Kwintesencją włoskiej kuchni są składniki. Tajemnica pysznych makaronów, pizzy i risotto

Kto chociaż raz był we Włoszech, ten wie, że niemal na każdym rogu są tam restauracje z pysznym jedzeniem. Kuchnia tego kraju opiera się na prostych, ale najwyższej jakości składnikach, które nadają daniom niepowtarzalny smak.

Włoski makaron

Bez wątpienia najbardziej popularnymi włoskimi daniami są różne makarony. Gorąca Italia ma się czym chwalić, bo jej mieszkańcy wymyślili ponad 300 kształtów past. Każda z nich ma inne zastosowanie i łączy się z innym sosem. Wszystkie wyróżnia natomiast wysoka jakość.

We Włoszech w wielu domach robi się świeży makaron według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Oczywiście mieszkańcy kupują także gotowe pasty.

Oryginalny makaron powinien być wykonany z semoliny z pszenicy durum. Ten rodzaj zboża ma grube nasiona i jest twardy. Powstały na jego bazie makaron można z powodzeniem ugotować al dente. Poznamy go między innymi po pięknym bursztynowym kolorze.

Nie każdy też wie, że poza doskonałym smakiem i konsystencją taka pasta ma więcej walorów zdrowotnych – zawiera ważne składniki mineralne, witaminy oraz jest cennym źródłem białka.

Barilla pasta makaron linguineBarilla pasta makaron linguine fot. materiały promocyjne

A jak makaron, to i sos. Tajemnica pesto

Dobry makaron to nie jedyny sekret udanego dania. Bardzo ważne są również sosy. A tych jest we Włoszech całe mnóstwo. Wiele z nich łatwo przygotować, a tajemnicą ich bogatego aromatu jest... skład!

Jako przykład można wymienić pesto. Na liście ingredientów ma zaledwie pięć pozycji (bazylię, orzechy pinii, sól, oliwę i Parmigiano Reggiano), a te nie są przypadkowe. Pesto wywodzi się ze stolicy Ligurii – Genui. Pełna nazwa to Pesto alla Genovese - słowo pesto nawiązuje do czasownika pestare, czyli gnieść, a Genovese do miasta pochodzenia.

Przygotowując sos, miażdży się świeże liście bazylii z dodatkami. Bazylię zbiera się wcześnie rano, zanim słońce zdąży wysuszyć rosę. Soczyste zioła uciera się razem z czosnkiem i piniolami – orzeszkami sosny pinii (Pinus pinea L.) – które mają niesamowity aromat. Do tego dodaje się prawdziwy parmezan Parmigiano Reggiano, który produkowany jest w regionie Emilia-Romania. Pesto ma charakterystyczny zielony kolor pochodzący od bazylii, ale też liguryjskiej oliwy. Proces łączenia tych produktów jest kluczowy, bo pesto charakteryzuje gęsta konsystencja i wyczuwalne pod językiem składniki, które oblepiają makaron.

Barilla  pesto alla GenoveseBarilla pesto alla Genovese fot. materiały promocyjne

Pesto najchętniej zjedlibyśmy we Włoszech. Teraz przy ograniczeniach związanych z przemieszczaniem się, możemy mieć odrobinę słońca na naszych talerzach, przygotowując je w domu. Rodzinna firma Barilla stworzyła gotowe sosy Pesto alla Genovese, które dostępne są w słoikach. Dzięki nim w zaledwie kilka chwil jesteśmy w stanie zrobić pyszną pastę, ale nie tylko! Barilla Pesto alla Genovese nadaje się też jako dodatek do kanapek, zup, pieczonych bułeczek drożdżowych, jajek sadzonych, a nawet sałatek czy jako marynata do mięs.

To nie jedyny smak pesto marki Barilla. W ofercie znajdzie się też Pesto Pomodori Secchi. To połączenie świeżych pomidorów oraz tych suszonych na słońcu z aromatyczną bazylią i serami Grana Padano i Pecorino Romano. Pasuje na przykład do pasty Penne Rigate. Fanom ostrzejszych smaków z pewnością przypadnie do gustu Pesto Calabrese z dodatkiem chili oraz serów Grana Padano i Pecorino Romano. Świetnie sprawdzi się do makaronu Fusilli. Warte wypróbowania jest też Pesto Rosso z octem balsamicznym z Modeny i serem Grana Padano. Doskonale scali się z lekkimi kokardkami – Farfalle.

Barilla pestoBarilla pesto fot. materiały promocyjne

Polecamy też wypróbować inne przepisy z pesto

Sekret doskonałej pizzy

Pizza to kolejne danie, które ma prosty skład i to właśnie dobre produkty odgrywają w niej główną rolę. Podstawą jest oczywiście ciasto. Włosi używają do niego najdrobniej zmielonej mąki 00, która ma wysoka zawartość glutenu. Dzięki niemu ciasto ma odpowiednią konsystencję – podczas wyrabiania jest elastyczne, a po upieczeniu chrupiące.

Sos przygotowuje się natomiast z dojrzałych, pachnących pomidorów lub na przykład gotowej passaty marki Barilla. Odpowiednio gęsty sos nie wsiąka tak w ciasto, dzięki czemu pizza pozostaje chrupiąca. Kolejnym składnikiem jest ser mozzarella. Ma on łagodny smak i doskonale się rozpuszcza.

W przypadku klasycznej margherity uwieńczeniem dzieła są listki świeżej bazylii, które układa się na placku już po upieczeniu. To ona dopełnia danie, nieprzypadkowo wpisując się kolorystycznie w barwy włoskiej flagi. Świeżą bazylię możemy z powodzeniem zastąpić Pesto alla Genovese.

Szybko i smacznie - kremowe risotto

Głównym składnikiem risotto jest oczywiście ryż. Do dania wykorzystuje się odmiany arborio, carnaroli lub loto. Każda z nich ma zaokrąglony kształt i stosunkowo duże ziarna, które po odpowiedniej obróbce pozostają al dente. Poza tym zawierają dużo skrobi, która jest odpowiedzialna za konsystencję finalnego dania.

W oryginalnym risotto ryż najpierw podsmaża się na patelni na maśle lub oliwie, a później "gotuje" z dodatkiem domowego bulionu (na bazie warzyw, mięs lub ryb) i wina. Jakość wina ma istotne znaczenie. To słabsze może jedynie zepsuć nam potrawę, zamiast wydobyć jej autentyczny smak.

Włosi kochają swoje produkty i tradycyjne, lokalne potrawy. Do zrobienia kolacji nie potrzebują dużo czasu ani obszernej listy zakupów. Wystarczą proste składniki, z których wyczarowują niesamowite dania. Chcąc zrobić samodzielnie włoski posiłek, wystarczy znaleźć przepis z pesto, zaopatrzyć się w dobry makaron i słoiczek Barilla Pesto alla Genovese. Polecamy też wypróbować w swojej kuchni tradycyjny przepis mieszkańców Ligurii. Do gotującego makaronu dodają też ziemniaki i fasolkę szparagową, a na koniec całość mieszają z aromatycznym pesto.