Pożywne śniadanie, które doda Ci energii na cały dzień!

Najlepszym sposobem na udany poranek jest zjedzenie pożywnego śniadania. Dania, które dodadzą Ci energii na cały dzień nie powinny być ciężkostrawne, ale jednocześnie warto zadbać o to, aby stanowiły źródło wartościowych składników. Przedstawiamy kilka zdrowych, pysznych i prostych w przygotowaniu propozycji na zdrowe śniadanie.

Poniżej przedstawiamy kilka wegetariańskich propozycji śniadaniowych. Wszystkie zachwycają swoim smakiem, ale jednocześnie są proste w przygotowaniu. Będą one też korzystne dla Twojego zdrowia, bo uwzględniają dodatek margaryny Benecol. Zawiera ona stanole roślinne, składnik, który redukuje stężenie cholesterolu we krwi.

Aromatyczny twarożek z ricotty z pełnoziarnistymi tostami na słodko

Aromatyczny twarożek z ricotty z pełnoziarnistymi tostami na słodkoAromatyczny twarożek z ricotty z pełnoziarnistymi tostami na słodko fot. DronG/ shutterstock

Gorące tosty z kremowym twarożkiem to pyszny duet. Dzięki podgrzaniu, pieczywo pozostanie chrupiące nawet po nałożeniu na nie sera. Zamiast zwykłego białego twarogu użyj kremowej, delikatnej ricotty, która świetnie smakuje w połączeniu z korzennymi przyprawami.

Składniki:

2 kromki pełnoziarnistego pieczywa (opcjonalnie chleba tostowego lub chałki)

2 łyżeczki margaryny Benecol o smaku klasycznym

1/2 opakowania ricotty

2 łyżki płynnego miód lub syropu klonowego

Przyprawy: 1/2 łyżeczki startego imbiru, szczypta kardamonu

Sposób przygotowania:

Ricottę wymieszaj ze startym imbirem, kardamonem i odrobiną miodu. Rozgrzej patelnię i połóż na niej kromki pieczywa. Poczekaj aż delikatnie zrumienią się od spodu i zdejmij je z ognia. Posmaruj pieczywo Benecolem. Gotowy twarożek przełóż na talerz, polej płynnym miodem lub syropem klonowym i podawaj z gorącymi tostami.

Angielskie bułeczki

Angielskie bułeczkiAngielskie bułeczki fot. HarryKiiM CreativeStudio/ shutterstock



Składniki:

250 gramów mąki

30 gramów margaryny Benecol o smaku masła (+ 2 łyżeczki do podania)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

1/4 szklanki mleka

1 łyżka cukru

szczypta soli

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier, Benecol i dobrze posiekaj wszystko nożem. Jajko wymieszaj z mlekiem i dodaj do reszty składników. Zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj je na gruby placek. Szklanką wytnij koła z ciasta. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na nim wycięte okręgi z ciasta. Piecz 15 minut.

Gotowe bułeczki podawaj na ciepło z dodatkiem Benecolu o smaku masła. W zależności od preferencji możesz je jeść na słodko z dżemem lub w wersji wytrawnej np. z kremowym serkiem i awokado.

Pieczona owsianka

Pieczona owsiankaPieczona owsianka fot. Katrina Elise Designs/ shutterstock

Pyszna, rozgrzewająca owsianka świetnie osłodzi zimowe poranki. Z poniższych składników otrzymasz kilka porcji, którymi możesz podzielić się z rodziną lub schować do lodówki i podgrzać kolejnego dnia.

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych

1 duże jabłko starte na tarce o grubych oczkach

1 garść posiekanych orzechów ziemnych

2 łyżki powideł śliwkowych lub ulubionego dżemu

1 1/5 szklanki mleka (może być napój roślinny)

2 jajka

2 łyżki margaryny Benecol o smaku masła

Przyprawy: cynamon, kardamon i imbir, szczypta soli

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Benecol rozpuść w garnku lub w kuchence mikrofalowej. Jajka roztrzep, wymieszaj z mlekiem, dżemem i przestudzonym Benecolem. Do miski wsyp płatki, starte jabłko, orzechy, przyprawy i dodaj płynne składniki. Całość wymieszaj i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 35 min. Gorącą owsiankę podaj samą lub z gęstym jogurtem.

Wegańska śniadaniowa quesadilla

Wegańska śniadaniowa quesadillaWegańska śniadaniowa quesadilla fot. Kiian Oksana/ shutterstock

Nasza quesadilla to zdrowsza i lżejsza alternatywa dla klasycznej wersji. Do farszu wykorzystaliśmy tofucznicę (można też zrobić z jajecznicą), dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako pożywne, pełnowartościowe śniadanie.

Składniki:

2 tortille pełnoziarniste

2 łyżki margaryny Benecol z oliwą z oliwek

1 opakowanie tofu

1 łyżka płatków drożdżowych

2 łyżki wegańskiego sera żółtego

1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przyprawy: szczypta kurkumy, 1/2 łyżeczki czarnej soli, pieprz

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotuj tofucznicę. Rozgrzej patelnię teflonową. Tofu przełóż do miski i rozdrobnij widelcem, a następnie podsmaż na suchej patelni. Przypraw kurkumą, czarną solą, pieprzem oraz dodaj płatki drożdżowe i dwie łyżki wody. Poczekaj aż woda odparuje i na końcu posyp posiekanym szczypiorkiem.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Tortille posmaruj Benecolem, posyp startym serem, wyłóż całą tofucznicę, ponownie posyp serem i przykryj drugą tortillą. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu aż tortille delikatnie się zrumienią, a ser rozpuści. Gotową quesadillę pokrój na trójkąty.

Podobne danie możesz przygotować z klasyczną jajecznicą.

Udowodniono, że estry stanoli roślinnych obniżają stężenie cholesterolu. Wysokie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca.