Lekkie obiady, które przygotujesz do 20 min. Przepisy na pożywne sałatki

Niezależnie od tego, czy akurat jest lato i nie macie ochoty na tłuste potrawy, czy po prostu staracie się dbać o "czystą michę", lekkie sałatki to zawsze dobry wybór. Przygotowanie ich na obiad daje nie tylko korzyści zdrowotne, lecz także pozwala oszczędzić sporo czasu, bowiem robi się je naprawdę szybko. Jednocześnie są pożywne oraz sycące - pozwolą wam się najeść, ale nie przejeść. Jak się zabrać za zrobienie takich sałatek? Mamy kilka propozycji.

Sałatka azjatycka z grillowanym indykiem

Ta sałatka spodoba się wszystkim fanom egzotycznego jedzenia. Baza jest klasyczna – składniki z pewnością znajdziecie w swoich lodówkach. Jednak o wyjątkowości tego dania stanowi indyk zamarynowany w azjatyckich smakach. Taka sałatka jest nie tylko zdrowa, lecz przede wszystkim po prostu bardzo smaczna.

Sałatka azjatycka z grillowanym indykiemSałatka azjatycka z grillowanym indykiem fot. materiały promocyjne Fiskars

Składniki:

  • 300 g piersi z indyka
  • Centymetrowy kawałek imbiru
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Łyżka płynnego miodu lub syropu klonowego
  • Szczypta chili w proszku
  • Po łyżce sezamu białego i czarnego
  • Mieszanka sałat
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

  1. Imbir ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę (polecamy tę marki Fiskars wzbogaconą o specjalny pomarańczowy skrobak, który umożliwia zdjęcie resztek czosnku bez konieczności robienia tego ręcznie). W misce umieszczamy imbir, czosnek, sos sojowy, miód i chili. Mieszamy. Wkładamy do środka oczyszczony kawałek piersi z indyka i wmasowujemy w niego marynatę. Pozostawiamy go na 10 minut. Możemy go przygotować kilka godzin wcześniej – dłuższe marynowanie zdecydowanie przysłuży się głębszemu smakowi (wtedy mięso trzymamy w lodówce).
  2. Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej mięso. Obsmażamy je na średnim ogniu przez kilka minut najpierw z jednej strony, a gdy się porządnie zrumieni, przekładamy na drugą i grillujemy, aż pojawią się ciemniejsze pręgi.
  3. Odkładamy indyka na bok, by mięso „odpoczęło”, a soki rozpłynęły się pomiędzy włóknami. Dzięki temu nie będą zbytnio wypływać podczas krojenia i indyk będzie soczysty.
  4. W międzyczasie sałatę płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy za pomocą specjalnej suszarki marki Fiskars. Następnie zdejmujemy pokrywę, wyciągamy koszyk, wodę z misy suszarki wylewamy, a do środka przekładamy osuszoną sałatę. Suszarka stała się praktycznym naczyniem do podawania potrawy.
  5. Pomidorki przekrawamy na pół za pomocą noża Fiskars przeznaczonego specjalnie do tego celu. Ma ząbkowane ostrze, które pozwala łatwo pokroić warzywa i owoce o śliskiej skórce, bez ich zgniatania. Cebulę kroimy w piórka ostrym nożem. Warzywa przekładamy do sałaty. Całość skrapiamy olejem sezamowym. Na wierzchu układamy pokrojonego w centymetrowe plastry indyka i wszystko posypujemy dwoma rodzajami sezamu.

Sałatka z szynką dojrzewającą, kozim serem, winogronami i oliwą rozmarynową

Jeśli jesteście fanami niebanalnych smaków, pokochacie tę sałatkę. Robi się ją błyskawicznie, a jej smak to prawdziwa petarda. Tego nie da się opisać. Po prostu musicie jej spróbować.

Sałatka z szynką dojrzewającą, kozim serem, winogronami i oliwą rozmarynowąSałatka z szynką dojrzewającą, kozim serem, winogronami i oliwą rozmarynową fot. materiały promocyjne Fiskars

Składniki:

  • 2 garści sałaty (polecamy dębolistną o lekko orzechowym smaku, można ją dostać w warzywniakach i supermarketach)
  • 4 plastry szynki dojrzewającej (na przykład parmeńskiej czy szwarcwaldzkiej)
  • 70 g twardego sera koziego
  • Kilkanaście winogron bezpestkowych
  • Garść orzechów włoskich
  • Oliwa
  • Świeży rozmaryn

Sposób przygotowania:

  1. Do oliwy wkładamy świeży rozmaryn. Do sałatki wystarczą dwie łyżki oliwy i kilka listków zioła, jednak warto przygotować większą ilość i przechować do późniejszego użycia.
  2. Sałatę płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy w suszarce. Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki, winogrona przekrawamy na pół przy pomocy małego nożyka (polecamy 7-cm nóż do obierania Functional Form marki Fiskars), a orzechy grubo siekamy. Doskonale sprawdzi się tu deska do krojenia Fiskars, która – dzięki wymiennym nakładkom – pozwala na higieniczne przygotowywanie posiłków. Jest wykonana z solidnego drewna, co sprawia, że jest bardzo praktyczna – nadaje się zarówno do krojenia, jak i serwowania potraw, czy jako podstawka pod garnek. Do tego doskonale się prezentuje, więc żaden gość nie zarzuci wam słabego wyczucia estetyki.
  3. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, do środka wkruszamy ser. Całość polewamy oliwą rozmarynową i mieszamy za pomocą łyżek do sałat. Te marki Fiskars sprawdzą się nie tylko do mieszania składników, lecz także - po połączeniu - tworzą praktyczne szczypce.

Sałatka z awokado, grillowanymi pieczarkami i dresingiem balsamico

Czy są tu zwolennicy smaków śródziemnomorskich? Jeśli tak, ta sałatka na stałe zagości w waszym menu. Robi się ją naprawdę łatwo, a jedyną zagwozdką jest znalezienie idealnego awokado. Jak ją zrobić? Oto przepis.

Sałatka z awokado, grillowanymi pieczarkami i dresingiem balsamicoSałatka z awokado, grillowanymi pieczarkami i dresingiem balsamico fot. materiały promocyjne Fiskars

Składniki:

  • 3 garście świeżego szpinaku
  • 1 dojrzałe awokado
  • Kilka niewielkich pieczarek
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • Łyżka oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Łyżeczka miodu
  • Pół łyżki soku z cytryny + kilka kropel do zabezpieczenia awokado przed brązowieniem
  • Sól do smaku

Opcjonalnie:

  • Kromka chleba pełnoziarnistego

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyszczamy, przekrawamy na pół i grillujemy na suchej patelni grillowej na dużym ogniu. Powinny być zarumienione, ale nie rozmiękłe.
  2. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, pomidorki przekrawamy na cząstki za pomocą nożyka do pomidorów, a cebulę kroimy ostrym nożem.
  3. Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, pozbywamy się pestki. Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ ze środka i kroimy go w plasterki lub w kostkę. Skrapiamy cytryną.
  4. Szpinak płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy w suszarce do sałaty. Przekładamy go do miski.
  5. Na szpinaku układamy grillowane pieczarki, awokado, pomidorki i cebulę. Całość posypujemy pestkami słonecznika.
  6. W pojemniku do sosów i dresingów (na przykład w tym marki Fiskars, który doskonale nadaje się do mieszania, serwowania oraz późniejszego przechowywania płynów) dokładnie łączymy oliwę, ocet balsamiczny, miód i sok z cytryny. Gotowym dresingiem polewamy sałatkę.
  7. Jeśli chcemy wzbogacić danie, możemy zaserwować je z grzankami. W tym celu kroimy chleb w centymetrową kostkę i smażymy go na suchej patelni, często nią potrząsając, by pieczywo zarumieniło się równomiernie.

Sałatki nie tylko na zdrowie

Tak przygotowane sałatki z pewnością przypadną do gustu wszystkim tym, którzy mają już dość klasycznej sałatki greckiej czy cezar. Dzięki dodatkowi owoców, orzechów czy prostych, ale niebanalnych dresingów, poczujecie całą gamę smaków i aromatów. Czasy, w których jedzenie ma nas tylko nasycić, na szczęście już dawno minęły – końcu nasze kubki smakowe mają jeszcze wiele do odkrycia.

Więcej o: