• Link został skopiowany

Świeże pomidory kontra przecier - gdzie znajdziemy więcej likopenu?

Wszyscy uwielbiamy smak prawdziwych, soczystych i świeżych pomidorów, ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że to przetworzone pomidory mogą być... zdrowsze! Te w kartonie, puszce czy butelce są w stanie dostarczyć nam więcej cennego likopenu - silnego przeciwutleniacza, który wspiera nasze zdrowie, wygląd i odporność. Sprawdź, dlaczego pomidory z półki, nie z krzaka zasługują na miejsce w Twojej kuchni.
Przecier pomidorowy
Materiały promocyjne PR

Przetworzone? To nie znaczy, że nie zdrowe!

Wydawać by się mogło, że to świeże warzywa są najcenniejszym źródłem witamin i składników odżywczych. W końcu przetworzony produkt wielu kojarzy się z mniej zdrowym odpowiednikiem. Nie jest tak jednak z likopenem – przeciwutleniaczem, którego regularne spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie i wygląd. To również on nadaje warzywom i owocom czerwonego koloru.

Jak wynika z danych opublikowanych w czasopiśmie "Journal of Nutrition and Metabolism" w 2024 roku, stężenie likopenu w przetworzonych produktach spożywczych jest wyższe niż w świeżych owocach i warzywach. Dzieje się tak, ponieważ obróbka cieplna warzywa rozbija jego ściany komórkowe i automatycznie uwalnia likopen, zwiększając jego dawkę do spożycia. Dla przykładu świeże pomidory zawierają od 0,72-4,2 mg/100 g likopenu, za to już po samym ugotowaniu wzrasta do pewnych 3,70 mg/100 g. Co ciekawe w przetworzonym już sosie pomidorowym możemy go znaleźć 6,20 mg/100 g, a w koncentracie pomidorowym od 5,40–150 mg/100. Za to na najwyższej pozycji znajdziemy ketchup, ponieważ tutaj zawartość likopenu (mg/100 g) to aż 9,90-13,44. Te liczby pokazują, że pomidory poddane obróbce termicznej mogą wnosić do naszych dań nawet więcej wartości niż surowe warzywa.

W których produktach pomidory smakują najlepiej?

Marka PODRAVKA w swoim portfolio dysponuje wieloma pomidorowymi specjałami. Wszystkie są przygotowywane w 100% z najwyższej jakości, świeżych, aromatycznych pomidorów, dojrzewających w śródziemnomorskim słońcu i na żyznych glebach chorwackiego regionu Istria. Należy do nich np. Passata PODRAVKA bez dodatku soli, konserwantów i sztucznych dodatków, która sprawdzi się do dań kuchni polskiej lub śródziemnomorskiej.

Kolejna propozycja to przecier pomidorowy PODRAVKA – idealny do przygotowania baz zup i sosów do makaronów, ryżu czy pizzy. Również wielbiciele pomidorów w stałej formie znajdą coś dla siebie, ponieważ marka stworzyła Pomidory w całości bez skórki PODRAVKA. Doskonale sprawdzą się jako składnik zapiekanek, baza do przygotowania sosów pomidorowych lub do przygotowania leczo. Pomysłów na kulinarne kompozycje z ich wykorzystaniem jest wiele - zapraszamy do pomidorowego raju PODRAVKA!

Materiał PR marki Podravka.