Włoski makaron
Bez wątpienia najbardziej popularnymi włoskimi daniami są różne makarony. Gorąca Italia ma się czym chwalić, bo jej mieszkańcy wymyślili ponad 300 kształtów past. Każda z nich ma inne zastosowanie i łączy się z innym sosem. Wszystkie wyróżnia natomiast wysoka jakość.
We Włoszech w wielu domach robi się świeży makaron według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Oczywiście mieszkańcy kupują także gotowe pasty.
Oryginalny makaron powinien być wykonany z semoliny z pszenicy durum. Ten rodzaj zboża ma grube nasiona i jest twardy. Powstały na jego bazie makaron można z powodzeniem ugotować al dente. Poznamy go między innymi po pięknym bursztynowym kolorze.
Nie każdy też wie, że poza doskonałym smakiem i konsystencją taka pasta ma więcej walorów zdrowotnych – zawiera ważne składniki mineralne, witaminy oraz jest cennym źródłem białka.
Barilla pasta makaron linguine fot. materiały promocyjne
A jak makaron, to i sos. Tajemnica pesto
Dobry makaron to nie jedyny sekret udanego dania. Bardzo ważne są również sosy. A tych jest we Włoszech całe mnóstwo. Wiele z nich łatwo przygotować, a tajemnicą ich bogatego aromatu jest... skład!
Jako przykład można wymienić pesto. Na liście ingredientów ma zaledwie pięć pozycji (bazylię, orzechy pinii, sól, oliwę i Parmigiano Reggiano), a te nie są przypadkowe. Pesto wywodzi się ze stolicy Ligurii – Genui. Pełna nazwa to Pesto alla Genovese - słowo pesto nawiązuje do czasownika pestare, czyli gnieść, a Genovese do miasta pochodzenia.
Przygotowując sos, miażdży się świeże liście bazylii z dodatkami. Bazylię zbiera się wcześnie rano, zanim słońce zdąży wysuszyć rosę. Soczyste zioła uciera się razem z czosnkiem i piniolami – orzeszkami sosny pinii (Pinus pinea L.) – które mają niesamowity aromat. Do tego dodaje się prawdziwy parmezan Parmigiano Reggiano, który produkowany jest w regionie Emilia-Romania. Pesto ma charakterystyczny zielony kolor pochodzący od bazylii, ale też liguryjskiej oliwy. Proces łączenia tych produktów jest kluczowy, bo pesto charakteryzuje gęsta konsystencja i wyczuwalne pod językiem składniki, które oblepiają makaron.
Barilla pesto alla Genovese fot. materiały promocyjne
Pesto najchętniej zjedlibyśmy we Włoszech. Teraz przy ograniczeniach związanych z przemieszczaniem się, możemy mieć odrobinę słońca na naszych talerzach, przygotowując je w domu. Rodzinna firma Barilla stworzyła gotowe sosy Pesto alla Genovese, które dostępne są w słoikach. Dzięki nim w zaledwie kilka chwil jesteśmy w stanie zrobić pyszną pastę, ale nie tylko! Barilla Pesto alla Genovese nadaje się też jako dodatek do kanapek, zup, pieczonych bułeczek drożdżowych, jajek sadzonych, a nawet sałatek czy jako marynata do mięs.
To nie jedyny smak pesto marki Barilla. W ofercie znajdzie się też Pesto Pomodori Secchi. To połączenie świeżych pomidorów oraz tych suszonych na słońcu z aromatyczną bazylią i serami Grana Padano i Pecorino Romano. Pasuje na przykład do pasty Penne Rigate. Fanom ostrzejszych smaków z pewnością przypadnie do gustu Pesto Calabrese z dodatkiem chili oraz serów Grana Padano i Pecorino Romano. Świetnie sprawdzi się do makaronu Fusilli. Warte wypróbowania jest też Pesto Rosso z octem balsamicznym z Modeny i serem Grana Padano. Doskonale scali się z lekkimi kokardkami – Farfalle.
Barilla pesto fot. materiały promocyjne
Polecamy też wypróbować inne przepisy z pesto.
Sekret doskonałej pizzy
Pizza to kolejne danie, które ma prosty skład i to właśnie dobre produkty odgrywają w niej główną rolę. Podstawą jest oczywiście ciasto. Włosi używają do niego najdrobniej zmielonej mąki 00, która ma wysoka zawartość glutenu. Dzięki niemu ciasto ma odpowiednią konsystencję – podczas wyrabiania jest elastyczne, a po upieczeniu chrupiące.
Sos przygotowuje się natomiast z dojrzałych, pachnących pomidorów lub na przykład gotowej passaty marki Barilla. Odpowiednio gęsty sos nie wsiąka tak w ciasto, dzięki czemu pizza pozostaje chrupiąca. Kolejnym składnikiem jest ser mozzarella. Ma on łagodny smak i doskonale się rozpuszcza.
W przypadku klasycznej margherity uwieńczeniem dzieła są listki świeżej bazylii, które układa się na placku już po upieczeniu. To ona dopełnia danie, nieprzypadkowo wpisując się kolorystycznie w barwy włoskiej flagi. Świeżą bazylię możemy z powodzeniem zastąpić Pesto alla Genovese.
Szybko i smacznie - kremowe risotto
Głównym składnikiem risotto jest oczywiście ryż. Do dania wykorzystuje się odmiany arborio, carnaroli lub loto. Każda z nich ma zaokrąglony kształt i stosunkowo duże ziarna, które po odpowiedniej obróbce pozostają al dente. Poza tym zawierają dużo skrobi, która jest odpowiedzialna za konsystencję finalnego dania.
W oryginalnym risotto ryż najpierw podsmaża się na patelni na maśle lub oliwie, a później "gotuje" z dodatkiem domowego bulionu (na bazie warzyw, mięs lub ryb) i wina. Jakość wina ma istotne znaczenie. To słabsze może jedynie zepsuć nam potrawę, zamiast wydobyć jej autentyczny smak.
Włosi kochają swoje produkty i tradycyjne, lokalne potrawy. Do zrobienia kolacji nie potrzebują dużo czasu ani obszernej listy zakupów. Wystarczą proste składniki, z których wyczarowują niesamowite dania. Chcąc zrobić samodzielnie włoski posiłek, wystarczy znaleźć przepis z pesto, zaopatrzyć się w dobry makaron i słoiczek Barilla Pesto alla Genovese. Polecamy też wypróbować w swojej kuchni tradycyjny przepis mieszkańców Ligurii. Do gotującego makaronu dodają też ziemniaki i fasolkę szparagową, a na koniec całość mieszają z aromatycznym pesto.