Zacznijmy przede wszystkim od wyjaśnienia, czym jest żywność funkcjonalna. Jest to żywność, która obok spełniania funkcji odżywczych, wykazuje również pozytywny wpływ na zdrowie, czyli na przykład obniża stężenie cholesterolu we krwi (podwyższone stężenie cholesterolu jest jednym z głównych czynników ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej serca), zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy czy otyłości. Zatem zalety wynikające z jej spożywania są niezaprzeczalne. Aby jednak produkt mógł uzyskać miano funkcjonalnego, jego działanie musi zostać poparte badaniami klinicznymi.
W składzie żywności funkcjonalnej znajdują się między innymi sterole i stanole roślinne. To właśnie one odpowiadają za redukcję stężenia cholesterolu we krwi. Ich działanie polega na tym, że częściowo blokują wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego, przez co ten nie może dostać się do krwiobiegu. Można je znaleźć w niektórych roślinach, które spożywamy (w olejach roślinnych, nasionach, orzechach, niektórych owocach, roślinach strączkowych). Stanole obecne są w nich jedynie w niewielkich ilościach, które są niewystarczające do zaobserwowania efektu w postaci obniżenia stężenia cholesterolu. Nie oznacza to jednak, że nie jesteśmy w stanie temu zaradzić. Są bowiem dostępne specjalnie wzbogacone w ten składnik produkty, które są skoncentrowanym źródłem stanoli i dostarczają je w odpowiedniej dawce, dzięki czemu mogą skutecznie wspierać nas w walce z podwyższonym stężeniem cholesterolu.
Produkty z estrami stanoli roślinnych w składzie znajdują się w margarynach Benecol. Są one doskonałą alternatywą dla masła. Co istotne, skierowane są do osób o różnych potrzebach żywieniowych i preferencjach smakowych. Stworzono produkty bez laktozy, po które mogą sięgnąć nie tylko ci, którzy wykluczają laktozę ze swojej diety z przyczyn zdrowotnych, ale także weganie. Do wyboru jest również Benecol o smaku masła dla tych osób, które uwielbiają masło, ale powinny je ograniczyć oraz Benecol z oliwą z oliwek, który przywodzi na myśl skojarzenia z kuchnią śródziemnomorską. Oprócz tego dostępny jest wariant klasyczny dla tych, którzy chcą ograniczyć kalorie, gdyż ma on obniżoną zawartość tłuszczu.
Produkty Benecol, oprócz pozytywnego wpływu na zdrowie oraz wspaniałego smaku, mają szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą służyć zarówno do codziennego smarowania pieczywa, jak i pieczenia, sprawdzają się także jako dodatek do gotowania. Dzięki temu nie musisz rezygnować z potraw i deserów, które lubisz, a przez dodatek margaryny Benecol zyskasz podwójnie - przygotujesz danie korzystniejsze dla zdrowia, a w smaku równie wyśmienite jak dotąd.
Pamiętaj, że nic nie wpływa tak dobrze na stan zdrowia jak zbilansowana dieta i odpowiednia dawka aktywności fizycznej. Warto też pamiętać o regularnych badaniach profilaktycznych. Produkty Benecol mogą być uzupełnieniem podjętych przez ciebie działań w kierunku redukcji stężenia cholesterolu - z łatwością wprowadzisz je do swojego codziennego menu i wykorzystasz w ulubionych przepisach.
Udowodniono, że estry stanoli roślinnych obniżają stężenie cholesterolu. Wysokie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca.