Tortilla to jedna z najprostszych przekąsek, jakie można przygotować na śniadanie czy lunch, a także z powodzeniem zaserwować podczas przyjęcia. W naszej wersji w środku zawijamy to, co znajduje się w jednym z najpopularniejszych rodzajów sushi. Jeśli więc nie masz smykałki do zwijania rolek sushi, z łatwością przygotujesz podobną przekąskę w naszej odsłonie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na placku tortilli rozsmaruj dwie łyżki serka śmietankowego Łaciaty naturalny, z ziołami lub z łososiem i koperkiem. Na nim ułóż plastry łososia. Awokado przekrój wzdłuż na pół, za pomocą łyżki wyjmij miąższ ze skórki i pokrój w plasterki. Skrop cytryną. Awokado ułóż na łososiu. Całość zawiń w rulon i pokrój na kawałki. Pamiętaj, by trochę serka znalazło się na końcu placka, dzięki czemu kawałki nie będą się rozwijać.
Nie wszyscy wiedzą, że z użyciem serka śmietankowego można przygotować także przepyszny sernik. Ten z naszego przepisu wychodzi naprawdę puszysty, a dodatek palonego masła sprawia, że ten smak pozostaje zapamiętany na długo.
Składniki:
Spód:
Masa serowa:
Sposób przygotowania:
Przygotuj spód. Ciastka rozdrobnij i połącz z roztopionym masłem. Mieszankę wysyp na dno tortownicy, wyrównaj powierzchnię i dociśnij. Foremkę wstaw do lodówki.
Przygotuj palone masło. Włóż kostkę do rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, aż zmieni się w płyn i zacznie przybierać apetyczny karmelowy kolor. Może to potrwać kilka minut. Pamiętaj, by cały czas monitorować rondelek i często mieszać zawartość. Gotowe palone masło odstaw do ostudzenia.
Przygotuj masę serową. W misie miksera umieść serek śmietankowy Łaciaty naturalny, sól, jajka, żółtko, cukier i ziarenka wydobyte z laski wanilii. Zmiksuj całość na jednolitą masę. Na koniec cienką strużką polej palonym masłem.
Przygotuj sernik. Gotową masę wyłóż na schłodzony spód z ciasteczek. Wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Piecz przez 1,5 godziny.
Upieczony sernik pozostaw do ostudzenia. Deser można podawać po całkowitym schłodzeniu przez kilka godzin w lodówce lub też jeszcze lekko ciepły - może się jednak nieco rozpadać.
Znasz sytuację, gdy przychodzą niezapowiedziani goście, a ty nie masz nic ciekawego do podania na stół? Przychodzimy z pomocą. Wystarczy wyjąć z lodówki serek śmietankowy Łaciaty naturalny, kilka warzyw lub kabanosy i szybka przekąska gotowa.
Składniki:
2 opakowania serka śmietankowego Łaciaty naturalny 135 g
Średnia cebula
Łyżka masła
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno posiekaj. Patelnię rozgrzej razem z masłem. Cebulę podsmaż, aż się zrumieni. Odstaw do ostudzenia. Serek śmietankowy Łaciaty naturalny wyłóż do miseczki, dodaj ostudzoną cebulę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
W takim dipie można zamaczać słupki świeżych warzyw, kabanosy, chipsy czy nachosy. Sprawdzi się też świetnie jako sos do pizzy albo pizzerinek.
Krem sprawdzi się idealnie jako słodka dekoracja do rozmaitych muffinek, ciasteczek i ciast. Wystarczy masę przełożyć do woreczka cukierniczego i wyłożyć na wypieki. Jeśli nie macie szprycy, można użyć zwykłej łyżki. Babeczki zaś najlepiej po prostu zamoczyć w kremie.
Składniki:
2 opakowania serka śmietankowego Łaciaty naturalny 135 g
2 łyżki cukru pudru
Łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Serek śmietankowy Łaciaty naturalny umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Całość ucieramy dokładnie najlepiej za pomocą rózgi. Warto to robić przez dłuższą chwilę, dzięki czemu krem będzie bardziej puszysty.