Tortilla to jedna z najprostszych przekąsek, jakie można przygotować na śniadanie czy lunch, a także z powodzeniem zaserwować podczas przyjęcia. W naszej wersji w środku zawijamy to, co znajduje się w jednym z najpopularniejszych rodzajów sushi. Jeśli więc nie masz smykałki do zwijania rolek sushi, z łatwością przygotujesz podobną przekąskę w naszej odsłonie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na placku tortilli rozsmaruj dwie łyżki serka śmietankowego Łaciaty naturalny, z ziołami lub z łososiem i koperkiem. Na nim ułóż plastry łososia. Awokado przekrój wzdłuż na pół, za pomocą łyżki wyjmij miąższ ze skórki i pokrój w plasterki. Skrop cytryną. Awokado ułóż na łososiu. Całość zawiń w rulon i pokrój na kawałki. Pamiętaj, by trochę serka znalazło się na końcu placka, dzięki czemu kawałki nie będą się rozwijać.
Serek puszysty śmietankowy Łaciaty meksykański Materiał promocyjny
Nie wszyscy wiedzą, że z użyciem serka śmietankowego można przygotować także przepyszny sernik. Ten z naszego przepisu wychodzi naprawdę puszysty, a dodatek palonego masła sprawia, że ten smak pozostaje zapamiętany na długo.
Składniki:
Spód:
Masa serowa:
Sposób przygotowania:
Przygotuj spód. Ciastka rozdrobnij i połącz z roztopionym masłem. Mieszankę wysyp na dno tortownicy, wyrównaj powierzchnię i dociśnij. Foremkę wstaw do lodówki.
Przygotuj palone masło. Włóż kostkę do rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, aż zmieni się w płyn i zacznie przybierać apetyczny karmelowy kolor. Może to potrwać kilka minut. Pamiętaj, by cały czas monitorować rondelek i często mieszać zawartość. Gotowe palone masło odstaw do ostudzenia.
Przygotuj masę serową. W misie miksera umieść serek śmietankowy Łaciaty naturalny, sól, jajka, żółtko, cukier i ziarenka wydobyte z laski wanilii. Zmiksuj całość na jednolitą masę. Na koniec cienką strużką polej palonym masłem.
Przygotuj sernik. Gotową masę wyłóż na schłodzony spód z ciasteczek. Wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Piecz przez 1,5 godziny.
Upieczony sernik pozostaw do ostudzenia. Deser można podawać po całkowitym schłodzeniu przez kilka godzin w lodówce lub też jeszcze lekko ciepły - może się jednak nieco rozpadać.
Znasz sytuację, gdy przychodzą niezapowiedziani goście, a ty nie masz nic ciekawego do podania na stół? Przychodzimy z pomocą. Wystarczy wyjąć z lodówki serek śmietankowy Łaciaty naturalny, kilka warzyw lub kabanosy i szybka przekąska gotowa.
Składniki:
2 opakowania serka śmietankowego Łaciaty naturalny 135 g
Średnia cebula
Łyżka masła
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno posiekaj. Patelnię rozgrzej razem z masłem. Cebulę podsmaż, aż się zrumieni. Odstaw do ostudzenia. Serek śmietankowy Łaciaty naturalny wyłóż do miseczki, dodaj ostudzoną cebulę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
W takim dipie można zamaczać słupki świeżych warzyw, kabanosy, chipsy czy nachosy. Sprawdzi się też świetnie jako sos do pizzy albo pizzerinek.
Serek śmietankowy Łaciaty z grillowanymi warzywami Materiał promocyjny
Krem sprawdzi się idealnie jako słodka dekoracja do rozmaitych muffinek, ciasteczek i ciast. Wystarczy masę przełożyć do woreczka cukierniczego i wyłożyć na wypieki. Jeśli nie macie szprycy, można użyć zwykłej łyżki. Babeczki zaś najlepiej po prostu zamoczyć w kremie.
Składniki:
2 opakowania serka śmietankowego Łaciaty naturalny 135 g
2 łyżki cukru pudru
Łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Serek śmietankowy Łaciaty naturalny umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Całość ucieramy dokładnie najlepiej za pomocą rózgi. Warto to robić przez dłuższą chwilę, dzięki czemu krem będzie bardziej puszysty.