Za barwę cukru trzcinowego (który raz może być mocno brązowy, raz niemal beżowy) odpowiada trzcina cukrowa i zawarta w niej gęsta, ciemna melasa nazywana od dawna czarnym złotem o charakterystycznym zapachu karmelu i lukrecji. Mimo że melasa jest produktem ubocznym w procesie produkcji cukru, ma ona szereg właściwości odżywczych. Ma sporą ilość żelaza, manganu, witamin z grupy B oraz magnezu. Nie brakuje w nim także kwasu pantotenowego, chromu, cynku, kwasu foliowego i wapnia; melasa stabilizuje także poziom cukru we krwi.
Kolor melasy wpływa też na finalny odcień cukru trzcinowego i np. przygotowanych ciast, dlatego najwięcej melasy znaleźć można w cukrach najciemniejszych, takich jak np. Dark Muscovado Diamant – pasują one m.in. do ciemnych brownie czy pierników.
Crème brûlée
Składniki:
Sposób przygotowania:
Śmietankę podgrzej na małym ogniu. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, wyskrob nożem ziarenka i dodaj je do śmietanki. Podgrzewaj jeszcze chwilę, ale nie doprowadź do zagotowania. Żółtka zmiksuj z cukrem. Wlewaj partiami śmietankę do żółtek.
Przygotuj kokilki i sitko. Wlewaj masę do kokilek przez sitko. Kokilki wstaw do brytfanki i wlej do niej wodę tak, żeby sięgała do połowy wysokości kokilek. Piecz w temperaturze 100 stopni C około 50 minut. Krem powinien się ściąć, ale nie być przypieczony na górze.
Gotowe desery pozostaw do schłodzenia i zimne wstaw do lodówki na około 3 godziny. Tuż przed podaniem wyjmij je z lodówki, osusz ręcznikiem kuchennym wierzch. Każdy krem posyp posyp cukrem trzcinowym Diamant i przypal palnikiem tak, żeby się skarmelizował.
Meksykański przysmak - flambirowane mango z kokosem i Tequilą
Składniki:
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 175 stopni C. Wiórki kokosowe wysyp na blachę, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, aż się lekko zrumienią. Jeśli wolisz mieć większą kontrolę nad tym procesem, możesz je zrumienić na patelni.
Podnieś temperaturę w piekarniku do 200 stopni C. Owoce mango obierz i pokrój w cienkie księżyce. Naczynie żaroodporne lekko wysmaruj masłem i ułóż w nim owoce. Na wierzchu posyp je cukrem trzcinowym Dry Demerara Diamant i skórką z limonki, skrop sokiem z limonki i poukładaj małe kawałki masła. Piecz około 20 minut do momentu, aż owoce zaczną lekko brązowieć na brzegach. Wyjmij mango z piekarnika, skrop je tequilą i podpal. Rozdziel owoce na porcje i posyp wiórkami.
Indyjski napój mango lassi
Składniki:
Sposób przygotowania:
Owoc mango, z syropem i jogurtem zblenduj. Dodaj zimnej wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Podawaj z lodem.
Meksykańskie ciasto kukurydziane
Składniki:
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Przygotuj formę do ciasta (np. taką jak na babkę), nasmaruj ją masłem i oprósz mąką. Zmiksuj na gładką masę masło z olejem, cukrem trzcinowym i ekstraktem waniliowym. Następnie dodawaj po jednym jajku i miksuj do połączenia się składników. Dodaj do masy śmietanę i mleko i ponownie zmiksuj.
W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj łyżką masę razem z suchymi składnikami. Na końcu dodaj ziarna kukurydzy i zamieszaj.
Piecz około pół godziny. Podawaj z sosem karmelowym lub syropem trzcinowym Diamant, lodami lub w towarzystwie owoców.
Apple Pie Wielka Brytania
Składniki:
Sposób przygotowania:
Umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę jabłka, a następnie smaż je na patelni z odrobiną wody i cynamonem przez ok. 10 minut. Odstaw do ostygnięcia. Posiekaj masło i wymieszaj je dłońmi w misce ze szczyptą soli. Gdy masa zbije się w okruchy, dodaj wodę i wyrób jednolite ciasto. Rozwałkuj 2/3 masy na płaski okrąg, który pokryje dno oraz boku okrągłej blaszki do pieczenia. Wyłóż blaszkę ciastem i wypełnić podsmażonymi jabłkami. Pozostałe 1/3 ciasta rozwałkuj, przykryj jabłka i nakłuj kilka razy widelcem, by nie pękło podczas pieczenia. Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem trzcinowym.
Indyjskie placuszki bananowe Banana Puri
Składniki:
Sposób przygotowania:
Banany, masło, sól, cukier trzcinowy, mleko, sól i kardamon dokładnie zmiksuj. Dodaj obydwie mąki i wymieszaj. Zostaw ciasto na dwie godziny, żeby odpoczęło.
Rozgrzej na patelni olej do głębokiego smażenia. Odrywaj kawałki gotowego ciasta, roluj z nich kulki i spłaszczaj tak, żeby miały kształt placka. Smaż z dwóch stron. Gotowe placki odsączaj na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Meksykański flan waniliowo-pomarańczowy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na patelnię lub do rondelka o grubym dnie wsyp cukier puder trzcinowy Diamant. Podgrzewaj go, dopóty się rozpuści, ale nie przypali, i gotuj około 10 minut aż się skarmelizuje. Szybko przelej płynną masę na dno foremek żaroodpornych (porcja na około 4). Odstaw do wystygnięcia. W misce wymieszaj jaja, jedno żółtko, mleko, śmietankę, cukier puder, skórkę z pomarańczy, likier i startą laskę wanilii lub aromat. Dodaj szczyptę soli do smaku. Masę wylej do foremek z ostudzonym karmelem, a następnie umieść je w brytfannie lub innym naczyniu żaroodpornym wypełnionym wrzącą wodą sięgającą do połowy foremek. W piekarniku nagrzanym do około 175-180 stopni C piecz foremki przez około 30-35 minut do momentu aż wylana na wierzch masa się zetnie. Wyjmij i odstaw naczynia do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na minimum 3 godziny, a jeśli możesz – na całą noc. Przed podaniem oddziel masę od foremki nożem i delikatnie przełóż na talerzyki. Możesz polać flan syropem trzcinowym złocistym do smaku.
Australijskie ciasteczka Anzac
Składniki (na ok. 20-25 ciasteczek):
Sposób przygotowania:
W naczyniu wymieszaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i cukier. W rondelku rozpuść masło, dodaj syrop trzcinowy i wymieszaj ze sobą. W osobnym naczyniu połącz sodę 2 łyżkami wrzącej wody, a następnie dodaj do rondelka z masłem i syropem. Całość wymieszaj i dolej do rondelka z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj, by powstała jednolite ciasto. Formuj z niego kulki o średnicy ok. 3 cm, wykładaj na wyłożoną papierem blachę i spłaszczaj, by powstały płaskie okręgi. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 180 stopni przez około 10 minut do momentu, aż lekko zbrązowieją, sprawdzając w międzyczasie, czy nie trzeba ich jeszcze raz spłaszczyć. Po zakończeniu pieczenia jeszcze miękkie ciastka zostawić na kilka minut, a następnie delikatnie przenieść na siatkę do całkowitego ostygnięcia. Enjoy your meal!
Diamant zaprasza po więcej!
Ciekawe przepisy z wykorzystaniem cukru trzcinowego marki Diamant znajdziecie na dedykowanej stronie internetowej oraz w social mediach, na których prowadzony jest ciekawy konkurs z nagrodami. W kampanii #trzciNOWYŚWIAT DIAMANT, producent zachęca do odkrywania wielu zastosowań najszerszej na rynku oferty cukrów trzcinowych. W ramach akcji Diamant zorganizował konkurs z wartościowymi nagrodami: multicookerami, blenderami oraz zestawami produktów tej marki. Wystarczy podzielić się na swoim profilu w social mediach inspiracją kulinarną i oznaczyć zdjęcie hashtagami generycznymi (#trzcinowyDIAMANT oraz #slodkielaczy).
Więcej na www.trzcinowy.slodkielaczy.pl. Akcja trwa do 18 października 2020 r.