Oszczędność i troska o planetę idą w parze. Dlaczego Wielkopolski Olej Rzepakowy?

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Olej rzepakowy jest dowodem na to, że czasem nie warto szukać zagranicznych zamienników, a docenić rodzime produkty. Jest zdrowy, produkowany lokalnie i w dobrej cenie. Ponadto wszyscy, którym zależy na środowisku, powinni zauważyć, że wytwarzany w Polsce Olej Wielkopolski jest tłoczony z poszanowaniem środowiska, a butelka, w której go kupujemy, pochodzi z recyklingu. A to nie wszystko. Wyjaśniamy, dlaczego warto mieć w kuchni olej rzepakowy.

Tłuszcz jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Smażone kotlety, placki ziemniaczane, podsmażane pierogi, skwarki, sałaty polane olejem, a nawet desery. Wiele osób każdego dnia sięga po olej, oliwę lub masło. Do smażenia najbardziej odpowiedni będzie olej rzepakowy. Znajdziemy w nim dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych dobrych dla zdrowia, kwasy Omega-3 oraz witaminy E i K.

Kupowanie polskich produktów gwarancją zdrowia naszego i planety

Produkcja Oleju Wielkopolskiego opiera się na rzepaku, który pochodzi z polskich, lokalnych upraw, posiadających certyfikat ISCC. Masowy transport powoduje większy ruch na drogach, duże zużycie paliwa i masową produkcję dwutlenku węgla, a także smogu i innych zanieczyszczeń atmosfery. Wybierając lokalne produkty, nie jesteśmy obojętni na losy naszej planety. Ponadto ziarna rzepaku tłoczone są tylko raz. Dzięki temu zachowuje on wszystkie wartości odżywcze, a już dwie łyżki Wielkopolskiego Oleju Rzepakowego dziennie wystarczą, żeby pokryć zapotrzebowanie w 50 procentach na witaminę E i w 30 procentach na witaminę K.

Butelka z recyklingu to kolejny krok w stronę ekologicznego stylu życia

Trzy lata temu Olej Wielkopolski wprowadził butelki pochodzące w 51% z recyklingu. Teraz następuje kolejna, ogromna zmiana: Olej Wielkopolski jako pierwszy na polskim rynku w kategorii olejów jadalnych wprowadził butelkę pozyskane w 100% z recyklingu.

Zmniejszanie zużycia plastiku ma ogromne znaczenie, bo jak wiemy, każdego roku do mórz i oceanów trafia od 4,8mln do 12,7mln ton plastikowych odpadów. Ciężko to sobie wyobrazić? Może pomóc w tym fakt, że największe morskie skupisko tego typu śmieci, które dryfuje po Pacyfiku, jest większe niż Polska. Używanie opakowań z recyklingu to jeden z kroków w stronę ograniczenia generowania odpadów. Sięgając po Olej Wielkopolski, możemy mieć pewność, że butelka nie trafi na wysypisko, a będzie ponownie przetworzona.

Ponadto używanie butelek z recyklingu przyczynia się do redukcji emisji CO2, a jak wiemy, ogromna ilość dwutlenku węgla jest jednym z głównych czynników powodujących ocieplanie się klimatu.

Olej WielkopolskiOlej Wielkopolski materiał promocyjny

Dania zero-waste z Olejem Wielkopolskim

Kolejnym krokiem do ochrony naszej planety może być niemarnowanie jedzenia. Jak to zrobić? Nie jest tajemnicą, że z olejem wszystko smakuje lepiej. Według szacunku Banku Żywności wynika, że marnujemy około 5 mln ton jedzenia rocznie. Olej Wielkopolski może być dodatkiem, który pomoże przetwarzać resztki żywności.

Zostały ci jarzyny z bulionu? Zblenduj je z dodatkiem oleju rzepakowego, kaszy jaglanej i ulubionych przypraw. Posyp bułką tartą i wstaw do piekarnika. Warzywny pasztet będzie doskonałą propozycją na kolację. Możesz też wykonać z nich farsz do krokietów warzywnych. Podsmażone na oleju naleśniki ze smacznym nadzieniem to prawdziwy rarytas! Nie wiesz, co zrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu? Dodaj do nich jajka i ulubione dodatki, aby zrobić hiszpańską tortillę. Ten prosty i pożywny lunch pozwoli ci zaoszczędzić czas spędzony w kuchni i pieniądze. Korzystanie z Oleju Wielkopolskiego w butelce 100% rPET może być pierwszym krokiem w stronę zmiany naszych nawyków.

Więcej o: