Desery na Wielkanoc, którym się nie oprzesz. Ich sekretem jest czekolada. Dużo czekolady

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Szukasz pomysłów na pyszne desery świąteczne? Oto kilka oryginalnych propozycji, które zachwycą twoich bliskich. Wszystkie je łączy jedno: znakomita, wedlowska czekolada w roli głównej!

Czekolada to niewątpliwie królowa słodyczy. Dania z jej dodatkiem wyróżniają się niesamowitym zapachem i wyjątkowym smakiem. I wbrew pozorom nie muszą być wcale trudne w przygotowaniu. Nasza pierwsza propozycja to przepis na znakomity czekoladowy deser, z którym poradzi sobie każdy!

Potrójnie czekoladowe semifreddo

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 110 g drobnego cukru
  • 430 ml śmietanki 36 proc.
  • 250 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64 proc.
  • 80 g Czekolady Białej
  • 90 g Czekolady Mocno Mlecznej

Sposób przygotowania:

  1. Gorzką czekoladę rozpuść w wodnej kąpieli - na rondelku z gotującą się wodą umieść metalową miskę.
  2. Odstaw rozpuszczoną czekoladę.
  3. Następnie w kąpieli wodnej ubijaj jajka, żółtka i cukier na puszystą masę (przez około 5 minut).
  4. Z rondelka wyjmij miskę i ubijaj masę aż lekko wystygnie (przez około 6 minut).
  5. Do przestudzonej masy dodaj rozpuszczoną wcześniej czekoladę i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  6. Śmietankę ubij w dużej misce, a do już ubitej dodaj masę czekoladowo-jajeczną. Wymieszaj delikatnie szpatułką.
  7. Dodaj drobno posiekaną Czekoladę Białą oraz Mocno Mleczną od E.Wedel, wymieszaj i całość przełóż do foremki keksowej (foremkę możesz wyłożyć papierem do pieczenia - łatwiej będzie wyjąć całe semifreddo i podawać je w plastrach).
  8. Wstaw do zamrażalnika na 6 godzin. Nakładaj łyżką do pucharków lub pokrój w plasterki.

Desery na Wielkanoc, którym się nie oprzeszDesery na Wielkanoc, którym się nie oprzesz E.Wedel, materiał promocyjny

Podwójnie czekoladowe ptysie

Ptysie zazwyczaj nie są naszym pierwszym wyborem w czasie wielkanocnych przygotowań. Warto jednak to zmienić. Ten pyszny deser błyskawicznie zniknie ze stołu!

Składniki potrzebne na ciasto ptysiowe:

  • 100 g masła
  • 120 g mąki
  • 5 jajek

Składniki potrzebne na krem:

  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 4 żółtka
  • 75 g drobnego cukru
  • 50 g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 180 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64 proc.
  • dodatkowo 90 g czekolady (do wyboru: Klasyczna Mleczna, Lekko Gorzka 50 proc.) na polewę

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
  2. Do dużego rondla przełóż masło i dodaj 250 ml wody. Podgrzewaj do momentu, aż masło się rozpuści i całość zacznie się gotować.
  3. Dodaj mąkę i ucieraj drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto, które odchodzi od ścianek rondla.
  4. Ciasto przełóż do dużej miski i wystudź do temperatury pokojowej. Następnie ubijaj na najwyższych obrotach miksera, dodając kolejno po jednym jajku (nie mogą być zimne, prosto z lodówki) na gładkie jednolite ciasto - powinno być dość gęste, aby dobrze wyciskało się przez rękaw.
  5. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką i wyciskaj porcje na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zostawić miejsce między ptysiami. Na każdej blaszce powinno zmieścić się po 6 ptysi (czyli na obu blachach 12).
  6. Wstaw do piekarnika i piecz 25–35 minut na złocisty kolor, pamiętaj, żeby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ptysie opadną.
  7. Wystudź na kratce, a następnie delikatnie przekrój każdego ptysia na pół. Na dolne części nałóż porcje kremu.
  8. Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, a następnie zanurz w niej 6 ptysi bez kremu i odłóż do zastygnięcia.
  9. Nakryj część z kremem - częścią oblaną czekoladą.

Krem:

  1. Mleko, połamaną czekoladę i wanilię przełóż do rondla i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając aż do zagotowania.
  2. W dużej misce ubij żółtka z cukrem na puszysty krem, dodaj skrobię kukurydzianą i wymieszaj.
  3. Do żółtek powoli wlej gorące czekoladowe mleko, cały czas ubijając.
  4. Następnie zawartość miski przelej z powrotem do rondla i cały czas mieszając trzepaczką, podgrzewaj na średnim ogniu przez około 5 minut - aż krem zacznie gęstnieć.
  5. Przełóż do miski, przykryj powierzchnię kremu folią spożywczą. Folię połóż bezpośrednio na kremie - zapobiegnie to powstaniu „kożucha".
  6. Wystudź, a następnie wstaw do lodówki. Krem w miarę stygnięcia będzie gęstniał.

Desery na Wielkanoc, którym się nie oprzeszDesery na Wielkanoc, którym się nie oprzesz E.Wedel, materiał promocyjny

Mazurek kajmakowy z czekoladą

Wśród naszych propozycji nie mogło oczywiście zabraknąć mazurka, czyli jednego z najpopularniejszych wielkanocnych ciast. Ten przepis to świetne rozwiązanie dla osób, którym znudziła się już tradycyjna wersja tego przysmaku.

Składniki potrzebne na spód ciasta:

  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 90 g brązowego cukru
  • 125 g roztopionego masła
  • 1 łyżka Kakao Ciemnego z Ghany

Składniki potrzebne na kajmak:

  • 80 ml płynnego miodu (najlepiej akacjowego)
  • 125 g roztopionego masła
  • 800 g mleka skondensowanego słodzonego w puszce

Składniki na polewę:

  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 180 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64%

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 160°C.
  2. Składniki spodu przełóż do miski i wymieszaj.
  3. Foremkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej przygotowaną masę i mocno dociśnij.
  4. Wstaw do piekarnika i piecz 15–18 minut.
  5. Składniki kajmaku przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając przez około 7 minut, aż kajmak zacznie gęstnieć.
  6. Przelej kajmak na przygotowany spód. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez 15 minut aż kajmak będzie złocisty.
  7. Wystudź i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  8. Czekoladę połam i przełóż do rondelka, dodaj olej i podgrzewaj na małym ogniu aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  9. Lekko wystudź i wciąż płynną czekoladę wylej na mazurek. Delikatnie potrząsając foremką, rozprowadź czekoladę na całej powierzchni ciasta.
  10. Wystudź i wstaw do lodówki – polewa powinna zastygnąć.
Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą

Unikatowe czekoladowe desery we współczesnej wersji - nie tylko na Wielkanoc

Wszystkie trzy przepisy pochodzą z książki "Czekoladowe desery" wydanej z okazji 170. urodzin marki E.Wedel - najstarszej i najsłynniejszej czekoladowej marki w Polsce. Znajdziesz w niej jeszcze więcej pysznych deserów inspirowanych niemal stuletnimi recepturami. Są to zarówno szybkie i proste w przygotowaniu słodkości na co dzień, jak i nieco trudniejsze na specjalne okazje. Pamiętaj, że dodatek wedlowskiej czekolady pozwoli uzyskać niepowtarzalny smak każdego deseru.

Kierując się poradą z książki z lat 30. "Wedlowska czekolada: 33 przepisy": możemy być zupełnie pewni udania się wszystkich dań i przysmaków, o ile do ich wyboru użyje się wybornej czekolady E.Wedel.

Desery na Wielkanoc, którym się nie oprzeszDesery na Wielkanoc, którym się nie oprzesz materiały promocyjne Wedel

Więcej o:
Copyright © Agora SA