Kasza gryczana na świątecznym stole. Zobacz przepisy na świąteczne potrawy

Święta Wielkanocne kojarzą się z daniami, które goszczą na polskich stołach od pokoleń. Chociaż zmieniają się nasze nawyki żywieniowe i na co dzień wielu z nas stara się jeść zdrowo i dbać o to, aby dostarczać organizmowi cennych wartości odżywczych, nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez suto zastawionego stołu pysznymi, choć ciężkimi potrawami. Podpowiadamy, jak połączyć wielkanocną tradycję kulinarną ze zdrowym odżywianiem, używając kaszy gryczanej do przygotowania żurku, chleba, a nawet ciasta.

Żurek na zakwasie z kaszy gryczanej

Żurek na zakwasie z kaszy gryczanejŻurek na zakwasie z kaszy gryczanej fot. nesavinov/ shutterstock

Żurek związany jest z polską tradycją wielkanocną od pokoleń. Już XIX-wieczny etnograf Oskar Kolberg opisywał w swoich dziełach tzw. “pogrzeb żuru”. W Wielki Piątek i Wielką Sobotę symbolicznie żegnano post poprzez pogrzeb żuru i śledzia. Żur mężczyźni wylewali na drzwi domów, w których mieszkały panny, a te miały je później czyścić. Uwielbiana dziś zupa kojarzona była wówczas ze skromnym i nudnym jedzeniem. Podpowiadamy, jak przygotować żurek, który nie będzie ani skromny, ani nudny, a swoim wyjątkowym smakiem zaskoczy wszystkich domowników. I co najważniejsze: będzie zdrowy.

Składniki na zakwas gryczany:

· 1 szklanka kaszy gryczanej

· 1 główka czosnku średniej wielkości

· 3 l wody

Składniki na żurek:

· 4 szklanki bulionu warzywnego

· 1 szklanka zakwasu gryczanego

· 5 suszonych prawdziwków

· 2 lub 3 ząbki czosnku

· kilka łyżek chrzanu (wedle uznania)

· 200 g śmietany do zup

· Masło

· przyprawy: majeranek, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kilka dni przed Wielkanocą przygotuj zakwas gryczany. Zajmie ci to zaledwie 3 minuty. Wystarczy przesypać kaszę gryczaną do dużego słoika, dodać do niej obrane i pokrojone ząbki czosnku, a następnie całość zalać letnią wodą i odstawić na ok. 7 dni. Dzień przed gotowaniem żurku namocz suszone grzyby.

Po tym czasie możesz przystąpić do przygotowywania żurku. Przelej do garnka bulion warzywny i go zagotuj. W międzyczasie zetrzyj czosnek i przelej szklankę zakwasu gryczanego do kielicha blendera. Dodaj śmietanę, kilka łyżek chrzanu i zmiksuj na jednolitą masę. Na maśle podsmaż posiekane, namoczone dzień wcześniej suszone grzyby. Dodaj je do bulionu i dopraw go solą, pieprzem oraz majerankiem. Na koniec wlej zakwas i mieszając, pozostaw na gazie jeszcze przez kilka minut. Gotową zupę możesz podawać z jajkiem, ziemniakami lub białą kiełbasą. Wszystko zależy od twoich upodobań.

Chleb na bazie kaszy gryczanej

Chleb na bazie kaszy gryczanejChleb na bazie kaszy gryczanej fot. Hihitetlin/ shutterstock

Bochenek chleba jest kolejnym obowiązkowym elementem na wielkanocnym stole. Niegdyś ozdabiano go krzyżem z ciasta chlebowego i święcono w Wielką Sobotę, aby podzielić się nim podczas składania życzeń. Chociaż tradycję tę zastąpiło dzielenie się jajkiem, wciąż nie rezygnujemy z chleba do wielkanocnego śniadania. Podpowiadamy, jak go przygotować, aby był pyszny i nie zawierał glutenu.

Składniki:

· 0,5 kg kaszy gryczanej niepalonej

· 0,5 l wody

· sól do smaku

· olej

Sposób przygotowania:

Kaszę opłucz, zalej wodą i pozostaw pod przykryciem na cały dzień. Kasza wchłonie wodę, a na powierzchni powstanie piana. Następnego dnia całość zblenduj. Masa powinna być gładka i lejąca. Dopraw ją solą. Przygotuj keksówkę o długości około 30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia i natłuść olejem, a następnie wypełnij masą z kaszy gryczanej. Odstaw na 8 godzin w ciemne i ciepłe miejsce. Po tym czasie wstaw do piekarnika, ustaw na dolne grzanie i piecz w temperaturze 200 stopni. Kiedy zauważysz, że bochenek rośnie, włącz grzanie góra-dół. Piecz około 60 minut, a po upływie tego czasu pozostaw do wystudzenia w piekarniku.

Ciasto gryczane z migdałami

W Wielkanoc nie można zapomnieć o deserze. Najpopularniejszym jest oczywiście babka wielkanocna. Często na polskich stołach goszczą także mazurki, serniki i ciasta czekoladowe. Ostatnie z nich można zastąpić wilgotnym i rozpływającym się w ustach czekoladowym ciastem gryczanym z migdałami.

Składniki:

· 200 gramów ugotowanej kaszy gryczanej

· 5 małych jajek

· 0,5 szklanki daktyli

· 0,5 szklanki mąki pszennej

· 4 łyżki masła

· 1 tabliczka gorzkiej czekolady

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

· płatki migdałów

· 50 ml śmietanki

Sposób przygotowania:

Ugotowaną i ostudzoną kaszę gryczaną blendujemy na gładką masę. Dodajemy daktyle i jajka oraz trzy łyżki roztopionego masła i jeszcze raz blendujemy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Keksówkę smarujemy odrobiną masła i przekładamy ciasto do formy. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 40 minut.

W tym czasie do garnka wlewamy śmietankę i wrzucamy do niej posiekaną czekoladę, mieszając, aż się rozpuści. Dodajemy łyżkę miękkiego masła i znów mieszamy. Kiedy ciasto jest już gotowe i ostudzone, polewamy jej przygotowaną polewą czekoladową i posypujemy migdałami. Smacznego!

Więcej informacji przeczytacie na stronie www.dobrezboze.pl – to źródło pysznej i rzetelnej wiedzy o kaszach i płatkach zbożowych, w którym znajdziecie mnóstwo powodów do tego, żeby czerpać ze zboża!