całej Europie, m.in. we Włoszech w destylarni Marzadro, we Francji w Eleveur de fromage Antony, w Niemczech oraz Szwajcarii.
Samodzielna matka, która otworzyła własną firmę i od 2021 roku prowadzi delikatesy The House of Cheese w Białymstoku. Jest jedyną kobietą z województwa podlaskiego zrzeszoną w Stowarzyszeniu Sommelierów Polskich. Członkini Izby Przemysłowo-Handlowej w Białymstoku oraz wiceprezes Podlaskiego Stowarzyszenia Właścicielek Firm Klubu Kobiet Biznesu. Działa aktywnie na rzecz rozwoju przedsiębiorczości kobiet w regionie podlaskim.