Czekolada to niewątpliwie królowa słodyczy. Dania z jej dodatkiem wyróżniają się niesamowitym zapachem i wyjątkowym smakiem. I wbrew pozorom nie muszą być wcale trudne w przygotowaniu. Nasza pierwsza propozycja to przepis na znakomity czekoladowy deser, z którym poradzi sobie każdy!
Potrójnie czekoladowe semifreddo
Składniki:
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 110 g drobnego cukru
- 430 ml śmietanki 36 proc.
- 250 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64 proc.
- 80 g Czekolady Białej
- 90 g Czekolady Mocno Mlecznej
Sposób przygotowania:
- Gorzką czekoladę rozpuść w wodnej kąpieli - na rondelku z gotującą się wodą umieść metalową miskę.
- Odstaw rozpuszczoną czekoladę.
- Następnie w kąpieli wodnej ubijaj jajka, żółtka i cukier na puszystą masę (przez około 5 minut).
- Z rondelka wyjmij miskę i ubijaj masę aż lekko wystygnie (przez około 6 minut).
- Do przestudzonej masy dodaj rozpuszczoną wcześniej czekoladę i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Śmietankę ubij w dużej misce, a do już ubitej dodaj masę czekoladowo-jajeczną. Wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Dodaj drobno posiekaną Czekoladę Białą oraz Mocno Mleczną od E.Wedel, wymieszaj i całość przełóż do foremki keksowej (foremkę możesz wyłożyć papierem do pieczenia - łatwiej będzie wyjąć całe semifreddo i podawać je w plastrach).
- Wstaw do zamrażalnika na 6 godzin. Nakładaj łyżką do pucharków lub pokrój w plasterki.
Desery na Wielkanoc, którym się nie oprzesz E.Wedel, materiał promocyjny
Podwójnie czekoladowe ptysie
Ptysie zazwyczaj nie są naszym pierwszym wyborem w czasie wielkanocnych przygotowań. Warto jednak to zmienić. Ten pyszny deser błyskawicznie zniknie ze stołu!
Składniki potrzebne na ciasto ptysiowe:
- 100 g masła
- 120 g mąki
- 5 jajek
Składniki potrzebne na krem:
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 4 żółtka
- 75 g drobnego cukru
- 50 g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- 180 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64 proc.
- dodatkowo 90 g czekolady (do wyboru: Klasyczna Mleczna, Lekko Gorzka 50 proc.) na polewę
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 200°C.
- Do dużego rondla przełóż masło i dodaj 250 ml wody. Podgrzewaj do momentu, aż masło się rozpuści i całość zacznie się gotować.
- Dodaj mąkę i ucieraj drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto, które odchodzi od ścianek rondla.
- Ciasto przełóż do dużej miski i wystudź do temperatury pokojowej. Następnie ubijaj na najwyższych obrotach miksera, dodając kolejno po jednym jajku (nie mogą być zimne, prosto z lodówki) na gładkie jednolite ciasto - powinno być dość gęste, aby dobrze wyciskało się przez rękaw.
- Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką i wyciskaj porcje na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zostawić miejsce między ptysiami. Na każdej blaszce powinno zmieścić się po 6 ptysi (czyli na obu blachach 12).
- Wstaw do piekarnika i piecz 25–35 minut na złocisty kolor, pamiętaj, żeby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ptysie opadną.
- Wystudź na kratce, a następnie delikatnie przekrój każdego ptysia na pół. Na dolne części nałóż porcje kremu.
- Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, a następnie zanurz w niej 6 ptysi bez kremu i odłóż do zastygnięcia.
- Nakryj część z kremem - częścią oblaną czekoladą.
Krem:
- Mleko, połamaną czekoladę i wanilię przełóż do rondla i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając aż do zagotowania.
- W dużej misce ubij żółtka z cukrem na puszysty krem, dodaj skrobię kukurydzianą i wymieszaj.
- Do żółtek powoli wlej gorące czekoladowe mleko, cały czas ubijając.
- Następnie zawartość miski przelej z powrotem do rondla i cały czas mieszając trzepaczką, podgrzewaj na średnim ogniu przez około 5 minut - aż krem zacznie gęstnieć.
- Przełóż do miski, przykryj powierzchnię kremu folią spożywczą. Folię połóż bezpośrednio na kremie - zapobiegnie to powstaniu „kożucha".
- Wystudź, a następnie wstaw do lodówki. Krem w miarę stygnięcia będzie gęstniał.
Desery na Wielkanoc, którym się nie oprzesz E.Wedel, materiał promocyjny
Mazurek kajmakowy z czekoladą
Wśród naszych propozycji nie mogło oczywiście zabraknąć mazurka, czyli jednego z najpopularniejszych wielkanocnych ciast. Ten przepis to świetne rozwiązanie dla osób, którym znudziła się już tradycyjna wersja tego przysmaku.
Składniki potrzebne na spód ciasta:
- 150 g mąki pszennej
- 40 g wiórków kokosowych
- 90 g brązowego cukru
- 125 g roztopionego masła
- 1 łyżka Kakao Ciemnego z Ghany
Składniki potrzebne na kajmak:
- 80 ml płynnego miodu (najlepiej akacjowego)
- 125 g roztopionego masła
- 800 g mleka skondensowanego słodzonego w puszce
Składniki na polewę:
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 180 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64%
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 160°C.
- Składniki spodu przełóż do miski i wymieszaj.
- Foremkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej przygotowaną masę i mocno dociśnij.
- Wstaw do piekarnika i piecz 15–18 minut.
- Składniki kajmaku przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając przez około 7 minut, aż kajmak zacznie gęstnieć.
- Przelej kajmak na przygotowany spód. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez 15 minut aż kajmak będzie złocisty.
- Wystudź i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Czekoladę połam i przełóż do rondelka, dodaj olej i podgrzewaj na małym ogniu aż czekolada całkowicie się rozpuści.
- Lekko wystudź i wciąż płynną czekoladę wylej na mazurek. Delikatnie potrząsając foremką, rozprowadź czekoladę na całej powierzchni ciasta.
- Wystudź i wstaw do lodówki – polewa powinna zastygnąć.
Zobacz wideo
Mazurek kajmakowy z czekoladą
Unikatowe czekoladowe desery we współczesnej wersji - nie tylko na Wielkanoc
Wszystkie trzy przepisy pochodzą z książki "Czekoladowe desery" wydanej z okazji 170. urodzin marki E.Wedel - najstarszej i najsłynniejszej czekoladowej marki w Polsce. Znajdziesz w niej jeszcze więcej pysznych deserów inspirowanych niemal stuletnimi recepturami. Są to zarówno szybkie i proste w przygotowaniu słodkości na co dzień, jak i nieco trudniejsze na specjalne okazje. Pamiętaj, że dodatek wedlowskiej czekolady pozwoli uzyskać niepowtarzalny smak każdego deseru.
Kierując się poradą z książki z lat 30. "Wedlowska czekolada: 33 przepisy": możemy być zupełnie pewni udania się wszystkich dań i przysmaków, o ile do ich wyboru użyje się wybornej czekolady E.Wedel.
Desery na Wielkanoc, którym się nie oprzesz materiały promocyjne Wedel