Dlaczego warto używać w swojej kuchni oleju rzepakowego? Podajemy kilka argumentów

Na rynku jest bardzo dużo tłuszczów, które różnią się swoimi właściwościami i zastosowaniem. Na szczęście, żeby jeść zdrowo, nie trzeba sięgać po te najbardziej wyszukane. Może się okazać, że nasz lokalny olej rzepakowy będzie najlepszym wyborem.

Jedzmy lokalnie 

Tego roku rzepak zyskał na popularności dzięki licznym influencerkom, które fotografowały się na jego pięknych, żółtych plantacjach. To charakterystyczny polski element krajobrazu, bo rzepaku rośnie u nas bardzo dużo. Jesteśmy trzecim producentem rzepaku w Europie. Obecnie rzepak zajmuje u nas około 95 proc. terenów pod uprawy wszystkich roślin oleistych.  

RzepakRzepak fot. ACHILLEFS/ shutterstock

Sięgając po olej rzepakowy w sklepie, łatwo znajdziemy ten polski, który jest sprawdzony i najwyższej jakości. Dlaczego warto kupować lokalnie produkty? Nie muszą one pokonywać wielu kilometrów, by trafić na nasz stół. Mamy dzięki temu pewność, że zostanie zachowana ich jakość, walory smakowe i zdrowotne. Przy tych ostatnich warto zatrzymać się na dłużej, bo olej rzepakowy to nasz rodzimy superfood (produkt o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych).   

Olej rzepakowy – skarb w butelce  

Dlaczego bez wahania można nazwać olej rzepakowy superfood? To prawdziwa bomba wartościowych składników. Co to w praktyce oznacza? W dziewięćdziesięciu procentach składa się z cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego (omega-6), oleinowego (omega-9) oraz alfa-linolenowego (omega-3). Tego ostatniego ma aż 10 razy więcej niż oliwa i 13 razy więcej niż - popularny w Polsce - olej słonecznikowy.  

Kwasy omega-3 korzystnie wpływają na nasz układ odpornościowy oraz sercowo-naczyniowy, pracę mózgu, a nawet możliwe jest ich działanie przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe. Organizm ludzki nie wytwarza tych kwasów samodzielnie, dlatego tak ważne jest, by dostarczać ich w zbilansowanej diecie. Wystarczą zaledwie dwie łyżki stołowe oleju rzepakowego dziennie, by uzupełnić zapotrzebowanie na kwasy omega-3.  

Olej rzepakowy wyróżnia się pośród innych tłuszczów też wysoką zawartością witaminy K. Bierze ona udział w procesie krzepnięcia krwi i wpływa pozytywnie na nasze kości.  

Olej rzepakowy to skarbnica cennych dla naszej urody składników. Jest wartościowym elementem diety, również tej odchudzającej, bo przyśpiesza proces przemiany materii. Ponadto zawiera przeciwutleniacze, które chronią nasze komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pozytywnie zatem wpływa na opóźnienie procesu starzenia się organizmu, w tym naszej skóry.  

Jakie zastosowanie ma olej rzepakowy w kuchni?  

Olej olejowi nierówny - również ten rzepakowy. Żeby skorzystać z cennych właściwości oleju rzepakowego, musimy wiedzieć, który do czego używać. Dostępne są te tłoczone na zimno i rafinowane. Tych pierwszych używa się bez podgrzewania – na przykład jako dodatek do sałatek, zup kremów, past warzywnych czy jako przyprawa (na przykład do twarogu). W przeciwieństwie do oliwy jest on pozbawiony charakterystycznej goryczki, także trafia również w gust najmłodszych smakoszy.  

Rafinowanych używa się natomiast na gorąco, na przykład do smażenia. Olej rzepakowy wyróżnia się tym, że ma wysoką temperaturę dymienia (punkt dymienia). Tym terminem określa się temperaturę, przy której tłuszcz rozpada się na szkodliwe dla organizmu związki i zaczyna po prostu dymić. W praktyce oznacza to, że dla naszego zdrowia korzystniejsze jest zastosowanie oleju rafinowanego, a nie tego tłoczonego na zimno (który z kolei ma niską temperaturę dymienia). Do smażenia na głębokim tłuszczu używa się tłuszczów, których temperatura dymienia wynosi minimum 220 stopni C (olej rzepakowy dymi w 240 stopniach C).  

Nasz cenny, rodzimy olej świetnie sprawdzi się również w słodkich i wytrawnych wypiekach, jest neutralny w smaku i z powodzeniem zastąpi masło.  

W krajach śródziemnomorskich, gdzie spożywa się wiele ryb bogatych w omega-3 na stołach króluje oliwa. W naszej strefie klimatycznej doskonale sprawdza się natomiast bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe olej rzepakowy, który ponadto ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni.  

Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych 

Olej rzepakowyOlej rzepakowy fot. Tatjana Wagner/ shutterstock