Cold brew - na czym polega fenomen herbat i kaw przygotowywanych na zimno?

Przygotowywanie kawy i herbaty metodą cold brew jest coraz popularniejsze. Ich zaletą jest to, że nie musimy czekać, aż napój się ochłodzi, tylko możemy szybko cieszyć się ich smakiem. Jak zrobić je samodzielnie w domu?

Robi się coraz cieplej i chętniej sięgamy po zimne napoje. Wiele z tych dostępnych na sklepowych półkach nie do końca nam odpowiada. Doskonałą herbatę lub kawę na zimno możesz zrobić w domowym zaciszu - zarówno dla siebie, jak i dla bliskich, podczas kameralnego spotkania w ogrodzie.

Japoński sposób na herbatę

Praktyka "parzenia" herbaty na zimno wywodzi się z Japonii. Kiedyś liście zalewało się lodowatą wodą z rzeki i zostawiało na parę godzin, by wydobył się z nich smak. Dziś popularna jest metoda shinobi-cha. "Shinobi" to po japońsku cierpliwość, a "cha" herbata. Nazwa tego procesu niewątpliwie oddaje całą procedurę, która polega na zasypaniu herbaty kostkami lodu i powolnym czekaniu, kiedy rozpuści się lód, żebyśmy mogli skosztować gotowy napój herbaciany o pełnym i intensywnym smaku.

Japończycy polecają użyć wysokiej jakości zieloną herbatę, na przykład gyokuro. Warto również wspomnieć, że dla laików to dosyć "bezpieczna" metoda. Nie trzeba pilnować odpowiedniej temperatury wody, a jedynie uzbroić się w cierpliwość i czekać. Od XIX wieku parzenie na zimno herbaty wykorzystują również mieszkańcy Ameryki Południowej. Zalewają oni chłodną wodą yerba mate i dodają kilka kostek lodu.

Jak przygotować smaczną herbatę na zimno?

Do przygotowania herbaty na zimno możesz użyć zarówno herbaty liściastej, jak i tej z torebki. Gdy zalejesz liście lub torebkę zimną wodą, musisz odczekać, aż wydobędzie się z nich smak i napój będzie gotowy do picia. Idealnym rozwiązaniem jest skorzystanie z gotowej Herbatki na zimno marki Herbapol, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Dzięki specjalnie opracowanej mieszance torebka po zanurzeniu w zimnej wodzie, w zaledwie kilka minut, uwalnia intensywnie owocowy smak i aromat, po czym herbatka nadaje się do picia. Do wyboru są dwa warianty: mango z miętą i truskawka z rabarbarem. Do gotowego napoju możesz dodać kostki lodu, co doskonale sprawdzi się przy największych upałach.

Herbapol, fot. materiał promocyjny

Smak Herbatki na zimno Herbapol jest delikatny i nie wymaga dosładzania. Herbatka jest bez cukru i kalorii. To doskonałe rozwiązanie na letnie spotkania w ogrodzie. Tradycyjne herbaty mrożone trzeba schładzać, a herbatkę na bazie innowacyjnego produktu marki Herbapol możesz przygotowywać znacznie szybciej, niż w sposób tradycyjny chłodząc gorącą wodą herbatę. Ponieważ torebki zajmują mało miejsca i są pakowane w indywidualne kopertki, świetnie sprawdzą się na wyjazdach i wycieczkach - wystarczy, że wrzucisz je bezpośrednio do bidonu z wodą lub szklanki.

Wzrost popularności zimnej kawy

Już w XVII wieku marynarze przygotowywali koncentrat kawowy, który zabierali ze sobą na statki. Dzięki niemu mogli cieszyć się napojem bez konieczności zaparzania. Niedługo później w Japonii powstała metoda przygotowywania cold brew coffee.

Kawy mrożone od wielu lat cieszą się popularnością, ale nie można ich porównywać z typową cold brew coffee. Parzenie na zimno powoduje, że napój ma bogaty i pełny smak, lecz nie jest tak cierpki i gorzki. Dzięki temu nie wymaga dodatku mleka, cukru czy bitej śmietany. Kawa zalana zimną wodą nabiera smaku przez około 12-16 godzin. Do "zaparzania" najlepiej wykorzystać specjalny słoik do cold brew. Gotową możesz przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni (więc warto przygotować jej na zapas).

Na bazie cold brew coffee powstają też ciekawe napoje. W domowym zaciszu możesz przygotować niesztampową kawę. Do cold brew coffee dodaj toniku (w proporcji 1 do 1) i odrobinę soku z limonki. To bardzo orzeźwiająca propozycja, polecana szczególnie tym, którzy gustują w wytrawnych smakach.

Kawy i herbaty typu cold brew to świetna propozycja na ciepłe miesiące. Można je przygotować z wyprzedzeniem i trzymać w lodówce lub skorzystać ze specjalne przygotowanych mieszanek do zalewania zimną wodą - na przykład Herbatki na zimno marki Herbapol. Tego typu napoi nie trzeba dosładzać, zatem są lekkie i orzeźwiające.

Ponadto zaletą metody cold brew jest jej prostota. Nie trzeba mieć specjalnego ekspresu, czy pilnować temperatury wody, żeby zrobić dobry napój.

Więcej o: