Żurek na zakwasie z kaszy gryczanej
Żurek na zakwasie z kaszy gryczanej fot. nesavinov/ shutterstock
Żurek związany jest z polską tradycją wielkanocną od pokoleń. Już XIX-wieczny etnograf Oskar Kolberg opisywał w swoich dziełach tzw. “pogrzeb żuru”. W Wielki Piątek i Wielką Sobotę symbolicznie żegnano post poprzez pogrzeb żuru i śledzia. Żur mężczyźni wylewali na drzwi domów, w których mieszkały panny, a te miały je później czyścić. Uwielbiana dziś zupa kojarzona była wówczas ze skromnym i nudnym jedzeniem. Podpowiadamy, jak przygotować żurek, który nie będzie ani skromny, ani nudny, a swoim wyjątkowym smakiem zaskoczy wszystkich domowników. I co najważniejsze: będzie zdrowy.
Składniki na zakwas gryczany:
· 1 szklanka kaszy gryczanej
· 1 główka czosnku średniej wielkości
· 3 l wody
Składniki na żurek:
· 4 szklanki bulionu warzywnego
· 1 szklanka zakwasu gryczanego
· 5 suszonych prawdziwków
· 2 lub 3 ząbki czosnku
· kilka łyżek chrzanu (wedle uznania)
· 200 g śmietany do zup
· Masło
· przyprawy: majeranek, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kilka dni przed Wielkanocą przygotuj zakwas gryczany. Zajmie ci to zaledwie 3 minuty. Wystarczy przesypać kaszę gryczaną do dużego słoika, dodać do niej obrane i pokrojone ząbki czosnku, a następnie całość zalać letnią wodą i odstawić na ok. 7 dni. Dzień przed gotowaniem żurku namocz suszone grzyby.
Po tym czasie możesz przystąpić do przygotowywania żurku. Przelej do garnka bulion warzywny i go zagotuj. W międzyczasie zetrzyj czosnek i przelej szklankę zakwasu gryczanego do kielicha blendera. Dodaj śmietanę, kilka łyżek chrzanu i zmiksuj na jednolitą masę. Na maśle podsmaż posiekane, namoczone dzień wcześniej suszone grzyby. Dodaj je do bulionu i dopraw go solą, pieprzem oraz majerankiem. Na koniec wlej zakwas i mieszając, pozostaw na gazie jeszcze przez kilka minut. Gotową zupę możesz podawać z jajkiem, ziemniakami lub białą kiełbasą. Wszystko zależy od twoich upodobań.
Chleb na bazie kaszy gryczanej
Chleb na bazie kaszy gryczanej fot. Hihitetlin/ shutterstock
Bochenek chleba jest kolejnym obowiązkowym elementem na wielkanocnym stole. Niegdyś ozdabiano go krzyżem z ciasta chlebowego i święcono w Wielką Sobotę, aby podzielić się nim podczas składania życzeń. Chociaż tradycję tę zastąpiło dzielenie się jajkiem, wciąż nie rezygnujemy z chleba do wielkanocnego śniadania. Podpowiadamy, jak go przygotować, aby był pyszny i nie zawierał glutenu.
Składniki:
· 0,5 kg kaszy gryczanej niepalonej
· 0,5 l wody
· sól do smaku
· olej
Sposób przygotowania:
Kaszę opłucz, zalej wodą i pozostaw pod przykryciem na cały dzień. Kasza wchłonie wodę, a na powierzchni powstanie piana. Następnego dnia całość zblenduj. Masa powinna być gładka i lejąca. Dopraw ją solą. Przygotuj keksówkę o długości około 30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia i natłuść olejem, a następnie wypełnij masą z kaszy gryczanej. Odstaw na 8 godzin w ciemne i ciepłe miejsce. Po tym czasie wstaw do piekarnika, ustaw na dolne grzanie i piecz w temperaturze 200 stopni. Kiedy zauważysz, że bochenek rośnie, włącz grzanie góra-dół. Piecz około 60 minut, a po upływie tego czasu pozostaw do wystudzenia w piekarniku.
Ciasto gryczane z migdałami
W Wielkanoc nie można zapomnieć o deserze. Najpopularniejszym jest oczywiście babka wielkanocna. Często na polskich stołach goszczą także mazurki, serniki i ciasta czekoladowe. Ostatnie z nich można zastąpić wilgotnym i rozpływającym się w ustach czekoladowym ciastem gryczanym z migdałami.
Składniki:
· 200 gramów ugotowanej kaszy gryczanej
· 5 małych jajek
· 0,5 szklanki daktyli
· 0,5 szklanki mąki pszennej
· 4 łyżki masła
· 1 tabliczka gorzkiej czekolady
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· płatki migdałów
· 50 ml śmietanki
Sposób przygotowania:
Ugotowaną i ostudzoną kaszę gryczaną blendujemy na gładką masę. Dodajemy daktyle i jajka oraz trzy łyżki roztopionego masła i jeszcze raz blendujemy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Keksówkę smarujemy odrobiną masła i przekładamy ciasto do formy. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 40 minut.
W tym czasie do garnka wlewamy śmietankę i wrzucamy do niej posiekaną czekoladę, mieszając, aż się rozpuści. Dodajemy łyżkę miękkiego masła i znów mieszamy. Kiedy ciasto jest już gotowe i ostudzone, polewamy jej przygotowaną polewą czekoladową i posypujemy migdałami. Smacznego!
Więcej informacji przeczytacie na stronie www.dobrezboze.pl – to źródło pysznej i rzetelnej wiedzy o kaszach i płatkach zbożowych, w którym znajdziecie mnóstwo powodów do tego, żeby czerpać ze zboża!