Zdrowe i pyszne desery na święta

W święta nasze stoły uginają się pod ciężarem różnych pyszności. Domowe pasztety, smakowity żur i oczywiście desery. Te ostatnie możecie przygotować w nowej, zdrowszej, ale równie pysznej wersji - z dodatkiem płatków owsianych.

Lekki, malinowy sernik z płatkami owsianymi

Lekki sernik z malinamiLekki sernik z malinami fot. Tukhfatullina Anna/ shutterstock

Lekki, puszysty sernik na zimno to miła odskocznia od ciężkich, świątecznych ciast. W naszej wersji spód jest na bazie płatków owsianych i wiórków kokosowych, które przyjemnie pieszczą podniebienie.

Składniki:

· 1,5 szklanki płatków owsianych

· 3 łyżki wiórków koksowych

· 2 łyżki miodu

· 100 gramów masła

· 1 opakowanie mrożonych malin

· 100 gramów cukru

· 1 kilogram zmielonego sera twarogowego

· 20 gramów żelatyny

· Owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wyjmij ser z lodówki, żeby ogrzał się do temperatury pokojowej.

Przygotuj spód ciasta. Masło rozpuść w rondelku i pozostaw do przestudzenia. Połowę płatków zmiel w blenderze. Pozostałe płatki razem z wiórkami kokosowymi upraż na suchej patelni. W misce połącz płatki z miodem i masłem. Gotową masą wyłóż okrągłą foremkę do pieczenia i wstaw do lodówki na godzinę.

W międzyczasie przygotuj masę serową. Maliny wrzuć do rondelka, dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu, do momentu aż sok z malin trochę odparuje. Owoce przetrzyj przez sitko lub zblenduj. Żelatynę wsyp do małego rondelka, zalej odrobiną wody, żeby napęczniała i pozostaw na 10 minut. Rondel ustaw na ogniu i rozpuszczaj żelatynę, cały czas mieszając. Uważaj, żeby jej nie zagotować, bo straci wówczas swoje właściwości. Żelatynę wlej do ciepłych malin i wymieszaj. Pozostaw do przestudzenia. Kiedy maliny będą już letnie, dodaj do nich trochę sera, a potem resztę twarogu i wymieszaj.

Na spód ciasta wylej masę serową i pozostaw na kilka godzin, aby stężała. Gotowe ciasto udekoruj świeżymi owocami, na przykład figami i malinami.

Mazurek wiśniowy z płatkami owsianymi

Mazurek wiśniowy z płatkami owsianymiMazurek wiśniowy z płatkami owsianymi fot. Anna_Pustynnikova/ shutterstock

W wielu domach co roku testowane są przepisy na mazurki. Obok tych klasycznych z kajmakiem i czekoladą pojawiają się nowe receptury. Polecamy wypróbować prosty przepis na mazurka z wiśniami, mascarpone i chrupiącymi płatkami owsianymi.

Składniki:

· 250 gramów mąki

· 120 gramów masła

· 1 żółtko

· 160 gramów cukru pudru

· Szczypta soli

· 5 czubatych łyżek płatków owsianych

· 1 łyżka miodu

· 1 łyżeczka oleju koksowego

· 1 opakowanie mrożonych wiśni

· 2 łyżki soku z cytryny

· Płaska łyżka mąki ziemniaczanej

· 1 opakowanie 250 gramów mascarpone

Sposób przygotowania:

Mąkę i około 60 gramów cukru pudru wysyp na stolnicę. Zimne masło posiekaj razem z mąką. Dodaj żółtko i zagnieć szybko na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj do masy łyżkę wody lub mleka. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą lub włóż do woreczka plastikowego i schowaj do lodówki na około godzinę. Po schłodzeniu rozwałkuj i wyłóż je na okrągłą blachę do pieczenia. Piecz w 180 stopniach do momentu, aż ciasto się zarumieni. Pozostaw do ostudzenia. Płatki owsiane wymieszaj z miodem i olejem kokosowym. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wysp na nią płatki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, aż płatki się zrumienią. Pozostaw do ostudzenia.

Wiśnie przełóż do garnka, dodaj 50 gramów cukru pudru i gotuj przez 15 minut. Do kubka wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj sok z cytryny i odrobinę wody tak, żeby dało się rozprowadzić mąkę. Do gotujących się wiśni dodaj roztwór z mąką ziemniaczaną i wymieszaj. Masa powinna zgęstnieć. Mascarpone ubij i dodaj do niego pozostały cukier.

Na schłodzony spód wyłóż mascarpone, połóż wiśnie i na końcu posyp płatkami owsianymi.

Owsiane ciasteczka z bakaliami

Ciastka owsiane to smakowita i zdrowa przekąska na wyciągnięcie ręki. Robi się je bardzo szybko, a są naprawdę pyszne. W naszym przepisie użyliśmy żurawiny i płatków migdałowych, ale można je zastąpić innymi bakaliami lub drażami czekoladowymi.

Składniki:

· 2 szklanki płatków owsianych

· 100 gramów roztopionego masła

· 2 jajka

· 3 łyżki mąki

· 1 łyżka miodu

· 3 łyżki cukru

· Garść suszonej żurawiny

· Płatki migdałów

· Szczypta soli

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj suche składniki. Dodaj roztopione masło, jajka, bakalie i dokładnie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wyłóż na blachę papier do pieczenia i wykładaj uformowane małe ciastka. Piecz około 15 minut, aż ciastka się zrumienią.

Pascha z chrupiącą kruszonką z płatków owsianych

PaschaPascha fot. foodandcook/ shutterstock

Pascha to deser, którego głównym składnikiem jest ser twarogowy. Najlepiej wybrać tłusty lub półtłusty i najważniejsze, żeby był wysokiej jakości. Do paschy tradycyjnie dodaje się bakalie. W naszym przepisie dodatkowo deser jest wzbogacony o chrupiącą, owsianą kruszonkę.

Składniki:

· 1 kilogram twarogu tłustego lub półtłustego

· 1 kostka masła

· 5 żółtek

· Skórka z cytryny

· 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

· 150 gramów cukru pudru

· Bakalie: skórka z pomarańczy, rodzynki, posiekane suszone brzoskwinie, posiekane daktyle, orzechy

· Gaza

· 1 szklanka płatków owsianych

· 3 łyżki masła

· 3 łyżki miodu

· Szczypta cynamonu

· Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Paschę przygotuj dzień wcześniej. Wyjmij ser i masło z lodówki i poczekaj, aż ogrzeją się do temperatury pokojowej. Twaróg zmiel przynajmniej dwa razy w maszynce do mielenia mięsa bądź skorzystaj z tego dostępnego w sklepie.

Do miski przełóż masło i ubij je na puszystą masę. Następnie dodawaj partiami cukier puder i cukier z wanilią. Dodaj skórkę z cytryny i cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Na końcu dodaj bakalie. Sitko wyłóż kilkoma warstwami gazy lub czystą tetrą i wstaw je do miski. Masę twarogową przełóż do sitka, obciąż talerzykiem i pozostaw na noc w lodówce, żeby pascha odciekła z nadmiaru wody.

Przygotuj kruszonkę. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Masło rozpuść w rondelku. Płatki przełóż do miski, dodaj miód, cynamon, sól, masło i wymieszaj. Wyłóż na blachę papier do pieczenia i wysyp na niego kruszonkę z płatków. Piecz do momentu, aż płatki się zrumienią.

Gotową paschę podawaj z kruszonką z płatków owsianych.

Więcej informacji przeczytacie na stronie www.dobrezboze.pl – to źródło pysznej i rzetelnej wiedzy o kaszach i płatkach zbożowych, w którym znajdziecie mnóstwo powodów do tego, żeby czerpać ze zboża!

Więcej o: