Desery świata, które łączy jeden składnik. Masz go w swojej kuchni? [PRZEPISY]

Podstawowy składnik deserów? Cukier - nie tylko klasyczny biały, lecz także... trzcinowy! Ma on lekko karmelowy aromat, który nadaje deserom egzotycznego i orientalnego aromatu. Doskonale sprawdzi się też we francuskim klasyku creme brulee w węgierskim kladdaka, angielskich gingerbread czy amerykańskich cinnamon rolls. Co ciekawe, jest on składnikiem także wielu wytrawnych dań z całego świata. Próbowałaś już?

Za barwę cukru trzcinowego (który raz może być mocno brązowy, raz niemal beżowy) odpowiada trzcina cukrowa i zawarta w niej gęsta, ciemna melasa nazywana od dawna czarnym złotem o charakterystycznym zapachu karmelu i lukrecji. Mimo że melasa jest produktem ubocznym w procesie produkcji cukru, ma ona szereg właściwości odżywczych. Ma sporą ilość żelaza, manganu, witamin z grupy B oraz magnezu. Nie brakuje w nim także kwasu pantotenowego, chromu, cynku, kwasu foliowego i wapnia; melasa stabilizuje także poziom cukru we krwi.

Kolor melasy wpływa też na finalny odcień cukru trzcinowego i np. przygotowanych ciast, dlatego najwięcej melasy znaleźć można w cukrach najciemniejszych, takich jak np. Dark Muscovado Diamant – pasują one m.in. do ciemnych brownie czy pierników.

Crème brûlée 

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.
  • 5 żółtek z dużych jaj
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • Laska wanilii
  • Cukier trzcinowy Diamant do skarmelizowania

Sposób przygotowania:

Śmietankę podgrzej na małym ogniu. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, wyskrob nożem ziarenka i dodaj je do śmietanki. Podgrzewaj jeszcze chwilę, ale nie doprowadź do zagotowania. Żółtka zmiksuj z cukrem. Wlewaj partiami śmietankę do żółtek.

Przygotuj kokilki i sitko. Wlewaj masę do kokilek przez sitko. Kokilki wstaw do brytfanki i wlej do niej wodę tak, żeby sięgała do połowy wysokości kokilek. Piecz w temperaturze 100 stopni C około 50 minut. Krem powinien się ściąć, ale nie być przypieczony na górze.

Gotowe desery pozostaw do schłodzenia i zimne wstaw do lodówki na około 3 godziny. Tuż przed podaniem wyjmij je z lodówki, osusz ręcznikiem kuchennym wierzch. Każdy krem posyp posyp cukrem trzcinowym Diamant i przypal palnikiem tak, żeby się skarmelizował.

Meksykański przysmak - flambirowane mango z kokosem i Tequilą

Składniki:

  • 7 dojrzałych owoców mango
  • 3 łyżki cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara
  • Pół szklanki wirków kokosowych
  • 50 gramów masła
  • 75 ml srebrnej tequili
  • Skórka z limonki
  • Łyżka soku z limonki

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 175 stopni C. Wiórki kokosowe wysyp na blachę, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, aż się lekko zrumienią. Jeśli wolisz mieć większą kontrolę nad tym procesem, możesz je zrumienić na patelni.

Podnieś temperaturę w piekarniku do 200 stopni C. Owoce mango obierz i pokrój w cienkie księżyce. Naczynie żaroodporne lekko wysmaruj masłem i ułóż w nim owoce. Na wierzchu posyp je cukrem trzcinowym Dry Demerara Diamant i skórką z limonki, skrop sokiem z limonki i poukładaj małe kawałki masła. Piecz około 20 minut do momentu, aż owoce zaczną lekko brązowieć na brzegach. Wyjmij mango z piekarnika, skrop je tequilą i podpal. Rozdziel owoce na porcje i posyp wiórkami.

Indyjski napój mango lassi 

Mango lassiMango lassi fot. materiały promocyjne

Składniki:

  • Obrany owoc mango
  • Opakowanie jogurtu naturalnego 
  • Syrop Trzcinowy Złocisty Diamant do smaku
  • Zimna woda  

Sposób przygotowania:

Owoc mango, z syropem i jogurtem zblenduj. Dodaj zimnej wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Podawaj z lodem. 

Meksykańskie ciasto kukurydziane

Składniki:

  • 110 gramów mąki
  • 1 szklanka cukru trzcinowego Diamant
  • 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej + do nasmarowania formy
  • 3 jajka
  • 60 ml mleka
  • 60 ml śmietany
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżki oleju
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka świeżych ziaren kukurydzy (mogą być rozmrożone)

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Przygotuj formę do ciasta (np. taką jak na babkę), nasmaruj ją masłem i oprósz mąką. Zmiksuj na gładką masę masło z olejem, cukrem trzcinowym i ekstraktem waniliowym. Następnie dodawaj po jednym jajku i miksuj do połączenia się składników. Dodaj do masy śmietanę i mleko i ponownie zmiksuj.

W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj łyżką masę razem z suchymi składnikami. Na końcu dodaj ziarna kukurydzy i zamieszaj.

Piecz około pół godziny. Podawaj z sosem karmelowym lub syropem trzcinowym Diamant, lodami lub w towarzystwie owoców.

Apple Pie Wielka Brytania

Apple Pie Wielka BrytaniaApple Pie Wielka Brytania fot. materiały promocyjne

Składniki:

  • ok. 200 g mąki pszennej
  • ok. 130 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant
  • 6 łyżek zimnej wody
  • sól
  • 3 duże jabłka
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania: 

Umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę jabłka, a następnie smaż je na patelni z odrobiną wody i cynamonem przez ok. 10 minut. Odstaw do ostygnięcia. Posiekaj masło i wymieszaj je dłońmi w misce ze szczyptą soli. Gdy masa zbije się w okruchy, dodaj wodę i wyrób jednolite ciasto. Rozwałkuj 2/3 masy na płaski okrąg, który pokryje dno oraz boku okrągłej blaszki do pieczenia. Wyłóż blaszkę ciastem i wypełnić podsmażonymi jabłkami. Pozostałe 1/3 ciasta rozwałkuj, przykryj jabłka i nakłuj kilka razy widelcem, by nie pękło podczas pieczenia. Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem trzcinowym.

Indyjskie placuszki bananowe Banana Puri

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany rozgniecione widelcem
  • 1 łyżka roztopionego klarowanego masła
  • 2 łyżki mleka
  • Szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • Szczypta mielonego kardamonu
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Banany, masło, sól, cukier trzcinowy, mleko, sól i kardamon dokładnie zmiksuj. Dodaj obydwie mąki i wymieszaj. Zostaw ciasto na dwie godziny, żeby odpoczęło.

Rozgrzej na patelni olej do głębokiego smażenia. Odrywaj kawałki gotowego ciasta, roluj z nich kulki i spłaszczaj tak, żeby miały kształt placka. Smaż z dwóch stron. Gotowe placki odsączaj na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Meksykański flan waniliowo-pomarańczowy

Składniki:

  • ok. 110 g cukru pudru trzcinowego Diamant
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki likieru Cointreau lub innego likieru
  • laska wanilii lub łyżeczka aromatu waniliowego
  • 400 ml słodzonego mleka zagęszczonego
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietany kremówki
  • opcjonalnie: syrop trzcinowy złocisty Diamant

FlanFlan fot. materiały promocyjne

Sposób przygotowania:

Na patelnię lub do rondelka o grubym dnie wsyp cukier puder trzcinowy Diamant. Podgrzewaj go, dopóty się rozpuści, ale nie przypali, i gotuj około 10 minut aż się skarmelizuje. Szybko przelej płynną masę na dno foremek żaroodpornych (porcja na około 4). Odstaw do wystygnięcia. W misce wymieszaj jaja, jedno żółtko, mleko, śmietankę, cukier puder, skórkę z pomarańczy, likier i startą laskę wanilii lub aromat. Dodaj szczyptę soli do smaku. Masę wylej do foremek z ostudzonym karmelem, a następnie umieść je w brytfannie lub innym naczyniu żaroodpornym wypełnionym wrzącą wodą sięgającą do połowy foremek. W piekarniku nagrzanym do około 175-180 stopni C piecz foremki przez około 30-35 minut do momentu aż wylana na wierzch masa się zetnie. Wyjmij i odstaw naczynia do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na minimum 3 godziny, a jeśli możesz – na całą noc. Przed podaniem oddziel masę od foremki nożem i delikatnie przełóż na talerzyki. Możesz polać flan syropem trzcinowym złocistym do smaku.

Australijskie ciasteczka Anzac

Składniki (na ok. 20-25 ciasteczek):

  • 85 g wiórków kokosowych
  • 85 g płatków owsianych
  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru trzcinowego Diamant
  • 100 g masła
  • 1 łyżka syropu trzcinowego Diamant
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 Sposób przygotowania: 

W naczyniu wymieszaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i cukier. W rondelku rozpuść masło, dodaj syrop trzcinowy i wymieszaj ze sobą. W osobnym naczyniu połącz sodę 2 łyżkami wrzącej wody, a następnie dodaj do rondelka z masłem i syropem. Całość wymieszaj i dolej do rondelka z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj, by powstała jednolite ciasto. Formuj z niego kulki o średnicy ok. 3 cm, wykładaj na wyłożoną papierem blachę i spłaszczaj, by powstały płaskie okręgi. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 180 stopni przez około 10 minut do momentu, aż lekko zbrązowieją, sprawdzając w międzyczasie, czy nie trzeba ich jeszcze raz spłaszczyć. Po zakończeniu pieczenia jeszcze miękkie ciastka zostawić na kilka minut, a następnie delikatnie przenieść na siatkę do całkowitego ostygnięcia. Enjoy your meal!

Ciasteczka AnzacCiasteczka Anzac fot. materiały promocyjne

Diamant zaprasza po więcej!

Ciekawe przepisy z wykorzystaniem cukru trzcinowego marki Diamant znajdziecie na dedykowanej stronie internetowej oraz w social mediach, na których prowadzony jest ciekawy konkurs z nagrodami. W kampanii #trzciNOWYŚWIAT DIAMANT, producent zachęca do odkrywania wielu zastosowań najszerszej na rynku oferty cukrów trzcinowych. W ramach akcji Diamant zorganizował konkurs z wartościowymi nagrodami: multicookerami, blenderami oraz zestawami produktów tej marki. Wystarczy podzielić się na swoim profilu w social mediach inspiracją kulinarną i oznaczyć zdjęcie hashtagami generycznymi (#trzcinowyDIAMANT oraz #slodkielaczy).

 

Więcej na www.trzcinowy.slodkielaczy.pl. Akcja trwa do 18 października 2020 r.