Jak podać łososia? Zapomnij o klasykach, postaw na nowoczesne połączenia

Łosoś to jedna z ryb, po którą najchętniej sięgamy. Chociaż jest to produkt o wszechstronnym zastosowaniu, najczęściej jemy ją na kanapkach i z grilla. Przedstawiamy kilka pomysłów na rzadziej spotykane dania z łososiem.

Gofry belgijskie z łososiem wędzonym i kwaśną śmietaną

Gofry nie muszą być tylko deserem, jedzonym latem na deptaku. Doskonale smakują również w wersji wytrawnej. U nas z łososiem wędzonym na zimno MOWI.

Składniki: 

MOWI Łosoś wędzony na zimno - 6 plastrów

3 jajka

200 g masła

1/3 kubka mleka

3 łyżeczki suchych drożdży

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 kubek drobnego cukru

2 kubki mąki pszennej

1-2 łyżki oliwy do smarowania

1 kubek kwaśnej śmietany

kilka gałązek kolendry

1 limonka

1 owoc granatu

100 gramów pistacji

Sposób przygotowania:

Masło rozpuść i ostudź. W miski wbij jajka, dodaj rozpuszczone masło, mleko, mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy i drożdże. Gofrownice posmaruj olejem i następnie porządnie rozgrzej. Smaż gofry.

Kolendrę posiekaj. Na najdrobniejszych oczkach tarki zetrzyj skórkę z limonki. Wymieszaj śmietanę z posiekaną kolendrą, 1 łyżką soku z limonki i skórką. Dopraw do smaku solą.

Pistacje obierz z łupinek i drobno posiekaj. Granat przedziel na pół i wyjmij z niego pestki.

Na lekko ostudzone gofry nałóż podzielonego na kawałki łososia wędzonego MOWI, śmietanę i udekoruj posiekanymi pistacjami oraz pestkami granatu.

Podsumowując: najpierw upiecz gofry belgijskie. Potem przypraw śmietanę. Na koniec dodaj łososia wędzony MOWI i posiekane pistacje oraz pestki granatu. Na talerzu wygląda doskonale, a smakuje jeszcze lepiej!

Stir-fry z kus kusem i łososiem 

Łosoś z kuskusemŁosoś z kuskusem fot. shutterstock/ marco mayer

Czy gotowanie zdrowych posiłków musi wymagać od nas dużo czasu? Ten przepis pokazuje, że absolutnie nie! W kilka chwil zrobisz pyszny, pożywny obiad, który na następny dzień świetnie się sprawdzi jako lunch. Danie nie wymaga podgrzewania, bo dobrze smakuje również na zimno.

Składniki:

1 opakowanie łososia wędzonego na gorąco

1 opakowanie kaszy kus kus

bulion warzywny

1 mały por

1 cukinia

1 papryczka chili

masło klarowane

sok z cytryny do smaku

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę kus kus przygotuj według instrukcji na opakowaniu, tylko zamiast wodą zalej ją bulionem. Papryczkę posiekaj w drobną kostkę. Cukinię i chili pokrój w talarki. Łososia pokrój na mniejsze kawałki. Masło klarowane rozpuść na woku lub dużej patelni. Wrzuć pora i chili na patelnię i podsmaż mieszając. Kiedy zmięknie, dodaj na patelnie cukinię i podsmaż. Następnie wrzuć kaszę kus kus i łososia. Całość dopraw sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

W niecały kwadrans twoje danie będzie gotowe. To dzięki wykorzystaniu kilku składników, które świetnie się uzupełniają. Słodycz zeszklonego pora i cukinii z wysokiej jakości łososiem tworzą doskonałą kompozycję smaków — zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno.

Tatar z łososia z awokado i chipsem z ziaren

Tatar z łososiemTatar z łososiem fot. shutterstock/ GrumJum

Tatar z łososia to świetna, zdrowa alternatywa dla tego wołowego. Aby go zrobić, potrzebujesz najwyższej jakości mięsa. Tylko takie zapewni ci doskonały smak. Tatara możesz zrobić z surowego mięsa, a także mieszanki wędzonego z surowym. Do wyboru masz też różne dodatki — klasyczne (np. kiszony ogórek i cebula), jak i rzadziej spotykane. U nas w nietypowej wersji — z chrupiącym chipsem z ziaren lnu i sezamu i awokado. 

Składniki:

125 gramów łososia wędzonego na ciepło

100 gramów surowego łososia

sok z limonki

sól

awokado

4 łyżki siemienia lnianego

4 łyżki czarnego sezamu

szczypta kuminu rzymskiego

świeżo zmielony czarny pieprz

sól

oliwa z oliwek

do przygotowania tego dania, będzie ci potrzebna metalowa obręcz do formowania dań

Sposób przygotowania: 

Siemię lniane i sezam wysyp na talerz i wymieszaj.

Awokado posiekaj w cienkie paski, skrop sokiem z limonki i posól. Ułóż na talerzach w kształt okręgów przy pomocy obręczy.

Łososia posiekaj w kostkę. Dopraw do smaku: kuminem, solą, pieprzem i sokiem z limonki. Posiekanego łososia przełóż do obręczy i dobrze dociśnij łyżką. Na patelni rozgrzej oliwę. Obręcz z łososiem podnieś i zanurz spód w mieszance siemienia z sezamem. Szybko przełóż na patelnie i podsmaż od strony ziaren. Gotowe przekładaj na przygotowane wcześniej okręgi z łososia. Podawaj od razu.

Mini bliny z łososiem i czerwoną kapustą

Bliny z łososiemBliny z łososiem fot. shutterstock/ Magdanatka

Bliny to elegancka przystawka, która świetnie sprawdza się na przyjęciach. Klasycznie podaje się je w towarzystwie łososia wędzonego na zimno z gęsto śmietaną. U nas wersja nowoczesna — z surówką z czerwonej kapusty i łososiem wędzonym na gorąco.

Składniki:

125 gramów łososia wędzonego na gorąco

1/5 małej główki kapusty czerwonej

sok z limonki lub cytryny

łyżka majonezu

pół łyżeczki chrzanu

250 gramów mąki

30 gramów świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1,5 szklanki mleka

2 łyżki masła klarowanego

masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania: 

Kapustę posiekaj drobno nożem. Skrop odrobiną soku z cytryny lub limonki, posól i odstaw.

Najpierw przygotuj zaczyn. Pół szklanki mleka podgrzej do temperatury 35-40 stopni C. Do miski wsyp 3 łyżki mąki, łyżkę cukru i wlej pół szklanki podgrzanego mleka. Wymieszaj i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu, żeby drożdże zaczęły pracować.

2 łyżki masła rozpuść i pozostaw do ostygnięcia. Do dużej miski przesiej pozostałą mąkę, dodaj zaczyn, rozpuszczone masło, resztę mleka w temperaturze pokojowej, jajka i szczyptę soli. Mikserem wyrób ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej mleka. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

Na dużej patelni rozpuść masło klarowane i smaż na nim małe placuszki.

Do posiekanej kapusty dodaj majonez oraz chrzan i wymieszaj. Na usmażone bliny nakładaj trochę surówki z kapusty i kawałki łososia wędzonego na gorąco.