Jak kroić, siekać i filetować jak szef kuchni? Te triki ułatwią ci przygotowanie w domu posiłków

Programy kulinarne to dla wielu źródło inspiracji. Jednak oglądanie, jak szefowie kuchni czy uczestnicy konkursów dziarsko władają nożami i w tempie ekspresowym wykrawają równiutkie kostki z warzyw bywa też powodem do frustracji czy zniechęcenia. Nabranie takiej wprawy na własne potrzeby dla niektórych wydaje się wręcz niemożliwe, ale to naprawdę nie jest nic trudnego. Wystarczy znać kilka podstawowych zasad - no i oczywiście ćwiczyć.

Tępy nóż i jeżdżąca deska – zmory domowych kucharzy

Zanim zabierzemy się za krojenie czegokolwiek, upewnijmy się, że jesteśmy do tego przygotowani. Mamy odpowiednie przybory i warunki.

  • Jeżdżąca deska do krojenia to udręka. W trakcie siekania często ucieka, zsuwa się, a nasze ruchy są nieprecyzyjne i mogą być niebezpieczne. By deska była stabilna, wystarczy położyć pod nią ściereczkę kuchenną lub lekko zmoczony kawałek ręcznika papierowego.
  • Zastanówmy się, co zamierzamy robić i dobierzmy odpowiedni sprzęt. Obieranie warzyw wielkim nożem nie jest ani wygodne, ani bezpieczne. To samo z krojeniem twardych rzeczy nożem do filetowania.
  • Tępy nóż to chyba najczęstszy problem, z jakim można się spotkać w kuchni. Takim przyborem kroi się trudno, nieskutecznie, nierówno i nerwowo. A to i tak mniejsza część problemu. Tępe ostrze zjeżdża po skórce warzywa, a my musimy się gimnastykować i – co gorsza – używać więcej siły, żeby coś pokroić. To może skończyć się omsknięciem noża i przecięciem czegoś innego niż warzywo czy owoc.
  • Bezpieczeństwo to podstawa. Zadbajmy o to, by przybory nie były mokre ani wątpliwej jakości.

O zsunięcie się dłoni z mokrej rękojeści noża naprawdę nietrudno, szczególnie podczas krojenia twardych warzyw i owoców. Jeśli zaś ostrze chybocze się lub wręcz wypada z rączki, pora zaopatrzyć się w lepszy sprzęt. Skaleczenie to ostatnia rzecz, której chcemy doświadczyć podczas krojenia.

To wszystko składa się nie tylko na bezpieczeństwo i wygodę, lecz także smak potrawy i jej wartości spożywcze. Nie chcemy przecież zostawić większości walorów smakowych i odżywczych na desce do krojenia, bo zamiast pokroić, zmiażdżyliśmy warzywo i puściło soki, zanim trafiło do garnka.

FiskarsFiskars materiał promocyjny

Jak trzymać nóż?

Mając już dobre i bezpieczne przybory, możemy zabrać się za samo krojenie. Podczas tej czynności najważniejszą kwestią jest odpowiedni chwyt – stabilny i wygodny. Dłoń powinna być przedłużeniem ostrza, więc trzymamy ją jak najbliżej niego. Oczywiście w żadnym momencie palec nie powinien znaleźć się pod ostrzem. To samo dotyczy drugiej dłoni: trzymając krojony produkt pamiętajmy, by palce ustawić tak, aby opuszki i paznokcie były zagięte w przeciwnym kierunku niż ostrze, a odcinki pomiędzy zgięciem palców a paznokciami "prowadziły" ścianki ostrza. Zanim nabierzemy wprawy, róbmy to wolno. Z czasem będzie nam szło łatwiej i szybciej.

FiskarsFiskars materiał promocyjny

Triki na proste, efektywne i efektowne krojenie

W sklepach można kupić gotowe filety z ryby, ale łatwo wyfiletować je samodzielnie. Wydaje się to trudne i mozolne, ale z dobrym nożem i pewnym chwytem to pestka. Warto wybrać odpowiedni przybór. Nóż do filetowania, ma długie i elastyczne ostrze, dzięki czemu łatwo się nagina, a cięcia są precyzyjne i nie szarpią delikatnej struktury mięsa. Świetnie sprawdza się w tym celu nóż Fiskars z linii Hard Edge, który wykonany jest z materiałów dobrej jakości, zapewniających pewne ruchy, bezpieczeństwo użytkowania i dłuższą pracę bez konieczności częstego ostrzenia.

Nie wszyscy wiedzą, że filetować można też owoce. Najczęściej mowa tu o cytrusach, a szczególnie pomarańczach. Do tego celu jednak używamy małego nożyka do obierania o prostym ostrzu. Wygodnym i bezpiecznym wyborem jest marki Fiskars. Po co filetować owoce? Takie fileciki mogą być podstawą do stworzenia sosów, w których nie pływają gorzkawe błonki. Świetnie też sprawdzają się jako składniki deserów, a także dekoracja dań. Jak się za to zabrać? Pomarańczę obieramy ze skórki razem z bocznymi błonkami. Chwytamy ją dłonią i nacinamy nożem pomiędzy miąższem a błonką w kierunku środka owocu, następnie nacinamy tak samo po drugiej stronie cząstki. Postępujemy analogicznie przy kolejnych cząstkach pomarańczy. W ręku powinien zostać nam sam „szkielet” z błonek. Proste, a efektowne.

Obieranie warzyw czy owoców to dla wielu prawdziwa udręka. Częstym problemem jest źle wybrany przybór. Robienie tego nożem szefa kuchni jest męczące i może skończyć się skaleczeniem. Warto wybrać mniejszy nożyk przeznaczony specjalnie do tego celu, na przykład marki Fiskars z zagiętym czubkiem ostrza, który sprawdza się idealnie szczególnie do okrągłych kształtów na przykład jabłka czy ziemniaka. Ostrze nie ślizga się po skórce, a rękojeść o ergonomicznym kształcie wygodnie leży w dłoni, dzięki czemu możemy obierać łatwo i skutecznie.

Nóż szefa kuchni to ulubiony rodzaj noża wielu profesjonalnych, a także domowych kucharzy i kucharek. Jego dość długie i szerokie ostrze pomaga z łatwością kroić i siekać wiele produktów, bez obciążania nadgarstka. Wśród tych marki Fiskars z kolekcji Hard Edge znajdziemy trzy rodzaje noży szefa kuchni o różnych długościach, co pozwala dobrać taki, którym najwygodniej nam się operuje. Wygoda używania to podstawa do bezpiecznego i skutecznego krojenia.

FiskarsFiskars materiał promocyjny

Jak wybierać i pielęgnować noże, by komfortowo gotować, a ostrza służyły nam na lata?

Krojenie to podstawowa czynność w kuchni. O wypadki jednak nietrudno i z tego powodu powinniśmy naprawdę pochylić się nad wyborem dobrego i bezpiecznego noża. Jego rączka powinna mieć ergonomiczny kształt, który pozwala na wygodny i stabilny chwyt. Musi być wykonany z materiałów dobrej jakości, dzięki czemu możemy używać go bez obawy, że jakaś część zacznie się chybotać, a ostrze będzie się szybko tępiło.

Należy też wiedzieć, jak dbać o noże, by posłużyły nam na lata. Najlepiej myć je standardowo, a nie w zmywarce, pod letnią wodą – skoki temperatur sprawiają, że metal „pracuje” i może się szybciej tępić. Przechowujmy je osobno od innych przyborów, najlepiej w bloczku na noże lub zabezpieczone silikonową osłonką. Nie bójmy się częstego ostrzenia. Szefowie kuchni robią to regularnie, by zapewnić pewne i precyzyjne cięcia. Można używać do tego ostrzałki stalowej lub najpopularniejszej w domowych kuchniach – krążkowej.

FiskarsFiskars materiał promocyjny