Pożywne śniadanie, które doda Ci energii na cały dzień!
Poniżej przedstawiamy kilka wegetariańskich propozycji śniadaniowych. Wszystkie zachwycają swoim smakiem, ale jednocześnie są proste w przygotowaniu. Będą one też korzystne dla Twojego zdrowia, bo uwzględniają dodatek margaryny Benecol. Zawiera ona stanole roślinne, składnik, który redukuje stężenie cholesterolu we krwi.
Aromatyczny twarożek z ricotty z pełnoziarnistymi tostami na słodko
Aromatyczny twarożek z ricotty z pełnoziarnistymi tostami na słodko fot. DronG/ shutterstock
Gorące tosty z kremowym twarożkiem to pyszny duet. Dzięki podgrzaniu, pieczywo pozostanie chrupiące nawet po nałożeniu na nie sera. Zamiast zwykłego białego twarogu użyj kremowej, delikatnej ricotty, która świetnie smakuje w połączeniu z korzennymi przyprawami.
Składniki:
2 kromki pełnoziarnistego pieczywa (opcjonalnie chleba tostowego lub chałki)
2 łyżeczki margaryny Benecol o smaku klasycznym
1/2 opakowania ricotty
2 łyżki płynnego miód lub syropu klonowego
Przyprawy: 1/2 łyżeczki startego imbiru, szczypta kardamonu
Sposób przygotowania:
Ricottę wymieszaj ze startym imbirem, kardamonem i odrobiną miodu. Rozgrzej patelnię i połóż na niej kromki pieczywa. Poczekaj aż delikatnie zrumienią się od spodu i zdejmij je z ognia. Posmaruj pieczywo Benecolem. Gotowy twarożek przełóż na talerz, polej płynnym miodem lub syropem klonowym i podawaj z gorącymi tostami.
Angielskie bułeczki
Angielskie bułeczki fot. HarryKiiM CreativeStudio/ shutterstock
Składniki:
250 gramów mąki
30 gramów margaryny Benecol o smaku masła (+ 2 łyżeczki do podania)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/4 szklanki mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier, Benecol i dobrze posiekaj wszystko nożem. Jajko wymieszaj z mlekiem i dodaj do reszty składników. Zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj je na gruby placek. Szklanką wytnij koła z ciasta. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na nim wycięte okręgi z ciasta. Piecz 15 minut.
Gotowe bułeczki podawaj na ciepło z dodatkiem Benecolu o smaku masła. W zależności od preferencji możesz je jeść na słodko z dżemem lub w wersji wytrawnej np. z kremowym serkiem i awokado.
Pieczona owsianka
Pieczona owsianka fot. Katrina Elise Designs/ shutterstock
Pyszna, rozgrzewająca owsianka świetnie osłodzi zimowe poranki. Z poniższych składników otrzymasz kilka porcji, którymi możesz podzielić się z rodziną lub schować do lodówki i podgrzać kolejnego dnia.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 duże jabłko starte na tarce o grubych oczkach
1 garść posiekanych orzechów ziemnych
2 łyżki powideł śliwkowych lub ulubionego dżemu
1 1/5 szklanki mleka (może być napój roślinny)
2 jajka
2 łyżki margaryny Benecol o smaku masła
Przyprawy: cynamon, kardamon i imbir, szczypta soli
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Benecol rozpuść w garnku lub w kuchence mikrofalowej. Jajka roztrzep, wymieszaj z mlekiem, dżemem i przestudzonym Benecolem. Do miski wsyp płatki, starte jabłko, orzechy, przyprawy i dodaj płynne składniki. Całość wymieszaj i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 35 min. Gorącą owsiankę podaj samą lub z gęstym jogurtem.
Wegańska śniadaniowa quesadilla
Wegańska śniadaniowa quesadilla fot. Kiian Oksana/ shutterstock
Nasza quesadilla to zdrowsza i lżejsza alternatywa dla klasycznej wersji. Do farszu wykorzystaliśmy tofucznicę (można też zrobić z jajecznicą), dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako pożywne, pełnowartościowe śniadanie.
Składniki:
2 tortille pełnoziarniste
2 łyżki margaryny Benecol z oliwą z oliwek
1 opakowanie tofu
1 łyżka płatków drożdżowych
2 łyżki wegańskiego sera żółtego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przyprawy: szczypta kurkumy, 1/2 łyżeczki czarnej soli, pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj tofucznicę. Rozgrzej patelnię teflonową. Tofu przełóż do miski i rozdrobnij widelcem, a następnie podsmaż na suchej patelni. Przypraw kurkumą, czarną solą, pieprzem oraz dodaj płatki drożdżowe i dwie łyżki wody. Poczekaj aż woda odparuje i na końcu posyp posiekanym szczypiorkiem.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Tortille posmaruj Benecolem, posyp startym serem, wyłóż całą tofucznicę, ponownie posyp serem i przykryj drugą tortillą. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu aż tortille delikatnie się zrumienią, a ser rozpuści. Gotową quesadillę pokrój na trójkąty.
Podobne danie możesz przygotować z klasyczną jajecznicą.
Udowodniono, że estry stanoli roślinnych obniżają stężenie cholesterolu. Wysokie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca.
-
Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku